Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετικά τα μηνύματα από την αμκ της Εθνικής τράπεζας - Θα συμμετάσχουν ταμεία (ΙΚΑ, Προσωπικού), ξένοι, ιδιώτες

 Θετικά τα μηνύματα από την αμκ της Εθνικής τράπεζας  - Θα συμμετάσχουν ταμεία (ΙΚΑ, Προσωπικού), ξένοι, ιδιώτες
(upd)Τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον τα μεγαλύτερα εξ αυτών θα συμμετάσχουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής τράπεζας ύψους 1,8 δις ευρώ.
Στην Εθνική συμμετέχουν πάνω από 50 ασφαλιστικά ταμεία ενώ το ΙΚΑ και τα Ταμεία του Προσωπικού θα συμμετάσχουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η αποκοπή του δικαιώματος ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου ενώ η έναρξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων ξεκινάει 27 Σεπτεμβρίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας σκληρός πυρήνας μετόχων που φθάνει το 17% με 17,5% από τα Ταμεία θα διατηρήσει το ποσοστό του άρα ο σκληρός πυρήνας του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν θα μεταβληθεί.
Η μετοχική σύνθεση της Εθνικής έχει ως εξής
Ξένοι 35%, Ασφαλιστικά Ταμεία ΝΠΔΔ 12,3% Ασφαλιστικά Ταμεία ΝΠΙΔ 4,2%, Εκκλησία και Μητροπόλεις 1,6%, θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού 2%, ιδιώτες 40%, ιδρύματα και κληροδοτήματα 4,1% εταιρίες 2,8%, θυγατρικές σύλλογοι, νοσοκομεία  1,6% κ.α.
Με βάση την υφιστάμενη δομή της μετοχικής σύνθεσης, τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία θα συμμετάσχουν.
Ούτως ή άλλως η διοίκηση της Εθνικής είχε ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία με την σειρά της είχε πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με ορισμένα βασικά Ταμεία και είχε πάρει την συγκατάθεση τους.
Για τους ξένους η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι το μεγαλύτερος μέρος θα συμμετάσχει.
Παράλληλα όμως επενδυτές όπως το Κατάρ που ελέγχει το 0,8% της Εθνικής είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν ενεργά στην αύξηση και στην ομολογία της Εθνικής με στόχο να φθάσουν έως το 1,5% με 2,5%.
Επίσης η Deutsche Bank θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής πέραν από ανάδοχος ενεργά και ενδεχομένως και στην Finansbank μεσοπρόθεσμα.
Πάντως διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες ανακατατάξεις μεταξύ των ξένων και ίσως να χρειασθεί οι βασικοί ανάδοχοι η  Credit Suisse,  η Deutsche bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να βρεθούν να ελέγχουν κάποιο ποσοστό στην Εθνική.
Η Εκκλησία με ποσοστό 1,6% δεν είναι σαφές αν θα συμμετάσχει. Σημειώνεται ότι είχε διαφωνήσει με την Εθνική για την μη διανομή μερίσματος.
Οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν σε μεγάλο ποσοστό καθώς η αύξηση πραγματοποιείται με σχετικά καλούς όρους.
Ενδιαφέρουσα θα είναι και η περίπτωση το ΤΤ να αποκτήσει μετοχές της Εθνικής η οποία ήδη ελέγχει το 6% του ΤΤ.
Σε μια αύξηση συνολικά 1,8 δις ευρώ τα ταμεία θα εισφέρουν 300 εκατ ευρώ.
Οι ξένοι 630 εκατ ευρώ και οι μικρομέτοχοι οριακά υψηλότερα των 500 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η βασική επιδίωξη είναι ο βασικός πυρήνας των ξένων και των μικρομετόχων να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης