Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών μονοπωλεί το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα μετά από πολλούς μήνες σχετικής απραξίας.
Υπολογίζεται ότι περίπου 120 εκατ ευρώ επενδύθηκαν σε νέα κεφάλαια από ξένους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες κατά βάση στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.
Η Eurobank έσπασε το φράγμα του 1 ευρώ στα 1,01 ευρώ με 3,74 δισεκ. κεφαλαιοποίηση, η Εθνική προσεγγίζει τα 3,20 ευρώ με την συνολική χρηματιστηριακή αξία τα 2,90 ευρώ, η Alpha bank έχει ανακάμψει στα 1,2060 ευρώ με την αποτίμηση στα 2,82 δισεκ. και η Πειραιώς στην ζώνη των 1,40 ευρώ ή 1,74 δισεκ. ευρώ.
Η βασική αιτία της ανόδου είναι η εξής.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2021 οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν μια αξιοσημείωτη άνοδο, οι ελληνικές τραπεζικές δεν ακολούθησαν.
Μετά το πρόσφατο μπαράζ των αναβαθμίσεων – λόγω και της αρχής της νέας χρονιάς – ορισμένοι ξένοι επενδυτές αύξησαν το trading και στις ελληνικές τράπεζες που είχαν μείνει πίσω σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη.
Έτσι λοιπόν βλέπουμε μια τραπεζοκεντρική άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ σχεδόν το 55% του τζίρου αφορά τις τράπεζες.
Τι υποστηρίζουν οι έλληνες τραπεζίτες;
Η απότομη άνοδος, δεν προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού αλλά προβληματισμού, αναφέρουν ορισμένοι τραπεζίτες στο bankingnews.
Περίμεναν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2022 να δούμε τις τιμές που βλέπουμε την τρέχουσα περίοδο.
Π.χ. για την Eurobank στο καλύτερο σενάριο έχει περιθώριο ανόδου έως τα τέλη του 2022 περίπου 18% δηλαδή θεωρητικά άνοδο μιας συνεδρίασης.
Την Εθνική στα 3,20 ευρώ την ανέμεναν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2022 αλλά και το 1,20 της Alpha bank.
Σήμερα οι τράπεζες με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται ως εξής
Eurobank 3,74 δισεκ ευρώ δια 5,47 δισεκ. ευρώ = 0,68
Εθνική τράπεζα 2,90 δισεκ ευρώ δια 5,69 δισεκ. ευρώ = 0,50
Alpha bank 2,82 δισεκ ευρώ δια 5,4 δισεκ. ευρώ = 0,52
Τράπεζα Πειραιώς 1,74 δισεκ ευρώ δια 5,1 δισεκ. ευρώ = 0,34
Με βάση την τρέχουσα κατάσταση η Εθνική τράπεζα, η Πειραιώς και εν συνεχεία η Alpha bank και τελευταία η Eurobank έχουν με αυτή την σειρά τα μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια.
Η Eurobank π.χ. με χρηματιστηριακή αξία 3,74 δισεκ. και εκτιμώμενα κέρδη για το 2022 περί τα 550 εκατ ευρώ εμφανίζει P/E πολλαπλασιαστή κερδών περίπου 7 είναι πολύ φθηνό σε σχέση με την… Tesla 1000 αλλά όχι πολύ μακριά από ορισμένες τράπεζες στην Ευρωζώνη.
Βλέπουν κάτι οι επενδυτές;
Για ορισμένους αυτή η ανοδική αναλαμπή στις τραπεζικές μετοχές κρύβει ορισμένα νέα στοιχεία που αξιολογούν οι επενδυτές.
1)Ότι ο τουρισμός το 2022 θα είναι καλύτερος σε σχέση με το 2021, υποστηριζόμενος και από την εκτιμώμενη μείωση της πανδημίας που θα μπορούσε να επέλθει μετά την Omicron.
Αναμένουν έσοδα στα 13 δισεκ.
2)Ο πληθωρισμός μπορεί να προσέγγισε το 5% αλλά θεωρούν ότι τους επόμενους μήνες δεν θα είναι τόσο ισχυρός όσο αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Θα πρέπει να αναμένεται συρρίκνωση του πληθωρισμού μετά τον Μάρτιο του 2022.
3)Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσουν να έρχονται εντός του 2022 με ρήτρες αλλά τα πρώτα κεφάλαια θα διοχετευθούν στην οικονομία.
4)Οι τράπεζες αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της οικονομίας.
Το 2021 έλυσαν τα προβλήματα με τα NPEs και το 2022 θα καταγράψουν κέρδη όλες μαζί σχεδόν 1,8 δισεκ. ευρώ.
Δεν κρύβουν άλλα προβλήματα και το 2022 πλην της Attica bank καμία άλλη τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να πιέσουν την αγορά ενώ ούτε placement αναμένεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική ή σε άλλη τράπεζα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022.
Υπό αυτό το πρίσμα το τραπεζικό ρίσκο έχει μειωθεί, οπότε εύλογα με 120 εκατ που έχουν εισρεύσει έχουν δώσει μια ώθηση στην αγορά.
Θα κρατήσει αυτή η άνοδος;
Η απάντηση στο ερώτημα εάν θα κρατήσει η άνοδος στις τραπεζικές μετοχές είναι όχι δεν πρόκειται να κρατήσει.
Όμως έχει συμβεί κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών δημιούργησε νέες βάσεις, τεχνικά αλλά και ουσιαστικά.
Π.χ. η Eurobank έχει κάνει βάση το 1 ευρώ και η Alpha bank τα 1,20 ευρώ, η Εθνική τα 3 ευρώ και η Πειραιώς την ζώνη των 1,40 ευρώ.
Οποιαδήποτε περαιτέρω άνοδο ενέχει στοιχεία αυξημένου ρίσκου παρ΄ ότι πολλοί παραμένουν θετικοί για τις τραπεζικές μετοχές.
Το bankingnews θεωρεί ότι το 2022 θα είναι καλύτερη περίοδος χρηματιστηριακά σε σχέση με το 2021 ως προς τις τράπεζες αλλά θα δούμε και ενδιαφέρουσες – καλές διορθώσεις -.
Το 2022 οι τραπεζικές μετοχές θα πάνε καλύτερα σε σχέση με το 2021 το πόσο καλύτερα όμως δεν πρέπει να καλλιεργηθούν υπερφίαλες προσδοκίες.
Ας υποθέσουμε ότι η Eurobank φθάσει στα 1,20 ευρώ θα ενδείκνυνται για πώληση και όχι για αγορά.
Η Alpha bank στα 1,35 ευρώ επίσης για πώληση, η Εθνική στα 3,50 ευρώ επίσης για πώληση ή πάνω από τα 1,60 ευρώ για την Πειραιώς….
Βέβαια δεν ασπάζονται πολύ αυτή την εκτίμηση, υπάρχουν ορισμένοι – και μάλιστα θεσμικοί παράγοντες – που υποστηρίζουν π.χ. ότι η Εθνική τράπεζα στο τέλος του 2023 θα έχει χρηματιστηριακή αξία 5,5 με 6 δισεκ. ή 6,5 ευρώ ανά μετοχή από 3,1750 ευρώ σήμερα.
Για να έχει Εθνική 6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία θα έχει P/E 10 και τιμή προς λογιστική αξία 1 που προφανώς ακόμη δεν δικαιολογείται…
Γενικώς κάθε φορά που ανακάμπτουν οι τράπεζες αυξάνονται οι συναλλαγές και αναθερμαίνεται η επενδυτική ψυχολογία.
Πολλοί ξεκινούν να προβλέπουν τιμές εντυπωσιακές… αλλά να θυμόμαστε στο χρηματιστήριο οι εύκολες προβλέψεις είναι και οι πιο επικίνδυνες.
Η άποψη μας, η οποία δεν έχει αλλάξει είναι ότι η Omicron είναι μια φούσκα πανικού και θα ξεθωριάσει, οπότε ένας κίνδυνος της πανδημίας θα περιοριστεί τους επόμενους μήνες.
Αυτό προεξοφλείται μαζί με άλλους λόγους που αναφέρθησαν οπότε οι τραπεζικές μετοχές που είχαν μείνει πίσω επί σχεδόν 8 μήνες αναθερμαίνονται.
Τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα όμως, θα δούμε και γυρίσματα και κυρίως διορθώσεις και προφανώς δεν αναφερόμαστε σε μια μεγάλη διόρθωση στην Wall που ακόμη δεν έχει σημειωθεί αλλά… νομοτελειακά με τις κεντρικές τράπεζες… θα συμβεί, ίσως όχι βίαια αλλά ελεγχόμενα.
Μην λησμονούμε η ποσοτική χαλάρωση είχε ένα στόχο να φουσκώσουν οι αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων και μόνο… όλα πλέον έχουν φουσκώσει πολύ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών