Μετά από 10 μήνες καθυστερήσεων – γιατί άραγε – ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι σχεδόν έτοιμος και έως τέλος Μαίου λογικά θα ψηφιστεί.
Ωστόσο οι χρηματιστηριακές συνθήκες είναι άκρως ακατάλληλες για να ξεκινήσουν πωλήσεις μετοχών στις τράπεζες…
Προτεραιότητα έχει η Εθνική τράπεζα αλλά το πιθανότερο είναι το placement για το 20% θα μετατεθεί για τέλος του 2022 ή κάποια στιγμή αρχές 2023.
Τα βασικά σημεία
1)Χρόνος – διάρκεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ορίζεται ότι θα είναι 5ετούς διάρκειας όπερ σημαίνει 2022 +5 χρόνια = λήξη τέλος του 2027.
Ωστόσο στον νέο νόμο θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί τέλη του 2025 αλλά με την τελική κατάληξη του Ταμείου το 2027.
Όπως έδειξε ωστόσο η πρόσφατη εμπειρία, η διάρκεια – λήξη της λειτουργίας του Ταμείου είναι έννοια σχετική καθώς μπορεί να τροποποιηθεί.
2)Θα υπάρχει συγχώνευση του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής και θα αντικατασταθούν από ένα νέο διοικητικό συμβούλιο με μη εκτελεστικό Πρόεδρο και δύο εκτελεστικά μέλη εκ των οποίων ο ένας προφανώς θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος.
Φαίνεται ότι το τρίτο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής θα καταργηθεί αν και αυτό το ζήτημα παραμένει ανοικτό.
3)Θα συγκροτηθεί μια επιτροπή, η Επενδυτική Επιτροπή η οποία θα είναι αρμόδια για τα placement και τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ στις τράπεζες.
Η επιτροπή αυτή που θα είναι 3μελής θα πρέπει να έχει μεγάλη ευελιξία κινήσεων ώστε να μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή που έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας να διαθέτει μετοχές σε επενδυτές.
Η στρατηγική εξετάζεται και περνούν οι μήνες ατελέσφορα δεν υφίσταται άπαξ και κάνει μεγάλη ζημία στις μετοχές των τραπεζών.
Το 2021 ένας από τους λόγους που η μετοχή της Εθνικής είχε αδρανοποιηθεί ήταν τα σχέδια για placement του 20% των μετοχών που στο τέλος δεν υλοποιήθηκε και φθάνοντας στο 2022 ακόμη αιρωρείται.
4)Το veto – αρνησικυρία καταργείται για όλα τα ζητήματα πλην ενός, της δυνατότητας που θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγκρίνει ή όχι αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποφεύγονται θέματα σκόπιμου dilution – αραίωσης.
Ουσιαστικά το ΤΧΣ θα έχει veto μόνο για τις αυξήσεις κεφαλαίου και για κανένα άλλο ζήτημα.
5)Μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή του νόμου που έχει αποκαλύψει εδώ και πολλούς μήνες το bankingnews είναι οι περιορισμοί στην δομή των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
Η επιλογή να αποτελούνται τα μη εκτελεστικά μέλη από τραπεζίτες και ξένα μέλη αποδείχθηκε μη αποτελεσματικό και λειτουργικό.
Ο νέος νόμος θα δίνει την δυνατότητα τα μη εκτελεστικά μέλη να είναι έλληνες και να μην είναι και τραπεζίτες.
Θα υπάρχουν ορισμένες εύλογες ρήτρες π.χ. ένας επιχειρηματίας που έχει δανειστεί από μια τράπεζα δεν μπορεί να είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Προφανώς τα εκτελεστικά μέλη πρέπει να πληρούν τα αυστηρά πλαίσια του fit and proper της καταλληλότητας καθώς θα ασκούν την διοίκηση.
Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ορισμένες προτάσεις που είναι ξεκάθαρα προς την σωστή κατεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 2,34% της Eurobank.
Η τρέχουσα αποτίμηση των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαμορφώνεται... Εθνική 1,2 δισεκ. Alpha bank 207 εκατ, Πειραιώς 425 εκατ, Eurobank 76 εκατ άθροισμα 1,9 δισεκ. ευρώ και επενδύθηκαν συνολικά 44,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή ζημία 96% ή 42,6 δισεκ. ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών