Ορισμένοι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου περιμένουν το τέλος της χρονιάς ώστε να δούμε ράλι και ωραιοποιήσεις στις μετοχές.
Ορισμένοι επενδυτές περιμένουν να δούμε το ράλι του Άγιου Βασίλη πριν τις γιορτές μετά τις γιορτές…
Εν συντομία θα πούμε μην πιστεύετε τα παραμύθια.
Πολύ έγκαιρα, όταν δήθεν επαΐοντες εκτιμούσαν ότι το 2021 θα κλείσει στις 1050 με 1.100 άλλοι έλεγαν και 1.200 μονάδες, πάλι ένα οικονομικό site – ναι το bankingnews ως συνήθως – πήρε μια θέση τον Ιούλιο του 2021.
Προσέξτε τον Ιούλιο του 2021.
Το μέγιστο της ανοδικής κίνησης στο ελληνικό χρηματιστήριο οι 940 με 950 μονάδες και πιθανό κλείσιμο στην ζώνη πέριξ των 900 μονάδων με 920 μονάδων.
Το σενάριο αυτό όπως γίνεται αντιληπτό με τον ένα ή άλλο τρόπο θα επιβεβαιωθεί.
Το μόνο σοβαρό γεγονός που θα μπορούσε να επιδράσει στην Ελλάδα είναι η συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2021 της ΕΚΤ… που ωστόσο δεν θα λάβει αποφάσεις για το Πρόγραμμα Πανδημίας και κατά το πιθανότερο… λόγω της Omicron θα μετατεθεί για τις 3 Φεβρουαρίου 2022.
Το bankingnews έγκαιρα έχει αναφέρει ότι
1)Ξεχάστε την επιθετική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Αυτό δεν θα συμβεί με τίποτε το 2022 κυρίως γιατί οι ρυθμοί ανάκαμψης θα είναι κατώτεροι των προσδοκιών και κυρίως γιατί το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τα χρηματιστήρια…
2)Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί κατά μια κλίμακα, αλλά δεν θα έχει ακόμη φθάσει την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα συνδεθεί και με τις πολιτικές εξελίξεις.
Υπάρχει πιθανότητα στις εκλογές – μάλλον βεβαιότητα – ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, οπότε θα δούμε κυβερνήσεις συνεργασίας που σημαίνει διαφοροποιημένη πολιτική σε σχέση με τα ισχύοντα.
3)Η Ελλάδα βρίσκεται στο Πρόγραμμα Πανδημίας και η ΕΚΤ έχει αγοράσει 33 δισεκ ελληνικά ομόλογα… από το παράθυρο.
Το πραγματικό επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου δεν έπρεπε να είναι 1,20% αλλά 3% με 3,5%.
Προφανώς το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα επανερχόταν απειλητικό… ενώ μας βοηθάει και η περίπτωση της Ιταλίας που η ΕΚΤ δεν θα αφήσει εκτεθειμένη.
Έτσι εάν δεν παραταθεί το πρόγραμμα Πανδημίας έως τον Ιούνιο του 2022 – σενάριο πιθανό – τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πρόγραμμα Πανδημίας με πρόσχημα ότι δεν έχει λήξει το ύψος των δυνητικών αγορών.
Υπάρχουν και οι επαναγορές…
4)Ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2022 θα είναι κατώτερος των προσδοκιών, η αύξηση του ΑΕΠ το 2022 θα είναι κατώτερο των προσδοκιών.
Το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός που είναι πιο ανθεκτικός από ότι έχει υπολογιστεί θα επιδράσει καίρια και αρνητικά στην σαθρή ελληνική οικονομία.
Με ρυθμούς ανάκαμψης 3% με 3,5% η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει πολλά και προφανώς οι επενδυτές του χρηματιστηρίου δεν θα έχουν να περιμένουν πολλά…
Το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά χρηματιστηριακά.
Οι τράπεζες μόνο θα ξεχωρίσουν σε κάποιο βαθμό γιατί θα έχουν καθαρίσει με τα NPEs, οπότε θα είναι η πρώτη χρονιά καθαρής κερδοφορίας.
Το χρηματιστήριο θα στηριχθεί στις τράπεζες αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που πολλοί μπορεί να ελπίζουν καθώς ήδη κάποιες μετοχές θεωρούνται ακριβές.
5)Το 2022 στο καλό σενάριο θα δούμε τις 1050 μονάδες ή τις 1.100 μονάδες άνοδος 22% στο καλύτερο σενάριο το οποίο δεν υποστηρίζουμε.
Λίγο πάνω από τις 1000 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο θα δει… πωλητές και ισχυρές αντιστάσεις.
Στο κακό σενάριο το ελληνικό χρηματιστήριο θα κλείσει στα επίπεδα του 2021 δηλαδή πέριξ των 900 μονάδων.
Στο πολύ κακό σενάριο, η χρηματιστηριακή αγορά θα υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες σενάριο όχι πιθανό με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Το bankingnews προσεχώς θα παρουσιάσει μια πολύ διεισδυτική ανάλυση για το χρηματιστήριο και την πορεία του το 2022 και θα παρουσιάσει και την εκτίμηση του ως συνήθως…
Να θυμάστε, ακόμη το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει να δώσει κάτι στους διεθνείς επενδυτές, οπότε κρατείστε μικρό καλάθι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών