Η Εθνική τράπεζα που διοικεί επιτυχώς ο Παύλος Μυλωνάς είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα.
Όχι από τις ισχυρότερες αλλά η ισχυρότερη.
Με 5,75 δισεκ. κεφάλαια και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σχεδόν 19% δεν αμφισβητούνται τα δεδομένα.
Ενώ λοιπόν η Εθνική έχει καθαρίσει με τα κόκκινα δάνεια, τα NPEs (NPEs ratio 6,9%) και είναι ισχυρή κεφαλαιακά, δεν θα χρειαστεί δηλαδή κεφάλαια – αυτό είναι δεδομένο – και επίσης δεν θα υπάρξει placement του 20% των μετοχών το 2022 καθώς ο σχεδιασμός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετατίθεται για το 2023… υπάρχει ένα πρόβλημα…
Πριν αναφερθούμε στο πρόβλημα να τονίσουμε ότι ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να ψηφιστεί έως τα μέσα ή τέλη Απριλίου 2022 – η κυβέρνηση θέλει μέσα Απριλίου να ψηφιστεί ο νέος νόμος για το ΤΧΣ -.
Ποιο είναι το πρόβλημα της Εθνικής τράπεζας;
Το πρόβλημα της Εθνικής τράπεζας έχει να κάνει με την αποδοτικότητα των 84 δισεκ. ενεργητικού ή 34,7 δισεκ. μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.
Ας γίνουμε πιο ξεκάθαροι.
Δεν μπορεί η Εθνική τράπεζα που έχει επιλύσει όλα τα κεφαλαιακά και υπαρξιακά της προβλήματα να έχει τα χαμηλότερα προ προβλέψεων έσοδα και τα χαμηλότερα έσοδα από προμήθειες πάνω από 110 εκατ λιγότερες προμήθειες σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η διοίκηση Μυλωνά το έχει δει αυτό το ζήτημα και προσπαθεί να βρει λύσεις.
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι παρά την ουκρανική κρίση και τις ανατροπές που έχει επιφέρει, την μεγάλη επιβράδυνση στην οικονομία – η Εθνική βλέπει ΑΕΠ 2,5% για το 2022 – οι στόχοι για κέρδη 500 εκατ το 2022 και πιστωτική επέκταση δεν έχουν μεταβληθεί.
Ωστόσο στο εσωτερικό της Εθνικής αναζητούν λύσεις για το πώς θα αυξήσουν τις προμήθειες και τα cope PPI τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα.
Από ότι πληροφορούμαστε εξετάζουν δύο λύσεις οι οποίες ωστόσο ενώ θα έχουν αποτέλεσμα… θα απαιτήσουν χρόνο και υπομονή.
Η Εθνική τράπεζα με 84 δισεκ. ενεργητικό εάν καταφέρει να αυξήσει την απόδοση του ενεργητικού της θα αιφνιδιάσει θετικά την χρηματιστηριακή αγορά.
Ωστόσο ακόμη δεν είμαστε εκεί…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών