Φθάσαμε αισίως στις 821 μονάδες.
Πρόσφατα αναφέραμε ότι πρέπει οι επενδυτές να ξεχάσουν τις 1.000 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο εάν η ανάπτυξη της Ελλάδος το 2022 διαμορφωθεί στο 1,8% με 2% που είναι η νέα εκτίμηση πολλών τραπεζών.
Επανερχόμαστε στο θέμα παρουσιάζοντας ορισμένα στοιχεία
Η ουκρανική κρίση έως σήμερα αναλύεται με όρους στρατιωτικούς, πόσο θα αντέξει η Ουκρανία την ρωσική εισβολή.
Η απάντηση είναι ότι κάτω από οποιαδήποτε σενάριο η Ρωσία θα νικήσει αν και ήδη έχει νικήσει έχοντας πετύχει τους στρατηγικούς στόχους της.
Όμως το χάος παραμένει, ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το χάος;
1)Η Ρωσία εισβάλλοντας στην Ουκρανία απέτρεψε την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και ανέκοψε οποιαδήποτε άλλη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Μπορεί ο Blinken ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών να δηλώνει ότι η επέκταση προς ανατολάς είναι στρατηγικός στόχος του ΝΑΤΟ… αλλά η Γερμανία έβαλε τα πράγματα στην θέση τους.
Η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
2)Η Ρωσία κατάφερε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας στην Donbass και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι και η Κριμαία θα ενταχθεί σε αυτή την ζώνη.
3)Πολλές χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία που σκέπτονταν ένταξη στο ΝΑΤΟ… θα αξιολογήσουν τα δεδομένα πολλές φορές πλέον εάν αξίζει να αναλάβουν τέτοιο ρίσκο για τους λαούς τους.
4)Με όρους οικονομίας η Ουκρανική κρίση ήρθε να προστεθεί στην υπάρχουσα ενεργειακή και στον αχαλίνωτο πληθωρισμό.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αναφορές για πετρέλαιο στα 300 δολάρια ή νικέλιο σε ιστορικά υψηλά ή φυσικό αέριο σε ιστορικά υψηλά καταστρέφουν τις οικονομίες.
5)Για την Ελλάδα εάν η κατάσταση δεν εκτονωθεί σύντομα στην Ουκρανία οι προβλέψεις είναι δραματικές με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μόλις 1,8% με 2% το 2022 από 8,3% το 2021.
6)Ο πληθωρισμός λόγω της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια και σε άλλα διαρκή αγαθά όπως το σιτάρι θα αυξηθεί περαιτέρω, ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού ως το επόμενο επεισόδιο του πληθωρισμού είναι εντυπωσιακά αυξημένος.
7)Οι κεντρικές τράπεζες σε ομηρεία, από την μια πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και από την άλλη δεν πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια γιατί το σοκ στις αγορές θα είναι μεγάλο.
Χρειαζόταν και οι κεντρικές τράπεζες να πάρουν το μάθημα τους δημιούργησαν μια άρρωστη – τοξική κατάσταση με την ποσοτική χαλάρωση που είναι η αιτία του κακού.
Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Οι 821 μονάδες που ήταν το τελευταίο κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου έβγαλε μεγάλο μέρος του αέρα, της φούσκας που είχε δημιουργηθεί στις τράπεζες.
Πλέον οι τράπεζες επανήλθαν σε πιο ελκυστικές τιμές, με την Alpha bank 1,03 ευρώ, την Εθνική 2,70 ευρώ, την Eurobank 0,84 ευρώ και την Πειραιώς 1,27 ευρώ.
Οι τιμές αυτές είναι πιο ρεαλιστικές και θα λέγαμε πιο ελκυστικές για αγορές σε αυτά τα επίπεδα ή οριακά πιο χαμηλά….με έμφαση σε αυτό το σχόλιο.
Ωστόσο εάν οι 821 μονάδες είναι χαμηλό 2022 θα εξαρτηθεί για το ελληνικό χρηματιστήριο από την ένταση της Ουκρανικής – ενεργειακής κρίσης.
Εάν υπάρξει εκτόνωση σύντομα ναι τα χαμηλά είναι αυτά ή πέριξ των 800 μονάδων.
Εάν όμως δεν υπάρξει άμεσα εκτόνωση τότε θα μπορούσαμε να δούμε τις 780 με 750 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews
Ξεχάστε τις 1.000 μονάδες στο χρηματιστήριο με ανάπτυξη 1,8% με 2% το 2022 – Τελικά οι τραπεζικές μετοχές ήταν φούσκα
Πριν ξεκινήσει το ράλι των ελληνικών τραπεζών τον Ιανουάριο του 2022 ένα οικονομικό site, όχι πολλά, το bankingnews πήρε μια θέση ότι θα ξαναδούμε τις 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Έχουμε αναφέρει πολύ αναλυτικά και με αντίστοιχες παραπομπές δημοσιευμάτων του BN γιατί θα ξαναδούμε τις 800 μονάδες.
Τα δεδομένα είναι απλά και αντιληπτά.
Εάν η ανάπτυξη στην Ελλάδα προσγειωθεί ανώμαλα στο 1,8% με 2% λόγω της Ουκρανίας και του επικίνδυνα αυξανόμενου πληθωρισμού το 2022, ξεχάστε τις 1.000 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Εάν το κλίμα ενταθεί στην Ουκρανία και αντί αποκλιμάκωση έχουμε ισχυροποίηση των επιθετικών ενεργειών, ξεχάστε τις 1.000 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει δει τις 974 μονάδες ως υψηλό έτους και αυτό ήταν για το 2022.
Εάν το κλίμα δεν αλλάξει και αντιθέτως επιδεινωθεί με Ουκρανία και πληθωρισμό, τότε είναι πιθανό να δούμε χαμηλά στο ελληνικό χρηματιστήριο τις 780 με 750 μονάδες και σε ένα ακόμη πιο δυσμενές σενάριο τις 700 με 680 μονάδες.
Εάν το κλίμα ειδικά στο Ουκρανικό βελτιωθεί και επέλθει εκεχειρία, τότε από τις 821 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο όπου βρίσκεται θα μπορούσε να αναρριχηθεί στις 900 με 920 μονάδες.
Τελικά οι τραπεζικές μετοχές ήταν φούσκα - Οι τρέχουσες αποτιμήσεις πιο δίκαιες
Εάν δούμε που βρίσκονταν στα πρόσφατα υψηλά οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και που βρίσκονται τώρα έχουν χάσει όλα τους τα κέρδη και καταγράφουν και απώλειες.
Η Alpha bank πλησίασε τα 1,50 ευρώ και βρίσκεται στα 1,03 ευρώ.
Η Εθνική έφθασε στα 3,80 ευρώ και έχει υποχωρήσει στα 2,71 ευρώ.
Η Πειραιώς έχει υποχωρήσει στα 1,27 ευρώ και η Eurobank στα 0,84 ευρώ με υψηλό 1,16 ευρώ περίπου.
Ότι έφυγε, ότι ξεφούσκωσε ο αέρας στις τραπεζικές μετοχές αποτελεί θετική εξέλιξη, θεωρούμε ότι οι τραπεζικές μετοχές είχαν τρέξει αδικαιολόγητα και με αφορμή το Ουκρανικό και την πληθωρισμό ξεφούσκωσαν και πλέον οι αποτιμήσεις τους είναι πιο δίκαιες.
Τα 0,84 ευρώ για την Eurobank σημαίνει 1 δισεκ. μικρότερη κεφαλαιοποίηση από τα υψηλά έτους, πλέον η χρηματιστηριακή αξία βρίσκεται στα 3,1 δισεκ. που σημαίνει P/BV 0,56 από 0,75 που διαπραγματευόταν πρόσφατα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα χρήσης 2021 άμεσα.
Η Eurobank θα εμφανίσει κέρδη 420 εκατ και η Εθνική στα 860 εκατ ευρώ λόγω εκτάκτων και ζημιές οι Alpha και Πειραιώς.
Για το 2022 εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν 540 εκατ η Eurobank, η Εθνική τράπεζα 490 εκατ, η Πειραιώς 350 εκατ και η Alpha bank 390 εκατ.
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει και τα κέρδη του 2021 και τα κέρδη του 2022…
Ως προς το μέρισμα με βάση τα νέα δεδομένα ο SSM δεν θα επιτρέψει την διανομή μερίσματος για την χρήση 2022 όσο μαίνεται αυτή η μεγάλη παγκόσμια αστάθεια, οπότε μέρισμα από την χρήση 2023… δηλαδή Μάρτιο 2024.
Υπάρχουν τράπεζες, όπως η Eurobank που έχει σχεδιάσει την πολιτική της με διανομή μερίσματος στην χρήση 2022, αυτό θα αλλάξει υποχρεωτικά εάν ο SSM της ΕΚΤ δεν εγκρίνει την διανομή μερίσματος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών