Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα -2 δις ευρώ η αρνητική καθαρή θέση της νέας Εθνικής – Σε δυσχερή θέση σε σχέση με τον κλάδο – Αν δεν υπάρξει δραστική μείωση των ζημιών στα ομόλογα η τιμή της αμκ δεν θα πρέπει να είναι 0,80 ευρώ αλλά 0,20 ευρώ με reverse split

  Στα -2 δις ευρώ η αρνητική καθαρή θέση της νέας  Εθνικής  – Σε δυσχερή θέση σε σχέση με τον κλάδο – Αν δεν υπάρξει δραστική μείωση των ζημιών στα ομόλογα η τιμή της αμκ δεν θα πρέπει να είναι 0,80 ευρώ αλλά 0,20 ευρώ με reverse split
Στα -2 δις ευρώ διαμορφώνεται η συνολική αρνητική καθαρή θέση της νέας Εθνικής τράπεζας και βρίσκεται στην πλέον δυσχερή θέση στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου.
Να σημειωθεί ότι λαμβάνεται υπόψη η καθαρή θέση της Εθνικής όπως και όλων των τραπεζών προ της ανακεφαλαιοποίησης.

Για να αποτιμηθεί η τράπεζα και προσδιοριστεί η τιμή της αμκ θα προσμετρήσουν τα κεφάλαια της Εθνικής χωρίς τις προκαταβολές κεφαλαίων του ΤΧΣ.
Επίσης στην εξίσωση προσμετράμε ότι ο αναβαλλόμενος φόρος θα έχει θετική επίδραση στα κεφάλαια και θα προστίθεται στο core tier 1. Αν δεν συμβεί τότε θα πρέπει να αφαιρεθούν -4 δις από το σύστημα.
Στα επίσημα στοιχεία η Εθνική παρουσιάζει αρνητική καθαρή θέση -2,84 δις ευρώ αλλά χωρίς να έχει προσμετρηθεί το 100% της επιβάρυνσης από την Blackrock.
Με την Blackrock η αρνητική καθαρή θέση φθάνει τα -3,5 δις ευρώ.
Ωστόσο αν συμπεριληφθεί ο αναβαλλόμενος φόρος περίπου 1,3 δις ευρώ και το κεφαλαιακό όφελος από την άνοδο των τιμών των ομολόγων περίπου 400-500 εκατ ευρώ αλλά και κέρδος 300 εκατ από επαναγορές ομολόγων έκδοσης της αλλά συμπεριλαμβάνοντας και τον τόκο για της προνομιούχες μετοχές που θα εμφανίζεται ως έκτακτος φόρος επί των στοιχείων ενεργητικού η τελική καθαρή θέση της Εθνικής τράπεζας διαμορφώνεται στο -1,5 δις ευρώ.
Σε αυτή την δύσκολη εξίσωση θα πρέπει να προσμετρήσει και η Eurobank η οποία εξαγοράστηκε από την Εθνική τράπεζα.
Επίσημα η Eurobank δήλωνε θετική καθαρή θέση προ ανακεφαλαιοποίησης 875 εκατ ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 950 εκατ από την Polbank.
Ωστόσο αν συμπεριληφθεί ο αναβαλλόμενος φόρος 1,3 δις, όφελος 250 εκατ από επαναγορές ομολόγων και 300 εκατ από την Τουρκία και παράλληλα αν αφαιρεθούν και τα 3,3 δις από την Blackrock με βάση το stress scenario προκύπτει  αρνητική καθαρή θέση περίπου 500 εκατ ευρώ.
Η συνολική καθαρή θέση της νέας Εθνικής παραμένει αρνητική -2 δις ευρώ.  
Αν κάτι δεν αλλάξει ριζικά και παραμείνει αρνητική η καθαρή θέση τότε ο μέτοχος της Εθνικής τράπεζας θα είναι χαμένος.
Με βάση το αρχικό σενάριο ο στόχος ήταν η Εθνική να υλοποιήσει αμκ σε τιμή 0,80 ευρώ αλλά προφανώς αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα όσον αφορά την καθαρή θέση τότε η πραγματική τιμή της αμκ της Εθνικής πρέπει να είναι 0,20 ευρώ και υποχρεωτικά reverse split.
Εφόσον συμπεριληφθεί στην όλη εξίσωση και η Eurobank η επιβάρυνση είναι κατά τι μεγαλύτερη για το νέο σχήμα επιβεβαιώνοντας την απλουστευμένη μεν αλλά ρεαλιστική δε αποτίμηση της νέας Εθνικής.
Η Εθνική λοιπόν χρειάζεται εξωγενώς βοήθεια ώστε να μπορέσει να αποτιμηθεί με θετική καθαρή θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης