Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρέμβαση αναδόχων στα δικαιώματα της Εθνικής – Πως θα κινηθεί η Bank of New York; Πότε θα εμφανισθούν οι αγοραστές;

  Παρέμβαση αναδόχων στα δικαιώματα της Εθνικής – Πως θα κινηθεί η Bank of New York; Πότε θα εμφανισθούν οι αγοραστές;
Σε σημαντικές πωλήσεις δικαιωμάτων προχώρησαν κυρίως μέτοχοι της Εθνικής οι οποίοι διαθέτοντας περιορισμένη ρευστότητα πούλησαν τα δικαιώματα για να αντλήσουν ρευστότητα ώστε να συμμετάσχουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των 1,8 δις ευρώ μέσω αύξησης και ομολογιακού.
Κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης επί συνόλου περίπου 35 εκατ δικαιωμάτων και στο ομολογιακό και στην αύξηση που διακινήθηκαν η Goldman Sachs αγόρασε 8,7 εκατ, η Credit Suisse 2,1 εκατ, η Citigroup 3,5 εκατ , η Morgan Stanley 1,1 εκατ κ.α. δηλαδή απέκτησαν το 2,8% με 3% των δικαιωμάτων.
Είναι προφανές ότι η πρώτη μέρα χαρακτηρίσθηκε από αυξημένη προσφορά δικαιωμάτων, από εκδήλωση φαινομένων arbitrage, από τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας και κυρίως από κινήσεις επενδυτών που πούλησαν δικαιώματα απλά για να αντλήσουν ρευστότητα και να συμμετάσχουν σε αύξηση και ομολογιακό.
Τα δικαιώματα υποχώρησαν 16% με 17%.
Το μεν δικαίωμα της αμκ στα 0,46 ευρώ και του ομολογιακού στα 0,88 ευρώ.

Τι πρόκειται να συμβεί προσεχώς;

Η αυξημένη προσφορά δικαιωμάτων θα συνεχισθεί για λίγες ημέρες ακόμη.
Με βάση ενδείξεις αναμένεται να διακινηθεί το 15% με 20% των δικαιωμάτων που σημαίνει 120 εκατ δικαιώματα. Την πρώτη μέρα διακινήθηκαν 35 εκατ δικαιώματα από τα οποία τα 17 με 18 εκατ δικαιώματα κατέληξαν στους βασικούς αναδόχους.
Δεν αποκλείεται με βάση ένα όχι και απόλυτα ακραίο σενάριο οι ανάδοχοι να βρεθούν με 50 εκατ δικαιώματα προσεχώς τα οποία στόχος είναι να τα πωλήσουν όταν εμφανισθούν οι αγοραστές.
Μόνο η Bank of New York Mellon θα πωλήσει 62 εκατ δικαιώματα τα μισά από την αύξηση και τα άλλα μισά αντιστοιχούν στο ομολογιακό.
Ωστόσο από τις χθεσινές πωλήσεις η Bank of New York Mellon δεν πούλησε ακόμη. Θα το πράξει προσεχώς με μεθοδικότητα ώστε να μην προκαλέσει σοκ στην αγορά από την μεγάλη προσφορά δικαιωμάτων.
Παρ΄ ότι θεωρητικά οι θεσμικοί κάτοχοι των ADRs της Εθνικής στην wall μπορούν να συμμετάσχουν πρακτικά προσκρούει σε εμπόδια οπότε συμφέρει στους αμερικανούς  επενδυτές κατόχους ADRs να πουλήσουν τα δικαιώματα και να τα αγοράσουν από το ΧΑ  κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Είναι προφανές ότι επενδυτές θα συνεχίσουν να πουλάνε δικαιώματα για κάποιο διάστημα ίσως ακόμη 2-3 ημέρες μέχρι ότου να εμφανισθούν οι αγοραστές.
Οι δυνητικοί αγοραστές περιμένουν ώστε να υποχωρήσει λίγο ακόμη το δικαίωμα ώστε να αγοράσουν σε καλύτερες τιμές.
Αυτό είναι και το κλειδί της σταθεροποίησης στην μεγάλη κινητικότητα των δικαιωμάτων της Εθνικής τράπεζας.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες αγοραστές θα εμφανισθούν αλλά θα εμφανισθούν στην κατάλληλη χρονική στιγμή όταν σε κάποιο βαθμό εκτονωθεί η πίεση στα δικαιώματα λόγω της μεγάλης προσφοράς.
Επίσης κρίσιμο ερώτημα μέχρι που μπορεί να υποχωρήσουν τα δικαιώματα.
Προφανώς και μόνο εκτιμήσεις μπορεί να διατυπωθούν.
Με βάση ενδείξεις το κάτω εύρος του δικαιώματος της αύξησης προσδιορίζεται μεταξύ 0,40 και 0,42 ευρώ και του ομολογιακού πέριξ των 0,80 ευρώ.
Ακραίο αρνητικό σενάριο 0,35 ευρώ το δικαίωμα για την αύξηση και 0,70 με 0,74 ευρώ για το δικαίωμα του ομολογιακού.
Οι περισσότερες πιθανότητες είναι πάντως για 0,40 με 0,42 ευρώ στο δικαίωμα της αμκ και 0,80 ευρώ στο ομολογιακό.
Η αύξηση κεφαλαίου εξελίσσεται εντός στόχων όπως και το ομολογιακό.
Η μεγάλη προσφορά αρχικώς φαντάζει αναμενόμενη αλλά προσεχώς θα εμφανισθούν οι αγοραστές.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης