Ως άγονο έκρινε η εκκαθαρίστρια PQH τον διαγωνισμό πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων “Αριάδνη”, ύψους 5,2 δις. ευρώ καθώς όπως επισημάνθηκε σε ενημέρωση στελεχών της, αφενός το τίμημα των δυο επενδυτών κινήθηκε κάτω απο το όριο (730 εκατ. ευρώ ) και αφετέρου οι δυο προσφορές περιελάμβαναν όρους και αιρέσεις που καθιστούσαν τις προσφορές ως μη δεσμευτικές.
Τελικώς, το διοικητικό συμβούλιο της PQH τις απέρριψε ως απαράδεκτες και αποφάσισε να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου κατετέθησαν οι προσφορές από την κοινοπραξία Fortress- Bain – Davidson Kempner ( με διαχειρίστριες εταιρείες Do Value και Cepal ) και από την Εlligton (με συνεργαζόμενη διαχειρίστρια εταιρεία την Intrum ).
Σύμφωνα με την PQH, το πακέτο δανείων θα επιστρέψει στον μηχανισμό διαχείρισης της και θα εξετάσει τις διάφορες επιλογές, δηλαδή πωλήσεις, διαχείριση.
Προηγουμένως, το bankingnews ανέφερε για τον διαγωνισμό τα εξής :
To πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Morgan Stanley ως σύμβουλος πώλησης του προγράμματος Αριάδνη οριοθέτησε το ελάχιστο τίμημα 725 εκατ εξέλιξη που υποχρεώνει τους υποψηφίους… να κινηθούν πάνω από το ελάχιστο όριο…
Το πρόγραμμα Αριάδνη 5,5 δισ ευρώ που αφορά NPEs των bad bank Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλων… έχει εξελιχθεί σε ντέρμπι αφού από την μια διεκδικεί την Αριάδνη το σχήμα Fortress, Bain Capital και Cepal με DK και από την άλλη η Intrum με Ellington και KKR…
Αρχικώς υπήρχε η εκτίμηση ότι το σχήμα Fortress, Bain Capital και Cepal με DK θα πλειοδοτήσει με άνεση αλλά στην κούρσα της διεκδίκησης δυναμικά έχουν εισέλθει Intrum με Ellington και KKR
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το τίμημα να αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 725 – 790 εκατ. ευρώ ή 810 εκατ που ορισμένοι διαρρέουν.
Το πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Morgan Stanley ως σύμβουλος πώλησης του προγράμματος Αριάδνη οριοθέτησε το ελάχιστο τίμημα 725 εκατ εξέλιξη που υποχρεώνει τους υποψηφίους… να κινηθούν πάνω από το ελάχιστο όριο…
Το πρόγραμμα Αριάδνη 5,5 δισεκ. π.χ. εάν κινηθεί στα 800 εκατ δεν γνωρίζουμε πόσο συμφέρουσα επιλογή θα είναι για τους υποψηφίους μνηστήρες.
Πρόγραμμα Frontier 2 ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με βάση ενδείξεις το mezzanine ομόλογο, ο μεσαίου ρίσκου τίτλος, που θα εκδοθεί από την Εθνική Τράπεζα θα πουληθεί ένα 25 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα Tefis που αφορά ακίνητα της Πειραιώς και τα οποία έχουν περιέλθει στην Intrum, η οποία διαχειρίζεται τα NPEs του ομίλου.
Η αξία των ακινήτων είναι περίπου 300 εκατ. με τις προσφορές να αναμένεται στα τέλη Ιουλίου.
Το τίμημα αναμένεται στα 80 – 85 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα Virgo που αφορά την παλιά τιτλοποίηση της Εθνικής τράπεζας, το Frontier 1, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Το τίμημα εκτιμάται γύρω στα 80 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα Suke που αφορά την παλαιά τιτλοποίηση Cairo της Eurobank, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Οι προσφορές αναμένονται γύρω στις 22 Ιουλίου 2022, με το εκτιμώμενο τίμημα μεταξύ 70 -80 εκατ. ευρώ.
Συμπέρασμα
Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να πωληθούν περίπου 12,5 δισ. προβληματικά ανοίγματα και τα τιμήματα που αναμένεται να δοθούν θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ.
Η πώληση αυτών των NPEs αποτελεί δοκιμασία αφενός λόγω των τιμημάτων αφετέρου λόγω των ενδιαφερομένων που θα εμφανιστούν, καθώς η συγκυρία είναι περίπλοκη και για την ελληνική οικονομία και για τα προβληματικά δάνεια, λόγω των αρνητικών εκτιμήσεων που υπάρχουν για την οικονομία της Ευρωζώνης και της Ελλάδας.
Φαίνεται ότι αυτός είναι ο τελευταίος μεγάλος γύρος πώλησης προβληματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο θα είναι μεγάλης σημασίας τα τιμήματα που θα δοθούν, αφού θα κρίνουν και τις μελλοντικές αποδόσεις των πωλούμενων προβληματικών δανείων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών