Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σήμερα τυπικά κλείνει η συμφωνία Credit Agricole με Alpha bank για την Emporiki – Σε 15-20 μέρες οι εγκρίσεις από το ΤΧΣ και την ΤτΕ – Τα οφέλη του deal για την Alpha και οι ανησυχίες των εργαζομένων της Emporiki

tags :
 Σήμερα τυπικά κλείνει η συμφωνία Credit Agricole με Alpha bank για την Emporiki – Σε 15-20 μέρες οι εγκρίσεις από το ΤΧΣ και την ΤτΕ – Τα οφέλη του deal για την Alpha και οι ανησυχίες των εργαζομένων της Emporiki
Σήμερα κλείνει τυπικά η συμφωνία της Credit Agricole με την Alpha bank για την Emporiki bank.
Αναμενόταν η συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας αλλά προφανώς η όλη διαδικασία θεωρείται τυπική καθώς η Γαλλική τράπεζα είχε προεπιλέξει προ εβδομάδων την Alpha bank.
Η συμφωνία θα περάσει υπό τον έλεγχο της ΤτΕ και κυρίως του ΤΧΣ και εκτιμάται ότι σε 20 μέρες θα έχει δοθεί και το πράσινο φως από τις θεσμικές αρχές.

Είναι ξεκάθαρο ότι για την Alpha bank προκύπτει κεφαλαιακό όφελος ως εκ τούτου το deal με την Credit Agricole είχε μεγάλη στρατηγική σημασία.
Ωστόσο ενώ για την Alpha τα οφέλη είναι ξεκάθαρα, στην Emporiki και ειδικά στους εργαζομένους επικρατεί εντονότατος προβληματισμός.
Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι θα επαναληφθούν τα διαδραματιζόμενα στην Ιονική.
Ο σύλλογος εργαζομένων έχει το Σάββατο Γενική Συνέλευση για το ζήτημα και θα κρατήσει μια διαλλακτική στάση αρκεί η Alpha να διασφαλίσει τις 4100 θέσεις εργασίας της μητρικής ή 4450 εργαζομένους του ομίλου.
Είναι προφανές ότι η Ιονική ήταν ένα μεγάλο μάθημα για την Alpha και προφανώς γνωρίζει πολύ καλά πώς να προχωρήσει τις διαδικασίες συγχώνευσης.

Τα οφέλη για την Alpha bank

Πλήρης ανατροπή σκηνικού καταγράφεται στην Alpha bank καθώς το deal με την Credit Agricole/ Emporiki  φαίνεται ότι ευνοούν απόλυτα τον όμιλο καθώς έως εκμηδενίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Πρόκειται για μια μεγάλη και άκρως θετική εξέλιξη για τον όμιλο της Alpha bank.
Τι ακριβώς έχει συμβεί.
Προ του deal η Alpha θα χρειαζόταν συνολικά 4,4 δις ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση.
Έχει λάβει 1,9 δις ευρώ άρα θα χρειαζόταν επιπλέον 2,5 δις ευρώ.
Το deal με την Emporiki και την Credit Agricole αλλάζει τα δεδομένα.
Η Γαλλική τράπεζα έχει ήδη εισφέρει 2,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2012, θα καταβάλει επιπλέον 500 εκατ δηλαδή συνολικά 2,85 δις ευρώ ενώ θα αγοράσει και ομόλογα αξίας 150 εκατ ευρώ της Alpha bank.
To νέο σχήμα Alpha, Credit Agricole/ Emporiki πλέον δεν χρειάζεται τα 4,4 δις ευρώ ανακεφαλαιοποίησης με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.
Η Alpha με 4,4 δις ευρώ κεφάλαια που θα χρειαζόταν συν τα 2,3 δις ευρώ τα αρχικά κεφάλαια της Credit Agricole θα εμφάνιζε συνολικά κεφάλαια 6,7 δις ευρώ περίπου.
Αν περάσει η πρόταση που υποβλήθηκε εσχάτως για σχέση κοινών μετοχών με Cocos άκρως ευνοϊκή για τους μετόχους.
Οι κοινές μετοχές θα είναι  60% και 40% τα  μετατρέψιμα ομολογιακά δηλαδή τα Cocos αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα.
Το 60% των 6,7 δις ευρώ είναι περίπου 4 δις ευρώ κοινές μετοχές και 1,8 δισ τα Cocos.
Από αυτά τα 2,3 δις ή συνολικά 3 δις ευρώ - το καθαρό πρόσθετο ποσό είναι 650 εκατ - τα καταβάλλει η Credit Agricole.
Απομένουν δηλαδή 1 δις ευρώ που αφορά κοινές μετοχές.
Αφαιρώντας περίπου 150 εκατ αναβαλλόμενη φορολογία από το deal απομένουν 850 εκατ ευρώ.
Αν προσμετρήσει και το θέμα των εγγυήσεων που επιδιώκει να παράσχει το ΤΧΣ στα νέα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες δηλαδή τα ομόλογα να μην αποτιμώνται στις 24 μ.β. αλλά στις 100 μ.β. οι τράπεζες θα αποκτήσουν κεφαλαιακό όφελος 8 δις ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση η Alpha bank θα βρεθεί ως νέο σχήμα με την Emporiki να χρειάζεται μόλις 200 εκατ ευρώ.
Επειδή υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.
Η σχέση κοινών μετοχών προς Cocos ακόμη δεν είναι δεδομένη.
Η αρχική πρόταση ήταν 90% κοινές μετοχές και 10% cocos εν συνεχεία έγινε 60% κοινές μετοχές και 40% cocos και τελικώς η Τρόικα θα αποφασίσει για την τελική μορφή της σχέσης αυτής.
Επίσης είναι ασαφές αν θα περάσει η πρόταση του ΤΧΣ για να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα.
Με βάση τα σταθμισμένα οφέλη και τους αστάθμητους παράγοντες μπορεί να ειπωθεί ότι με βάση το ιδανικό σενάριο η συνολική κεφαλαιακή απαίτηση του νέου σχήματος από αρχικώς 4,4 δις θα υποχωρήσει στα 200 εκατ ευρώ ή με βάση το χειρότερο σενάριο 800 εκατ ευρώ.
Η Credit Agrciole, o Γ Κωστόπουλος ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 9% και το Paramount από το Κατάρ με ποσοστό 3 με 3,5% θα συμμετάσχουν ενεργά με στόχο να καλύψουν όχι το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αλλά το 100% της αύξησης κεφαλαίου αποτελώντας την μεγάλη έκπληξη άπαξ και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις σε κοινές μετοχές μειώθηκαν από 4,4 δις ευρώ σε 200 με 800 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης