O αρμόδιος υπουργός για τις ελληνικές τράπεζες, Χρήστος Σταικούρας αποκατέστησε την τάξη δηλώνοντας ότι όσες τράπεζες έχουν επιτύχει NPEs κάτω από 10% - σε αυτή την φάση αυτόν τον στόχο τον έχουν επιτύχει Eurobank και Εθνική τράπεζα – θα δικαιούνται bonus τα τραπεζικά στελέχη.
Τα bonus υπό την μορφή stock options δηλαδή μετοχών ή άλλων κινήτρων ειδικά σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες επιτυγχάνουν κέρδη είναι όχι μόνο εύλογα αλλά και απαραίτητα.
Οι τραπεζίτες έχουν να δουν αυξήσεις ή άλλα κίνητρα σχεδόν 12 χρόνια…
Το τραπεζικό σύστημα εξυγιαίνεται και προφανώς επιτυγχάνει κέρδη, αποκαθίσταται, οπότε θωρούμε πολύ ορθό οι τραπεζίτες και τα στελέχη γενικώς να πάρουν bonus.
Τι συνέβη όμως και η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών;
Ο Αλέξης Πατέλης οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με λαϊκίζουσα προσέγγιση, πρόσφατα είχε ταχθεί κατά της καταβολής των bonus προκαλώντας την οργή των τραπεζιτών.
Η παρέμβαση Πατέλη ήταν εξωθεσμική, καθώς ο αρμόδιος υπουργός για τις τράπεζες είναι ο Χρήστος Σταικούρας ο υπουργός Οικονομικών και προφανώς όχι ένας σύμβουλος του Μητσοτάκη.
Επίσης όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών, διάκειται θετικά στην καταβολή bonus.
Ο Πατέλης προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα, όπου συνέτασσε εκθέσεις και πληρωνόταν αδρά, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η δημιουργία κινήτρων είναι ισχυρό όπλο στον ιδιωτικό τομέα.
Επιχείρησε να παίξει ένα φθηνό πολιτικό παιχνίδι δήθεν για να φανεί στην κοινωνία όχι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υποστηρίζει τους τραπεζίτες…
Όμως αυτός ο φθηνός λαϊκισμός, εξόργισε τους τραπεζίτες οι οποίοι μαζικά επέκριναν τους ισχυρισμούς και δηλώσεις Πατέλη και προφανώς διαμαρτυρήθηκαν στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταικούρα.
Οι έλληνες τραπεζίτες είναι δυσαρεστημένοι με τον Πατέλη τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, θεωρούν τις παρεμβάσεις του άστοχες και ενίοτε λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων τους…
Η κυβέρνηση ήρθε να αποκαταστήσει την αδικία και οι τραπεζίτες θα πάρουν bonus με κριτήριο εάν τα NPEs είναι κάτω από 10%.
Η Εθνική έχει 6,7% και η Eurobank 6%, η Alpha bank 13% και η Πειραιώς 13%.
Οπότε δικαιούνται bonus τα στελέχη της Eurobank και Εθνικής.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 ωστόσο και η Πειραιώς και Alpha bank θα έχουν NPEs κάτω του 10%.
Το άδειασμα Πατέλη πιστεύουμε να αποτελέσει αντικείμενο γνώσης και συμμόρφωσης ώστε να μην επαναληφθούν και στο μέλλον αναφορές που λειτουργούν ενάντια στην λογική και στους κανόνες της αγοράς και εμπεριέχουν φθηνό λαϊκισμό…
Το bankingnews είχε επικρίνει ανοικτά τις άστοχες δηλώσεις Πατέλη.
Ως προς τα μερίσματα, πιστεύουμε ότι τον Οκτώβριο του 2022 που θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό, θα δοθεί το πράσινο φως σε Eurobank και Εθνική τράπεζα που πληρούν τα κριτήρια ώστε να διαθέσουν το 35% των κερδών τους.
Παιχνίδια λαϊκισμού: Εξωθεσμικά απαράδεκτη παρέμβαση Πατέλη για τα bonus των τραπεζιτών ενώ SSM και ΕΚΤ τα έχουν εγκρίνει
Σε παιχνίδια φθηνού λαϊκισμού, πολιτικών εντυπώσεων χωρίς καμία ουσία επιδίδεται ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλη.
Όλα ξεκίνησαν με τις αναφορές Πατέλη ότι υπήρξαν δύο τράπεζες οι οποίες κρυφά… επιχείρησαν να πάρουν έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να χορηγήσουν bonus στα στελέχη τους…
Πρωτίστως ο Πατέλης υιοθέτησε τακτικές λαϊκισμού, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για την κοινωνία και μπλοκάρει τους τραπεζίτες που θέλουν να πάρουν bonus αλλά η στάση αυτή είναι φθηνός λαικισμός.
Γιατί ο Πατέλης παίζει παιχνίδια λαϊκισμού;
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, όχι υποκειμενικά, αλλά με αποδείξεις θα πρέπει να δούμε όλο το πλαίσιο της παρέμβασης Πατέλη την οποία θεωρούμε άστοχη, ανώριμη, φθηνή μικροπολιτική.
Πρωτίστως ο Πατέλης είναι οικονομικός σύμβουλος του Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού και με τον ρόλο του αυτό... δεν έχει καμία θεσμική ιδιότητα να κάνει δηλώσεις για τις τράπεζες.
Ο αρμόδιος υπουργός είναι ο Χρήστος Σταικούρας, ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει μια παρέμβαση για το τραπεζικό σύστημα και όχι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Θεσμικά ο αρμόδιος για τις τράπεζες είναι ο Σταικούρας και όχι βεβαίως ο Πατέλης που δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα.
Υποβαθμίζουν τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων
Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Το νομιμοποιητικό όργανο κάθε ανώνυμης εταιρίας είναι η Γενική Συνέλευση αυτή μπορεί να αποφασίσει ή να καταψηφίσει μια απόφαση της διοίκησης και όχι προφανώς η κυβέρνηση.
Οι τράπεζες έχουν λάβει κρατικά κεφάλαια και υποστηριχθεί πολλαπλά στην εξυγίανση τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι βασικοί κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να παραβιάζονται…
Εάν όλα αυτά δεν επαρκούν στην επιχειρηματολογία περί λαϊκισμού το καλύτερο το έχουμε αφήσει για το τέλος.
Ο SSM εγκρίνει τα bonus των τραπεζιτών
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ, δεν έχει φέρει αντίρρηση στην παροχή bonus στα τραπεζικά στελέχη, ούτε το 2021 αλλά και ούτε το 2022.
Άπαξ και οι τράπεζες μετά από 13 χρόνια καταστροφής κατάφεραν να εξυγιανθούν εύλογα προκύπτει το εξής ζήτημα…
Μπορούν οι τραπεζίτες που επί 13 χρόνια δεν πήραν καμία αύξηση ή κανένα bonus και συνέβαλλαν στην εξυγίανση των τραπεζών δικαιούνται μια επιβράβευση;
Η απάντηση είναι ναι, τα τραπεζικά στελέχη πρέπει να λάβουν bonus όπως και οι διοικήσεις γιατί το αριθμητικό άθροισμα αυτής της παρέμβασης είναι ασήμαντο εμπρός στα κέρδη που επιτυγχάνουν οι τράπεζες και εμπρός στα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει.
Τα bonus που μπορεί να περιλαμβάνουν και κίνητρα για την βελτίωση των μετοχών π.χ. stock option, όχι μόνο πρέπει να δίδονται αλλά να αποτελούν και δέσμευση για τις διοικήσεις να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα ωθώντας και την άνοδο των μετοχών.
Στον ΟΤΕ δίδονται bonus, σε πολλές ιδιωτικές εταιρίες, ενώ και στην ΔΕΗ δίδονται υψηλές αμοιβές με στόχο να προσελκύσει τεχνοκράτες από την αγορά παρ΄ ότι συνεχίζει να είναι ζημιογόνος εταιρία.
Όλα αυτά αποτελούν απόδειξη ότι ο Άλεξ Πατέλης είχε μικροπολιτικά κίνητρα, εμφανιζόμενος ότι είναι υπεύθυνα ανεύθυνος για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τραπεζίτες και τα τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την δυσφορία τους όχι μόνο για τα bonus αλλά για μια σειρά παρεμβάσεων του Πατέλη που ζημίωσαν τις τράπεζες ή αποτέλεσαν τροχοπέδη στην επίλυση προβλημάτων.
Ο Πατέλης χρίστηκε υπεύθυνος, οι τραπεζίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από την στάση του και η μικροπολιτική κορυφώνεται… τα παιχνίδια λαϊκισμού δήθεν για να φανεί στην κοινωνία ότι η καλή κυβέρνηση κόβει τα σχέδια των κακών τραπεζιτών είναι απαράδεκτα.
Συν τοις άλλοις το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 2,34% της Eurobank, το 9% της Alpha bank και το 27% της Πειραιώς με βάση το νέο νόμο μπορεί να ασκεί veto στις γενικές συνελεύσεις ή σε αποφάσεις για αυξήσεις κεφαλαίου όχι για οποιοδήποτε θέμα…
Ο νέος νόμος που αφορά την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν έτοιμος επί εποχής Ζαββού του πρώην υφυπουργού Οικονομικών 15 Οκτωβρίου 2021, αρμόδιου για τις τράπεζες ο οποίος συνέβαλλε καθοριστικά στην εξυγίανση των τραπεζών με τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.
Ωστόσο μια μικρή ομάδα, σαμποτέρ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Πατέλης συνέβαλλαν ώστε… να καταργηθεί το αρμόδιο χαρτοφυλάκιο και όλως τυχαίως όλα τα θέματα των τραπεζών κατέληξαν στις καλένδες και ο νόμος για το ΤΧΣ φθάσαμε αισίως Ιούνιο 2022 και ακόμη δεν έχει ψηφιστεί.
Ο Πατέλης λοιπόν εξωθεσμικά χρήστηκε υπεύθυνος για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τραπεζίτες εδώ και καιρό διατυπώνουν την δυσφορία τους καθώς έχουν απέναντι τους ένα σύμβουλο του πρωθυπουργού ως πνεύμα αντιλογίας…
Η θέση του bankingnews
Οι διοικήσεις των τραπεζών και τα τραπεζικά στελέχη γενικότερα θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα παροχής bonus ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα καλύτερης απόδοσης σε όλα τα επίπεδα αλλά και προσέλκυσης στελεχών από την αγορά.
Τασσόμαστε κατά των εξωθεσμικών παρεμβάσεων, οι γενικές συνελεύσεις πρέπει να έχουν το δικαίωμα εγκρίσεων ή απορρίψεων και όχι ένας αναρμόδιος σύμβουλος.
Θεωρούμε φθηνό πολιτικό λαϊκισμό, τις αναφορές Πατέλη που δεν συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, συν τοις άλλοις το κόστος των bonus είναι ασήμαντο εμπρός στην κερδοφορία που επιτυγχάνουν πλέον οι τράπεζες.
Τα bonus πρέπει να δοθούν γιατί τα τραπεζικά στελέχη αξίζει να τα λάβουν…
Θα δεχόμασταν αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας και όχι μια στείρα άρνηση, στα όρια του πολιτικού λαϊκισμού…
Η στάση του Πατέλη κατά την άποψη μας είναι απαράδεκτη.
Υποσημείωση
Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 107 δισεκ. έχουν υποχωρήσει στα 13-14 δισ με προοπτική προσεχώς κάτω από 10 δισ. πραγματικός άθλος με την βοήθεια του Ηρακλή
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών