Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Είναι πιθανό να δούμε πτώση -15% στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 750 μον; - Αρχίζει να ισχυροποιείται το καθοδικό σενάριο

Είναι πιθανό να δούμε πτώση -15% στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 750 μον; - Αρχίζει να ισχυροποιείται το καθοδικό σενάριο
Η επενδυτική απαξίωση είναι πρωτοφανής, αποδεικνύει ότι οι ξένοι δεν βλέπουν φως, δεν έχουν ορατότητα και μπορεί εμείς εδώ να κοροϊδευόμαστε ότι όλα θα αλλάξουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 31 δισεκ. λησμονώντας ότι δανειστήκαμε 270 δισεκ. με τα 3 μνημόνια και δεν άλλαξε απολύτως τίποτε.
Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό χρηματιστήριο παρά την ανάκαμψη της οικονομίας και τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργήσει οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν αντιδρά…
Αμέσως θα σπεύσουν κάποιοι να αναφέρουν ότι ευθύνεται η Omicron, αυτό είναι ψευδές, την ώρα που σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια διεθνώς καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη τους τελευταίους μήνες, το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμενε στην αφάνεια, βαλτωμένο και επενδυτικά αδιάφορο.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει μη επενδύσιμη, δεν μπορεί να αναπαράξει το κυβερνητικό διακύβευμα για ανάκαμψη της οικονομίας, γενικώς δεν πείθει… επειδή οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί για τις προοπτικές.

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο των 750 μονάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο ή πτώση 15%;

Πρωτίστως οι 750 μονάδες θα μπορούσαν να καταγραφούν στο ελληνικό χρηματιστήριο εντός του α΄ τριμήνου του 2022.
Η πανδημία, η Omicron, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών και κάποιοι άλλοι λόγοι… αποτελούν το κατάλληλο μείγμα να σημειωθεί μια διόρθωση στην αγορά.
Έχουμε υποστηρίξει ότι το χαμηλό για το 2022 θα ήταν οι 780 μονάδες και το υψηλό για το 2022 οι 1.020 με 1.030 μονάδες αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναθεωρηθεί.
Το χαμηλό για το 2022 μάλλον θα είναι οι 750 μονάδες – λιγότερο πιθανό σενάριο οι 700 μονάδες – και υψηλό πέριξ των 1.000 μονάδων.
Οι πρώτοι μήνες του 2022 θα εμφανίσουν τα χειρότερα σημάδια οι χρηματιστηριακές αγορές και ακολούθως όσοι θα πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι θα επέρχεται βελτίωση.
Δεν θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα το 2022 αλλά μάλλον μετά τις εκλογές το 2023.
Όπως έχει αναλυθεί

  • η Fitch που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με σταθερές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 14 Ιανουαρίου 2022, στις 8 Ιουλίου 2022 και στις 7 Οκτωβρίου 2022.
  • η Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 22 Απριλίου 2022 και στις 21 Οκτωβρίου 2022
  • η DBRS που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 18 Μαρτίου 2022 και στις 16 Σεπτεμβρίου 2022
  • η Moody's που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές θα αξιολογήσει την Ελλάδα 18 Μαρτίου 2022 και στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 τις ίδιες ημερομηνίες με την DBRS.

Με ανίκανες κυβερνήσεις, αναξιόπιστες εταιρίες, τυχοδιώκτες επενδυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τα μαύρα του τα χάλια

Εάν δει κανείς την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από το 2015 ή και παλαιότερα από το 2011 θα καταλήξει σε ένα συγκλονιστικό συμπέρασμα…
Σαν να μην πέρασε μια ημέρα…
Το Καλοκαίρι του 2021 το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 880 μονάδες.
Αρχές του 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 880 μονάδες.
Τέλη Δεκεμβρίου του 2021 το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει πέριξ των 890 μονάδων.
Με υψηλό τις 1.334 μονάδες τον Μάρτιο του 2014 και χαμηλά το 2016 προς τις 423 μονάδες και τον Μάρτιο του 2020 στις 534 μονάδες.
Η ουσία είναι ότι εάν ένας επενδυτής είχε επενδύσει 100.000 ευρώ στον δείκτη στα μέσα του 2011 σήμερα μετά από 10 χρόνια δεν θα έβλεπε καμία διαφορά.
Τι συνέβη στην 10ετία που διανύσαμε, όλοι γνωρίζουμε, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, τα μνημόνια, η χρεοκοπία τραπεζών και εταιριών, οι λάθος αποφάσεις, η πολιτική ανωριμότητα, οι εταιρίες – όχι όλες – που έχασαν την αξιοπιστία τους και πολλά άλλα είχαν ως αποτέλεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο να περιθωριοποιηθεί.
Δυστυχώς από το 2011 έως και το 2021 δηλαδή 10 χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει την προσδοκία στους επενδυτές ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα… γιατί απλά η Ελλάδα δεν άλλαξε.
Παραμένουμε θνησιγενής οικονομία, με υπέρογκα ελλείμματα και ακόμη χειρότερο δημόσιο χρέος.
Η Ελλάδα με όρους δημόσιου χρέους είναι σε πολύ χειρότερη φάση από ότι την περίοδο της χρεοκοπίας…
Επί 10 χρόνια στην Ελλάδα με όρους χρηματιστηριακούς στασιμότητα, μηδενική επενδυτική ορατότητα, απαξίωση, αδιαφορία.
Από το 2021 έως το 2021 ένα άλλο χρηματιστήριο ο δείκτης S&P 500 από τις 1.270 μονάδες αναρριχήθηκε στις 4.620 μονάδες ή άνοδος 360% ή αύξηση τον κερδοσκοπικό πλούτο κατά 3,6 φορές.
Ο δείκτης DAX στην Γερμανία πάλι στο διάστημα 2011 με 2021 έχει κινηθεί από τις 5.700 μονάδες στις 15.530 μονάδες ή 272% άνοδος.
Ακόμη και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης όπου η Τουρκική οικονομία δέχεται λόγω κατολίσθησης της λίρας και του πληθωρισμού σοκ… το 2011 ήταν στις 580 μονάδες και πλέον βρίσκεται στις 2.081 μονάδες ή άνοδος 360% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη…

Γιατί δεν τα καταφέραμε;

Ποιες είναι οι αιτίες που οι άλλες αγορές διαφοροποιήθηκαν, στην 10ετία καταγράφουν ισχυρά κέρδη και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στα αζήτητα;
Δυστυχώς για τα μαύρα χάλια της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δεν θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό.
Τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική οικονομία δεν έχει βελτιωθεί.
Οι τσαρλατάνοι πολιτικοί μπορεί να εντυπωσιάζουν με τις αναξιόπιστες αρλούμπες τους αλλά επί της ουσίας η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει.
Που βρίσκεται το ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια;
Που βρίσκονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα τα τελευταία χρόνια;
Που βρίσκεται το δημόσιο χρέος τα τελευταία χρόνια;
Ας είμαστε ρεαλιστές, η πορεία της οικονομίας είναι κακή και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την ΝΔ… με την διαφορά ότι επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι από ασχετοσύνη και άγνοια κινδύνου έριχναν το καράβι στα βράχια… και από τύχη καταφέραμε να αποφύγουμε το default.
Εάν δει κανείς τα τελευταία 10 χρόνια ποιες ήταν οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις η απάντηση είναι η εξής…
Δανειστήκαμε 270 δισεκ. από τον EFSF και τον ESM και το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα ως οικονομία δεν άλλαξε, τυχοδιώκτες πολιτικοί, ανίκανοι και ανεπάγγελτοι κυβέρνησαν και κυβερνούν την Ελλάδα, χωρίς να δίνουν προοπτική.
Με εξαίρεση το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,5 δισεκ. για το χρέος, τα μέτρα για το χρέος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ήταν η περίοδος όπου υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην λογική η αριστερά και να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές ανοησίες – και με εξαίρεση την μεταρρύθμιση για τα NPEs 100 δισεκ. στις τράπεζες από την κυβέρνηση της ΝΔ… τίποτε άλλο δεν έχει γίνει….
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμέναμε τίποτε, οι άνθρωποι είχαν άγνοια κινδύνου και δεν κατανοούσαν τις δυνάμεις των αγορών.
Από την Νέα Δημοκρατία όμως θα περίμενε κανείς να έχει δημιουργήσει μια προοπτική… όχι προοπτική δεν δημιούργησε μπάχαλο τα έχει κάνει και αυτό αποδεικνύεται στην έλλειψη ορατότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μην τολμήσει κανείς και αναφέρει την πανδημία ως αιτία… πανδημία είχαν και στην Γερμανία, τις ΗΠΑ και όλος ο πλανήτης.
Η μόνη χρηματιστηριακή αγορά που έχει τα μαύρα της χάλια είναι το ελληνικό χρηματιστήριο.
Όμως δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί που συνεχίζουν να παραπλανούν τους πολίτες και τους επενδυτές.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει δραματικά αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά και νομίζουν οι κομπογιαννίτες πολιτικοί μας ότι δεν πειράζει όλα βαίνουν καλώς…
Το χρέος είναι χρέος και λειτουργεί πάντα ως βάρος, είναι μόνο αρνητικός παράγοντας ειδικά μάλιστα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου πάσχει από αξιοπιστία… και πέρασε μια 10ετία κρίσης χρέους.
Δεν βάλαμε μυαλό.
Συν τοις άλλοις εάν δει κανείς πόσα είναι τα χρέη μας 384 δισεκ. το δημόσιο χρέος, 100 δισεκ. τα NPEs που βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά ως πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, 110 δισεκ. υποχρεώσεις προς την εφορία και 36 δισεκ. οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
Το άθροισμα αυτών 630 δισεκ. ευρώ τόσα χρωστάμε και νομίζουμε ότι όλα βαίνουν καλώς…

Η διαχείριση της πανδημίας είναι τραγική – Αύξηση πολιτικού κινδύνου

Πέραν των οικονομικών λόγων που δικαιολογούν την στασιμότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, για τα χρηματιστηριακά χάλια θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ως αιτία και την κακοδιαχείριση στην πανδημία.
Η διαχείριση της πανδημικής κρίσης με 20.000 νεκρούς και με τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες στην Ευρώπη δείχνει ότι τα κάναμε ως χώρα μαντάρα.
Μπορεί να στεναχωρούμε τους φίλους που ψηφίζουν ΝΔ αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδείξει αξιοπιστία, αξιοπιστία στην θεωρία και στα λόγια όλοι δείχνουν αλλά οι πράξεις αποδεικνύουν ότι οι άλλοι… οι επενδυτές μας θεωρούν αναξιόπιστους.
Η κακοδιαχείριση της πανδημίας έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει το πολιτικό ρίσκο.
Το 40% στις δημοσκοπήσεις της ΝΔ έχει γίνει 32% με προοπτική περαιτέρω μείωσης, ξεχάστε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Οι επενδυτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά στην Ελλάδα και καταλήγουν στο συμπέρασμα «άσε καλύτερα που να πάω να μπλέξω»

Υπάρχουν και άλλες εταιρίες;

Δυστυχώς μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το χάλι στο ελληνικό χρηματιστήριο φέρουν επιχειρήσεις και τράπεζες που για πολλά χρόνια εμφάνιζαν αναξιόπιστους ισολογισμούς.
Τώρα αρχίζουν σιγά – σιγά να συνετίζονται αλλά στην πράξη επί πολλά χρόνια οι ισολογισμοί ακόμη και των τραπεζών ήταν απάτη.
Όταν έκρυβαν τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια και τις εμφάνισαν όταν εμφανίστηκε ο Ηρακλής αυτό ονομάζεται απάτη…
Κατηγορούμε την Folli Follie ως εταιρία απάτη που παραποιούσε τους ισολογισμούς αλλά πόσες εταιρίες έχουν παραποιήσει τους ισολογισμούς τους;
Αμέτρητες.
Ο δείκτης αξιοπιστίας μας είναι χαμηλός.
Μας θεωρούν χώρα απατεώνων και κομπιναδόρων…
Θα πουν πολλοί δεν είναι όλοι έτσι;
Προφανώς εάν ήταν όλη η χώρα απατεώνες… η Ελλάδα δεν θα ήταν ελεύθερο κράτος θα είχε μετατραπεί σε μια απέραντη φυλακή.
Όμως οι εταιρίες και οι τράπεζες για πολλά χρόνια εκμεταλλεύτηκαν το χάος και την οικονομική καταστροφή και παρουσίαζαν ισολογισμούς απάτη.
Σήμερα συμβαίνει αυτό;
Όχι έχουν κάποια πράγματα βελτιωθεί είναι αλήθεια αλλά προσέξτε οι ξένοι στο μεσοδιάστημα έχασαν την εμπιστοσύνη τους και καταλήγουν στο συμπέρασμα «άσε καλύτερα που να πάω να μπλέξω»

Ήρθαν απατεώνες – τυχοδιώκτες επενδυτές

Όμως δεν έχουμε μόνο χάλια κυβερνήσεις, χάλια οικονομία και χάλια εταιρίες – προφανώς και υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις – για να μην εξισώσουμε τους πολλούς άχρηστους με τους λίγους ικανούς… λόγω αυτής της εικόνας που έδειχνε προς τα έξω η Ελλάδα, συγκέντρωνε ανάλογους επενδυτές.
Οι ξένοι επενδυτές που έχουν έρθει στην Ελλάδα – πάλι με λίγες εξαιρέσεις – είναι είτε απατεώνες ή τυχοδιώκτες.
Δεν είναι στρατηγικοί επενδυτές, ευκαιριακοί τύποι που είδαν φως σε μια μπουρδέλο χώρα και είπαν να μπουν για να…. Μας ξευτιλίσουν στο τσάμπα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο το 2022 θα κινηθεί μεταξύ ενός εύρους 780 μονάδων χαμηλό… θα το γράψει μέσα στην χρονιά και υψηλού στις 1020 με 1030 μονάδες που επίσης θα το γράψει μέσα στην χρονιά…
Το 2022 θα συνεχίσει να είναι μια κακή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η επενδυτική απαξίωση είναι πρωτοφανής, αποδεικνύει ότι οι ξένοι δεν βλέπουν φως, δεν έχουν ορατότητα και μπορεί εμείς εδώ να κοροϊδευόμαστε ότι όλα θα αλλάξουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 31 δισεκ. λησμονώντας ότι δανειστήκαμε 270 δισεκ. με τα 3 μνημόνια και δεν άλλαξε απολύτως τίποτε.

Δυστυχώς αυτές είναι οι πικρές αλήθειες.
Μερίδιο ευθύνης σε αυτό το χάλι έχουμε και εμείς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που για να μην δυσαρεστήσουμε τους πελάτες – διαφημιζόμενους αποσιωπούμε πολλά…
Το ίδιο κάνουν και τα μέσα ενημέρωσης σήμερα που πληρώνονται από την κυβέρνηση για να τα παρουσιάζουν όλα ιδανικά… αλλά το μόνο που κερδίζουν είναι απαξίωση και αναξιοπιστία.

Η αλήθεια και η λογική θα επανέλθουν και όταν εδραιωθούν τότε ξανά θα ανάψει φως στο σκοτάδι της Ελλάδας μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης