Με τι ποσοστό κουρέματος ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής Blantyre Capital;
Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε τα κεφάλαια της κατά 1,3 δισ. ευρώ, αλλά προηγουμένως πώλησε κόκκινα δάνεια (Trinity I) σε υποπολλαπλάσια αξία της μεικτής λογιστικής αξίας.
Όπως φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, δεν προνόησε, ως όφειλε, να διασφαλίσει ποιοι αποκτούν τα εν λόγω δάνεια, δηλαδή να ελέγξει εάν οι επενδυτές που απέκτησαν τις οφειλές, σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον προηγούμενο οφειλέτη.
Από την πώληση των δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς επωφελήθηκε ένα βρετανικό fund (Blantyre Capital) το οποίο είναι γνωστό στην ελληνική αγορά ότι, συνηθίζει να “προσφέρει” τις υπηρεσίες του σε τέτοιου είδους συναλλαγές με ιδιώτες στην Ελλάδα, φυσικά με το αζημίωτο.
Και, όπως θα δούμε, το χειρότερο όλων είναι ότι, για αυτές τις πωλήσεις δανείων δεν αναρτήθηκαν ποτέ οι πληροφορίες στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, αν και σε όλες τις συναλλαγές τραπεζικών τιτλοποιήσεων έχει δημοσιοποιηθεί το ποσοστό αξίας επί της ονομαστικής οφειλής.
Οι επενδυτές, δηλαδή αγόρασαν τις μετοχές δίχως καμία πληροφόρηση για περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020, από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και από ασφαλείς πληροφορίες από την αγορά, προκύπτει πως, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε πώληση του πακέτου δανείων Trinity I ύστερα από διαγωνισμό που διεξήγαγε η Euroxx.
Τo πακέτο δανείων Trinity I περιλάμβανε δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση των Μονών Βατοπεδίου και Σίμωνος Πέτρας καθώς και απαιτήσεις από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Η μεικτή λογιστική αξία των τριών δανείων ανερχόταν σε 128,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των υποθηκευμένων ακινήτων ανερχόταν σε 18,3 εκατ. ευρώ.
Με τι ποσοστό κουρέματος ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής Blantyre Capital;
Προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχθηκε το Blantyre Capital του βρετανού ινδικής καταγωγής κ. Μubashir Mukadam. O εν λόγω διαχειριστής θήτευσε στο York Capital και στο ΚΚR ( Pillarstone). Και τα δυο funds δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορες δουλειές στην Ελλάδα. Αργότερα, προχώρησε στην ίδρυση του Blantyre Capital,το οποίο ας σημειωθεί αποτελούσε ένα νεότευκτο fund κατά την ημερομηνία συναλλαγής με την Τράπεζα Πειραιώς. Στην αγορά των κόκκινων δανείων της Ελλάδας, όπως προαναφέρθηκε, ο Μucadam διακρίνεται για τις «εξυπηρετήσεις» που προσφέρει, δηλαδή προχωρεί σε αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων εισπράττοντας φυσικά τόκους, προμήθειες και κέρδη για την περίοδο διακράτησης των δανείων.
Στην Ελλάδα το fund ενεπλάκη στην υπόθεση της Creta Farms όταν επιχείρησε να προσφέρει χρηματοδότηση στους προηγούμενους βασικούς μετόχους έναντι υψηλού επιτοκίου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες στο Blantyre Capital εργάζονται και Έλληνες οι οποίοι και μεσολάβησαν για τις συναλλαγές με την Τράπεζα Πειραιώς.
Για αυτή την συναλλαγή πώλησης του πακέτου δανείων , η Τράπεζα Πειραιώς δεν πραγματοποίησε καμία ανακοίνωση ούτε για το τελικό τίμημα, ούτε για το ποσοστό “κουρέματος” των δανείων.
Στα αποτελέσματα του 2020, το Blantyre Capital εμφάνισε κύκλο εργασιών 4 εκατ. λίρες έναντι 4,7 εκατ. το 2019 ενώ οι ζημιές ήταν 584 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,2 εκατ ευρώ το 2019.Σύμφωνα με το fund, το Blantyre Capital “προσφέρει υπηρεσίες επενδυτικής διαχείρισης σε μη ελεγχόμενα ( από την Αγγλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ) επενδυτικά σχήματα, με έμφαση σε ειδικές καταστάσεις, καθώς και σε περιπτώσεις χρέους.(stressed and distressed investments)
Στην αγορά κόκκινων δανείων, όπως επισημαίνει ανώτατο στέλεχος εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων δραστηριοποιούνται funds τα οποία αποκτούν κόκκινα δάνεια τα τοποθετούν σε θυρίδα και σε ανύποπτο χρόνο προχωρούν στην πώληση τους στον τελικό ενδιαφερόμενο πραγματοποιώντας κέρδη από την συναλλαγή και τους τόκους. Με άλλα λόγια, ο τελικός αγοραστής των δανείων είναι διαφορετικός από εκείνον που συμμετείχε στην πώληση του πακέτου, όπως στην συναλλαγή Τrinity I. Η Τράπεζα Πειραιώς, όμως, όφειλε να διασφαλίσει την κατάληξη της πώλησης των δανείων εξαρχής.
Οι πληροφορίες για την μεταβίβαση προς την Latsco
Tην άνοιξη του 2021, για το ένα από τα τρία δάνεια (Πρώτο Θέμα ) δημοσιεύθηκε δίχως καμία διάψευση από την Τράπεζα Πειραιώς ότι, οι απαιτήσεις ύψους 38,2 εκατ. ευρώ πωλήθηκαν έναντι 4 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Latsco Hellenic Sarl Mαριάννα Λάτση.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εξειδικευμένης ιστοσελίδας σε κόκκινα δάνεια, η Intrum Hellas διαχώρισε ένα από τα δάνεια του Trinity ( δάνειο Πρώτου Θέματος ) και προχώρησε προς την πώληση προς την Latsco. Σε ανακοίνωση της, η ιδιοκτησία της εφημερίδας, ανέφερε δεν είχε καμία ενημέρωση για την μεταβίβαση των δανείων ενώ από την πλευρά των Μονών Βατοπεδίου και Σίμωνος Πέτρας δεν υπήρξε ποτέ καμία αντίδραση.
Δημήτρης Παφίλας
Σχόλια αναγνωστών