Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Ηρακλής 2 περιλαμβάνει ρήτρα πολέμου - Αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τις τραπεζικές μετοχές όπως τα 24 δισ για το χρέος

Ο Ηρακλής 2 περιλαμβάνει ρήτρα πολέμου - Αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τις τραπεζικές μετοχές όπως τα 24 δισ για το χρέος
Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι και στο χειρότερο σενάριο θα υπάρχει μηχανισμός επίλυσης του προβλήματος - Οπότε ο Ηρακλής 2 που είναι σε ισχύει μπορεί να θεωρηθεί και μηχανισμός στήριξης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 αποτελεί την κυβερνητική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών παρέχει 22-23 δισεκ. συνολικά κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες για να τιτλοποιήσουν σχεδόν 65 με 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Με βάση τον Ηρακλή 1 και 2 ουσιαστικά οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το NPEs ratio σε μονοψήφια ποσοστά με στόχο 5% με 7% προσεχώς.
Ο Ηρακλής λήγει τυπικά τον Νοέμβριο του 2022.
Ωστόσο είχε προβλεφθεί – και όπως αποδεικνύεται και σωστά – να περιλαμβάνει και ορισμένες ρήτρες όπως ρήτρα πολέμου όπως συμβαίνει με την Ουκρανική κρίση.
Η παράταση του Ηρακλή 2 ακόμη και εάν οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα NPEs έως το τέλος του 2022 στο 5% με 7% είναι απαραίτητη όχι μόνο για να έχουν επιλογή οι τράπεζες να προβούν σε νέες τιτλοποιήσεις.
Ο Ηρακλής 2 αποτελεί μια εναλλακτική μορφή ασφάλειας για τις τραπεζικές μετοχές…

Είναι ο Ηρακλής 2 δικλείδα ασφαλείας για τις μετοχές;

Ο Ηρακλής 2 δηλαδή ο μηχανισμός τιτλοποιήσεων για να μειωθούν τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες μπορεί να λειτουργήσει σαν δικλείδα ασφαλείας.
Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα NPEs.
Π.χ. με την ουκρανική κρίση και την επιβράδυνση της οικονομίας στο 2% με 2,5% υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα NPEs.
Μέχρι τώρα ωστόσο δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα αλλά υπάρχει εύλογη ανησυχία.
Όσο υπάρχει ο Ηρακλής 2 θα λειτουργεί για τους επενδυτές ως μηχανισμός προστασίας, ως δικλείδα ασφαλείας.
Θα λειτουργεί όπως το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δισεκ. για το ελληνικό χρέος το οποίο προστατεύει σε κάποιο βαθμό το ελληνικό χρέος από τις ακραίες διακυμάνσεις.
Η παρουσία μηχανισμών πρόληψης ή αποτροπής μια αρνητικής εξέλιξης έχει αποδειχθεί χρήσιμη για το τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία τα τελευταία χρόνια άπαξ και το σύστημα ακόμη δεν έχει ισχυροποιηθεί και η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωγενείς παράγοντες ή έκτακτες κρίσεις.

Όπως αναφέρει στέλεχος της Nomura, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα αποτελεσματικό μηχανισμό εξυγίανσης των NPEs και η δικλείδα αυτή ασφαλείας σταθεροποιεί τις τραπεζικές μετοχές.
Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι και στο χειρότερο σενάριο θα υπάρχει μηχανισμός επίλυσης του προβλήματος.
Οπότε ο Ηρακλής 2 που είναι σε ισχύει μπορεί να θεωρηθεί και μηχανισμός στήριξης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Τι είχε προβλεφθεί στον νόμο;

Συμβατικά δύναται να προβλέπονται ποσοστά χαμηλότερης απόκλισης από τα οριζόμενα στις περ. α΄ και β΄ της παρούσας.
Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται μετά την παρέλευση είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την έναρξη ισχύος της εγγύησης.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν κοινού αιτήματος του αποκτώντος και του διαχειριστή απαιτήσεων και εισήγησης της Επιτροπής Παρακολούθησης Εγγυήσεων του άρθρου 17, δύναται να παρατείνεται το ανωτέρω διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες, σε περίπτωση που έκτακτες καταστάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικούς κλυδωνισμούς στην εθνική οικονομία ή στις αγορές, θέτοντας σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της τιτλοποίησης και τη διατήρηση της ροής των πληρωμών και εφόσον από την παράταση αυτή δεν επέρχεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του άρθρου 11.
Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται σχετική βεβαίωση του ΕΟΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης