γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Οι τεράστιες ζημιές της Attica bank ύψους 630 εκατ ευρώ σε συνδυασμό με την συστηματική εξαπάτηση των επενδυτών από την προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας… οδηγεί στην πόρτα της εξόδου το σχήμα Ellington – RINOA το οποίο δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Παρασκηνιακώς εδώ και καιρό αναζητείται νέος στρατηγικός επενδυτής χωρίς αποτέλεσμα... και η μόνη διέξοδος είναι το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΧΣ ως κρατική βοήθεια - state aid - να διασώσει την χρεοκοπημένη Attica bank με πρόφαση την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό...
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νέος νόμος δεν επιτρέπει διάσωση μικρών μη συστημικών τραπεζών εάν δεν αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της επένδυσης.
Το bankingnews εδώ και καιρό έχει αποκαλύψει ότι το Ellington δεν θα επενδύσει νέα κεφάλαια αφού η διαδικασία αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της Attica bank μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων ήταν σκανδαλώδης, συν τοις άλλοις έχουν διαπιστώσει ότι το σχέδιο Attica bank δεν είναι επενδυτική ευκαιρία αλλά μηχανισμός παραγωγής ζημιών... που σωρευτικά φθάνουν τα 2 δισεκ. ευρώ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 62,93%, το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% και ο ΕΦΚΑ με ποσοστό 10,3% ή 67% για το ΤΧΣ μετά την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης… θα καλύψουν την αύξηση των 400 με 450 εκατ ευρώ χωρίς το Ellington – RINOA... αλλά πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο της κρατικής βοήθειας...
Οι ζημιές 630 εκατ της Attica bank από τις 3 προηγούμενες τιτλοποιήσεις, ουσιαστικά δείχνουν την πόρτα της εξόδου από την Attica bank του αμερικανικού fund Ellington.
H διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ουσιαστικά τινάσσεται στον αέρα, αφού θα μπορεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει τις ζημιές μαζί με το ΤΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ;
Θα πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις από τα αρμόδια ευρωπαικά όργανα που ελέγχουν τις κρατικές ενισχύσεις, state aid;
Η απάντηση είναι πως όχι αλλά μόνο εάν υπάρξει πολιτική παρέμβαση.... αφού η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την χρεοκοπία και διάσπαση της Attica bank.
Έχει προηγηθεί αύξηση 240 εκατ εκ των οποίων τα 148 εκατ κάλυψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι επιλογές
Οι επιλογές για την Attica bank είναι οι εξής...
Να σπάσει η Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα θα αποτελούσε τεράστιο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα αποδείκνυε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν διεξάγει σοβαρούς ελέγχους, θα ήταν μεγάλο πλήγμα και για την εποπτική αρχή.
Η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα της Attica bank θα δημιουργούσε ένα κεφαλαιακό και χρηματοδοτικό έλλειμμα 1,5 δισεκ. ευρώ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ να καλύψουν την αύξηση των 400 με 450 εκατ εφόσον πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις από τον ESM και τον SSM αλλά και την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ λόγω κρατικής ενίσχυσης.
Η Attica bank αποτελεί μια ακραία προβληματική τράπεζα που δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές.
Όμως στην πράξη θα μπορεί το ΤΧΣ να επενδύσει πάνω από 300-350 εκατ και συνολικά 450 εκατ σε μια τράπεζα που η αξία της συνεχίζει να είναι πέριξ του μηδενός και διαθέτει αρνητικά ίδια κεφάλαια;
Είναι βιώσιμη η επένδυση του ΤΧΣ;
Προφανώς και όχι και εδώ εγείρονται πολλά ερωτηματικά...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών