Tι είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2021 η Πειραιώς και τι έγινε στην πραγματικότητα - Aποαναγνώρισε θυγατρικές αντίθετα με το ΔΧΠΑ10 σύμφωνα με την Deloitte
Η συμφωνία διαχείρισης συμμετοχών (συναλλαγή Μayfair) της Τράπεζας Πειραιώς από το Blantyre Capital την οποία ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο στις 21 Δεκεμβρίου 2021 τελικώς ήταν ένα... τζακ πότ για το βρετανικό fund που έχει στελέχη Έλληνες.
Η τράπεζα έχασε τον έλεγχο σε μια σειρά θυγατρικών ακινήτων (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Piraeus Equity Partners, κλπ) ενώ δύο ημέρες πριν τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσεως το ίδιο βρετανικό fund απέκτησε και το Ερρίκος Ντυνάν, απηλλαγμένο από τα δάνεια, λόγω κεφαλαιοποίησης χρέους.
Στα τέλη της περασμένης χρονιάς (20-21 Δεκεμβρίου 2021) η τράπεζα ανακοινώνει την «σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας με θυγατρικές του ομίλου Blantyre για την διαχείριση μη κυρίων συμμετοχών που κατέχει και για αρχική περίοδο 10 ετών».
Στην ανακοίνωση δεν πραγματοποιείται καμία αναφορά για το ποιές συμμετοχές περιλαμβάνει η συμφωνία, ενω γίνεται λόγος για ένα «χαρτοφυλάκιο αρχικής περιμέτρου 200 εκατ. ευρώ» και ότι από την συναλλαγή εκτιμάται κεφαλαιακό όφελος 0,7 ποσοστιαίων μονάδων.
Όπως θα δούμε, από την συναλλαγή, τα κέρδη για την Τράπεζα ήταν 184 εκατ. ευρώ, αλλά ο ορκωτός ελεγκτής εκφράζει αμφιβολίες για το αν έπρεπε να αποαναγνωριστούν οι εταιρείες και κρίνει πως η εύλογη αξία έχει υψηλό βαθμό υποκειμενικότητας.
Οι πολύπλοκες συναλλαγές
Τρεις μήνες μετά, εκ των υστέρων, στην οικονομική κατάσταση του 2021 αποκαλύπτεται ότι, πρώτον η λογιστική αξία των εταιρειών πριν απο την συναλλαγή Μayfair ήταν 195 εκατ. ευρώ και πως η Τράπεζα στις 16 Δεκεμβρίου 2021 εισέφερε τις 24 θυγατρικές (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, εταιρίες ακινήτων, Αιολικών πάρκων, Θριάσιο εμπορικό κα) σε νεοιδρυθείσα εταιρεία στην Ιρλανδία Strix Holdings LP με αντάλλαγμα την κατοχή ποσοστού μειοψηφίας.
Μάλιστα, ιδρύθηκε και μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων η Strix Asset management η οποία θα παρείχε εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών στα ακίνητα που κατείχε η τράπεζα.
Δηλαδή, η συμφωνία της 20ης-21ης Δεκεμβρίου δεν ήταν μια συμφωνία διαχείρισης εταιρειών αλλά εισφορά σε είδος σε εταιρεία ειδικού φορολογικού καθεστώτος ( Ιρλανδία ) και τελικώς επρόκειτο για πώληση.
Συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου 2021, όμως, η Τράπεζα Πειραιώς πώλησε το 75% της συμμετοχής της Strix Asset Management (έναντι 36 εκατ. ευρώ) και έχασε τον έλεγχο των θυγατρικών που είχαν εισφερθεί στην Strix Holdings.
Σύμφωνα με την κατάσταση, η εύλογη αξία των Strix Holdings και Strix Asset ήταν 350 εκατ. ευρώ και 8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στην συνέχεια η Τράπεζα λογιστικοποίησε την εναπομένουσα συμμετοχή στις δυο εταιρείες και αποαναγνώρισε τα στοιχεία ενεργητικού και υποχρεώσεων.
Η καθαρή θέση των των θυγατρικών που αποαναγνωρίστηκαν και το κέρδος της συναλλαγής Mayfair ήταν 188 εκατ. ευρώ και 184 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τα δικαιώματα μειοψηφίας στις θυγατρικές μειώθηκαν κατά 93 εκατ. ευρώ ενω τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 92 εκατ. ευρώ.
Εκ των προαναφεθέρντων συνάγεται το ερώτημα πώς το χαρτοφυλάκιο των θυγατρικών κατέληξε τελικώς να έχει εύλογη αξία 350 εκατ. ευρώ;
Deloitte: Πληρούνται τα όρια αποαναγνώρισης – υποκειμενική η εύλογη αξία
Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο ορκωτός ελεγκτής, η εταιρεία Deloitte, η οποία επισημαίνει ότι, η «απώλεια ελέγχου (σ.σ των θυγατρικών) θεωρήθηκε σημαντικό θέμα δεδομένης της πολυπλοκότητας της συναλλαγής και της σημαντικής κρίσης της διοίκησης αναφορικά με το αν, βάσει των όρων σχετικών συμβάσεων πληρούνται τα όρια αποαναγνώρισης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΔΠΧΑ10.
Επίσης, η επιμέτρηση της εύλογης αξίας της συμμετοχής της τράπεζας εμπεριέχει σημαντικές λογιστικές εκτιμήσεις με υψηλό βαθμό υποκειμενικότητας».
Το Βρετανικό Fund, όμως, ελαβε ακόμα ένα «δώρο» καθώς στις 23 Μαρτίου, η Τράπεζα Πειραιώς μετέφερε στο σύνολο της επένδυσης της στην Ημίθεα (Ερρίκος Ντυνάν) προς την Strix Holdings και το αποτέλεσμα από την απώλεια ελέγχου ανήλθε σε 14 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει απο το ΓΕΜΗ, στην Ημίθεα προηγήθηκε αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση χρέους πρός την Τράπεζα 142,5 εκατ. ευρώ.
Ποιό είναι το Blantyre Capital
Το Blantyre Capital του γνωστού στην ελληνική αγορά βρετανού (ινδικής καταγωγής) κ. Μubashir Mukadam – αν και μόλις είχε ιδρυθεί, το 2020 απέκτησε πακέτο κόκκινων δανείων Τrinity I που αποτελείτο από δάνεια σε βαθειά καθυστέρηση των Μονών Βατοπεδίου, Σίμωνος Πέτρας και μιας κυριακάτικης εφημερίδας.
Η μεικτή αξία του πακέτου δανείων ανερχόταν σε 128,5 εκατ. ευρώ και η αξία των υποθηκευμένων ακινήτων σε 18,3 εκατ. ευρώ.
Τα δάνεια σύμφωνα με πληροφορίες αποκτήθηκαν με σημαντικό «κούρεμα» επί της αρχικής οφειλής.
Ένα χρόνο μετά από αυτή την συναλλαγή και ενώ ο ισολογισμός της βρετανικής θυγατρικής του Blantyre Capital είναι μόλις 4 εκατ. λίρες το fund αποκτά το 75% «οχήματος» σε 24 θυγατρικές με τίμημα μόλις 36 εκατ. ευρώ.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών