Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ρεαλιστική αποτίμηση του mega deal Εθνικής-Eurobank – Δημιουργείται μια υπερτράπεζα 177 δισ με ισχυρό ρόλο αλλά θα χρεωστάει 16 δις κεφάλαια και 68 δις ρευστότητα – Προς μείωση προσωπικού έως 2500 - Οι 9 καθοριστικές παράμετροι

Η ρεαλιστική αποτίμηση του mega deal Εθνικής-Eurobank – Δημιουργείται μια υπερτράπεζα 177 δισ  με ισχυρό ρόλο αλλά θα χρεωστάει 16 δις κεφάλαια και  68 δις ρευστότητα – Προς μείωση προσωπικού έως 2500  - Οι 9 καθοριστικές παράμετροι
(upd)Το μεγάλο deal της Εθνικής με την Eurobank αποτελεί γεγονός άπαξ και ο βασικός μέτοχος της Eurobank η οικογένεια Λάτση έχει συμφωνήσει σε όλα...
Πρόκειται για ένα επιβεβλημένο deal με όρους της νέας ελληνικής πραγματικότητας καθώς έως το 2013 η Ελλάδα θα έχει χάσει το 26% του ΑΕΠ το 26% του εθνικού πλούτου και ως εκ τούτου τα τραπεζικά σχήματα δεν μπορούσαν να μείνουν ως έχουν.
Το management της Εθνικής έχει την δυνατότητα και ικανότητα να διαχειριστεί στρατηγικά την όλη διαδικασία όχι με όρους μόνο μικροοικονομίας αλλά και με όρους εθνικούς.
Υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα φέρει σε πέρας το εγχείρημα αυτό  η διοίκηση της Εθνικής και θα δείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους  50 χιλ εργαζόμενους εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και απέναντι στην χώρα.
Επίσης σε επόμενη φάση που δεν θα αργήσει πολύ το νέο σχήμα θα εξαγοράσει και το ΤΤ. Οι μετοχές των 2 τραπεζών θα ακολουθήσουν πορεία ανάλογη δεσμευμένες από την σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές Εθνικής προς 100 μετοχές Eurobank, ωστόσο η συμπεριφορά των μετοχών θα εξαρτηθεί από την έκβαση του deal.
Η συγκέντρωση ήταν μονόδρομος ξεκάθαρα, μπορεί να υπήρχαν ενστάσεις για τον χρόνο αλλά όλοι συμφωνούσαν ότι η συγκέντρωση ήταν υποχρεωτικά επιβεβλημένη από την δυναμική ή καλύτερα από την αδυναμία των πραγμάτων.
Ο πλούτος της Ελλάδος έχει συρρικνωθεί σε ιστορικά επίπεδα και οι τράπεζες που αποτελούν μέρος της διαχείρισης του πλούτου της χώρας δεν μπορούσαν να πορεύονται με τα μοντέλα του παρελθόντος τα οποία χρεοκόπησαν.
Ως εκ τούτου η λύση των συγχωνεύσεων είναι σωστή.
Με βάση αυτή την απλή συλλογιστική έκλεισε το deal μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank.
Το νέο σχήμα είναι ομολογουμένως πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά συνεχίζει να παραμένει μικρομεσαίο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Η νέα τράπεζα θα διαθέτει συνολικά 177 δις ευρώ ενεργητικό 104 δις η Εθνική και 73 δις η Eurobank εκ των οποίων 115 δις ευρώ δάνεια που αντιστοιχούν στο 50% των δανείων του ελληνικού banking (μαζί με τις διεθνείς δραστηριότητες) και 87 δις ευρώ καταθέσεις.
Είναι προφανές ότι η αύξηση του μεγέθους άρα και της συστημικότητας της Εθνικής είναι όχι απλά εμφανής αλλά ξεκάθαρη.
Η Εθνική με βάση το νέο μέγεθος που αποκτά από την απορρόφηση της Eurobank, είναι ξεκάθαρο ότι αποκτά υπερσυστημικό βάρος για τα ελληνικά δεδομένα.
Οι αλλαγές που θέλει η Ευρώπη να συντελεστούν στην Ελλάδα….συντελούνται.
Όμως ενώ το νέο αυτό τραπεζικό σχήμα αποκτά δυναμική που θα αποδώσει σε βάθος 2-4 ετών και με βάση την έκβαση της χώρας, βραχυπρόθεσμα τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα είναι ανάλογα του μεγέθους του νέου σχήματος.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα, ποια τα πλεονέκτημα και ποια τα μειονεκτήματα;
Προσπαθώντας να αποτιμήσουμε την νέα τράπεζα θα πρέπει να ενταχθούν στην διαδικασία αξιολόγησης 9 παράμετροι.

Κρατικοποίηση Εθνικής-Eurobank

Το κράτος που ελέγχει την Εθνική και διορίζει το management θα αποκτήσει την Eurobank, ο βασικός της μέτοχος θα αποχωρήσει και το νέο σχήμα θα τελεί υπό κρατικό έλεγχο.
Δηλαδή το κράτος εξαγοράζει τον ιδιώτη και όχι το αντίστροφο.
Δεν θα επικαλεστούμε τα «επιχειρήματα ότι το ελληνικό κράτος διασώζει τον Λάτση» αλλά σίγουρα το κράτος και ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης καλείται να διασώσει το ελληνικό banking. Το επιχείρημα αυτό δεν αρέσει γενικώς αλλά προφανώς ισχύει γιατί απλά το ΤΧΣ θα επενδύσει τα κεφάλαια.

Στα 16 δις τα απαιτούμενα κεφάλαια

Το νέο σχήμα θα χρειαστεί για να ανακεφαλαιοποιηθεί συνολικά 16 δις ευρώ.
Τα 16 δις ευρώ αποτελούν ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό που είναι σχεδόν αδύνατο να επιστραφούν στο ΤΧΣ και στο ελληνικό κράτος.
Ήδη η Εθνική έχει λάβει 7,4 δις ευρώ και η Eurobank 4 δις ευρώ δηλαδή συνολικά 11,4 δις ευρώ και χρειάζονται άλλα 5 με 5,5 δις ευρώ.
Όμως αν ισχύσει η καλή πρόταση δηλαδή 60% κοινές μετοχές και Cocos 40% και το ΤΧΣ εγγυηθεί τα νέα ομόλογα τότε οι κεφαλαιακές απαιτήσεις με κοινές μετοχές θα υποχωρήσουν στα 7,5 δις ευρώ και έτσι θα μπορεί να καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής δηλαδή 750 εκατ ευρώ.
Ωστόσο το νέο σχήμα μαζί με τα Cocos που θα είναι μετατρέψιμα ομολογιακά και εφόσον ισχύσει το καλό σενάριο θα εμφανίζει κεφαλαιακή υποχρέωση προς το ΤΧΣ περί τα 11 με 12 δις ευρώ.
Ωστόσο έχουμε σοβαρότατες αμφιβολίες για το αν οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι αυτές ή είναι μεγαλύτερες;
Προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από το πόσα προβληματικά δάνεια θα ή πρέπει να αποκαλυφθούν.
Επίσης πρέπει να αποτιμηθούν και τα ομόλογα τα κρατικά και εταιρικά των δύο τραπεζών. Ορισμένα εκ των εταιρικών ομολόγων βρίσκονται στην κατοχή Λάτση και προφανώς θα αποκτήσουν πρόσθετη αξία με το deal. Τα εταιρικά ομόλογα της Eurobank αποτιμώνταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Εθνικής.
Το νέο σχήμα θα διαθέτει 8-8,5 δις ομόλογα ονομαστικής αξίας και εταιρικά πάσης φύσεως άνω των 3,5 δισ
Η κεφαλαιακή εξάρτηση που θα έχει το νέο σχήμα θα είναι στρατηγικά αρνητικός παράγοντας.

Στα 68 δις οι ανάγκες ρευστότητας

Με όρους ρευστότητας η Εθνική και η Eurobank έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ και κυρίως από το ELA συνολικά 68 δις ευρώ ρευστότητα.
Για να μπορεί η νέα τράπεζα – ο όμιλος Εθνικής – όπως θα ονομάζεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο η εξάρτηση θα πρέπει να μειωθεί και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αρχίζουν να αυξάνονται οι καταθέσεις που ανέρχονται στα 153 δις ευρώ και ταυτόχρονα να βγει το νέο τραπεζικό σχήμα να δανειστεί απευθείας από την αγορά.
Η εξάρτηση ρευστότητας  που θα έχει το νέο σχήμα θα είναι στρατηγικά αρνητικός παράγοντας.

Ζημιογόνες οι μητρικές τράπεζες αλλά αξιοπρεπή τα λειτουργικά έσοδα

Αποτιμώντας την λειτουργική συμπεριφορά των δύο τραπεζών, πέραν του ότι είναι ζημιογόνες η ελληνική δραστηριότητα είναι εδώ και χρόνια παθογενής και στις δύο τράπεζες.
Από το 2008 η μητρική Εθνική ακολουθεί μόνιμα φθίνουσα πορεία και αναφερόμαστε στα λειτουργικά έσοδα και όχι στην επίπτωση του PSI+ με το haircut στα ομόλογα ενώ παθογενής είναι και η μητρική Eurobank.
Στο α΄ τρίμηνο του 2012 εμφάνισαν ζημίες 900 εκατ ευρώ περίπου από την Ελλάδα.
Με αναγωγή η Εθνική σε επίπεδο εσόδων σε ενοποιημένη και ετησιοποιημένη βάση φθάνει τα 4,1 δις ευρώ και η Eurobank τα 2 δις ευρώ δηλαδή συνολικά 6+ δις ευρώ.
Τα έξοδα της Εθνικής είναι 2,2 δις ευρώ και της Eurobank 1,1 δις ευρώ δηλαδή 3,3 δις ευρώ.
Απομένουν 2,7 δις ευρώ έσοδα αλλά προσμετρώντας τα 1,4 δις προβλέψεις της Eurobank και 2,2 δις ευρώ προβλέψεις για επισφαλή δάνεια της Εθνικής σε ετήσια βάση δηλαδή συνολικά 3,6 δις ευρώ προκύπτουν ζημίες.
Είναι προφανές ότι η δομή εσόδων είναι σχετικά καλή αλλά οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια δεν εξαρτώνται από τις τράπεζες αλλά από την ύφεση της οικονομίας.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όσο θα κρατήσει η ύφεση τόσο θα καταγράφονται ζημίες αν και λογικά θα πρέπει να αρχίσουν να βαίνουν μειούμενες εφόσον βεβαίως η χώρα διασωθεί.
Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει το εξής.
Η φθίνουσα πορεία των μητρικών τραπεζών στην Ελλάδα ξεκίνησε όταν το ΑΕΠ έφθανε στο ζενίθ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη και αν αύριο το πρωί η Ελλάδα εμφάνιζε ΑΕΠ +3% η παραγωγή καθαρού κέρδους στην Ελλάδα θα ήταν περιορισμένη. Η Ελλάδα έχει κορεστεί.
Η Εθνική διαθέτει 1,5 εκατ λογαριασμούς χορηγήσεων και η Eurobank κοντά 1,8 εκατ ενώ οι λογαριασμοί καταθέσεων είναι περίπου 9 εκατ.

Πραγματικές επισφάλειες στα 26-28 δις

Το ύψος των επισφαλών δανείων ίσως να μην αντικατοπτρίζεται στους ισολογισμούς όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Emporiki, της ΑΤΕ και της Marfin-Egnatia από την αποτίμηση της Hoolihan Lokey.
Με πραγματικούς όρους τα επισφαλή δάνεια των 2 τραπεζών πρέπει να αγγίζουν τα 26-28 δις ευρώ αλλά στους ισολογισμούς εμφανίζονται προφανώς λιγότερα.  
Η διαχείριση των προβληματικών δανείων που εμφανίζονται υγιή θα είναι επιτυχής μόνο αν ανακάμψει η οικονομία. Αν η ύφεση συνεχιστεί και χαθεί ο έλεγχος στην πορεία ο κίνδυνος πλήρους εκτροχιασμού θα είναι μεγάλος.

Τα Βαλκάνια αποτελούν βάση με 2ετή προοπτική – Ξεχωρίζει η Finansbank

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε 2 χρόνια τα Βαλκάνια θα ανακάμψουν ή πρέπει να ανακάμψουν.
Η παρουσία των τραπεζών Εθνικής και Eurobank στα Βαλκάνια είναι αρκετά ισχυρή και προφανώς η ομογενοποίηση δραστηριοτήτων θα δημιουργήσει προστιθέμενες αξίες.
Ωστόσο ακόμη τα Βαλκάνια με εξαίρεση την Κύπρο που είναι κερδοφόρος – ίσως όχι για πολύ – θέλουν χρόνο.
Προφανώς το ισχυρό όπλο του νέου σχήματος στο εξωτερικό λέγεται Finansbank που επιτυγχάνει ετήσια κέρδη 400 εκατ κατά μέσο όρο.
Η Finansbank θα συνεχίσει και την επόμενη 2ετία να είναι ο αιμοδότης κερδοφορίας.

Οι συνέργειες του μέλλοντος

Οι προβλέψεις και με ακριβή νούμερα π.χ. 600 εκατ δεν τα βρίσκουμε πολύ σοβαρά.
Με δεδομένο ότι οι αστάθμητοι παράγοντες είναι περισσότεροι από τους σταθμισμένους είναι προφανές ότι όλα είναι υποθέσεις εργασίας. Συνέργειες θα προκύψουν αν σωθεί η Ελλάδα.

Τα ευαίσθητα ζητήματα

Υπεράριθμο προσωπικό μεγάλης κλίμακας και υπερβολικό δίκτυο καταστημάτων

Το νέο σχήμα ο όμιλος Εθνικής όπως θα ονομάζεται θα διαθέτει 19,1 χιλιάδες εργαζομένους στην Ελλάδα.
Σε επίπεδο ομίλων μαζί με το εξωτερικό και τις θυγατρικές οι εργαζόμενοι φθάνουν τους 52 χιλ.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει μια μείωση προσωπικού κατά 2500 άτομα για να αποδώσει το όλο σχήμα.
Αν οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής και Eurobank δηλώσουν ότι με ύφεση σωρευτικά 23-24% θα κρατήσουν τους εργαζομένους τους τότε θα πρέπει να ανησυχεί ο μέτοχος καθώς οι τράπεζες θα βγάζουν μόνο ζημίες.
Αν αντιθέτως στραφούν στους εργαζομένους για να μειώσουν τα έξοδα θα είναι με μια θλιβερή εξέλιξη αλλά δυστυχώς αναγκαία.
Πρέπει να ειπωθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι όσες τράπεζες εξαγόρασαν ή εξαγοράστηκαν ακολούθησαν ή θα ακολουθήσουν  εθελούσιες και δραστικές μειώσεις προσωπικού.
Στην Εθνική υπάρχουν 4,2 χιλ εργαζόμενοι σε διοικητικές θέσεις και 7,8 χιλ στο δίκτυο στην Ελλάδα. Το νέο σχήμα θα διαθέτει 6,5 χιλ εργαζόμενους σε διοικητικές θέσεις και 13 χιλ στο δίκτυο στην Ελλάδα.
Συναπτόμενο με τους εργαζομένους είναι και το ζήτημα των υπεράριθμων καταστημάτων.
Το νέο σχήμα θα διαθέτει περίπου 850 καταστήματα στην Ελλάδα και συνολικά μαζί με το εξωτερικό 2300 καταστήματα.
Όμως 850 καταστήματα είναι πολλά πάρα πολλά.
Τα 850 καταστήματα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στα 650 δηλαδή να κλείσουν ή συγχωνευθούν 200 καταστήματα.
Ο βαθμός αλληλοεπικάλυψης ξεπερνάει το 37% και σε ορισμένες περιοχές π.χ. στην Αθήνα το 44%.

Το διοικητικό σχήμα – Το φλέγον θέμα

Στο θέμα αυτό θα γράψουμε αυτά που ξέρουμε ως έχουν χωρίς ωραιοποιήσεις.
Το διοικητικό σχήμα Ζανιά, Τουρκολιά, Χριστοδούλου στην Εθνική θα έχει όλη την εξουσία.
Ο Ν. Νανόπουλος ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank θα στηρίξει την προσπάθεια ενοποίησης αλλά θα παρατηθεί μετά την νομική συγχώνευση.
Αποκωδικοποίησε το μήνυμα του βασικού του μετόχου αλλά με αξιοπρέπεια αποφάσισε να στηρίξει την διαδικασία συγχώνευσης και μετά να παραιτηθεί.
Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να έχει ρόλο στο νέο σχήμα μετά την συγχώνευση.
Κρατάμε μεγάλο ερωτηματικό για τον αν και κατά πόσο αξιοποιηθούν οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank.
Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να αξιοποιηθούν κατά τρόπο απόλυτο, αλλά υποψιαζόμαστε πως τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ακριβώς έτσι.
Λάθος μέγα λάθος η μη αξιοποίηση των αναπληρωτών διευθύνων συμβούλων της Eurobank. Μέγα λάθος.
Ευελπιστούμε ότι η στρατηγική θα αλλάξει και θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό…..

Υποσημείωση

Ο Λάτσης αποχωρεί οριστικά. Θα μείνει στο νέο σχήμα με 11% και μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης με 1,7% με 2%. Σε αυτό είμαστε απόλυτοι.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης