Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καλύπτεται η αμκ της ΕΤΕ 1,8 δισ ευρώ - Πέντε τα κρίσιμα συμπεράσματα - Οι ξένοι καταβάλλουν 600 εκατ και τα ταμεία 300 εκατ

  Καλύπτεται η αμκ της ΕΤΕ 1,8 δισ ευρώ - Πέντε τα κρίσιμα συμπεράσματα - Οι ξένοι καταβάλλουν 600 εκατ και τα ταμεία 300 εκατ
Θετικά είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από το μέτωπο της αύξησης κεφαλαίου και του ομολογιακού της Εθνικής τράπεζας ύψους 1,8 δις ευρώ καθώς τελικά ο στόχος επιτυγχάνεται εξέλιξη άκρως θετική σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.  H κάλυψη της αύξησης και του ομολογιακού από την Εθνική αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχημένη κίνηση της νέας διοίκησης υπό τον Α. Ταμβακάκη. Ο Α. Ταμβακάκης είναι διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική (φωτό)
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτουν 5 βασικά συμπεράσματα.
1) Σε σύνολο δικαιωμάτων που διαπραγματεύονται 1,2 δις  περίπου έως τώρα δηλαδή σε διάστημα 5 εργάσιμων ημερών από την έναρξη τους έχουν διακινηθεί 265 εκατ.
Από τις πλέον χαρακτηριστικές κινήσεις οι πωλήσεις περίπου 65 εκατ έως τώρα δικαιωμάτων από την Bank of New York Mellon η οποία είναι θεματοφύλακας και πουλάει τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στα ADRs στην Νέα Υόρκη.
Επίσης οι ανάδοχοι έχουν αγοράσει 35 – 40  εκατ δικαιώματα εκ των οποίων περίπου 10 εκατ η Goldman, 9 με 10 εκατ η Citigroup, περίπου 5 εκατ η Deutsche Bank κ.α.
Τα 265 εκατ δικαιώματα που έχουν διακινηθεί έως τώρα  αντιστοιχούν στο 22% του συνόλου.
Έως την Τρίτη που ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν φθάσει τα 330 με 360 εκατ δικαιώματα ή 30% του συνόλου.
Όσον αφορά τις αγορές δικαιωμάτων από τους αναδόχους της αύξησης  αντιστοιχούν στο 3% περίπου του συνόλου
Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη που σταματάει η διαπραγμάτευση αναμένεται καλύτερη συμπεριφορά στα δικαιώματα.
Ο στόχος είναι 0,40 ευρώ για το δικαίωμα της αύξησης και 0,70 ευρώ για το δικαίωμα του ομολογιακού.
2)Η μετοχή της Εθνικής, τα δικαιώματα και ευρύτερα η αγορά έχουν σορταριστεί δίνοντας λαβή σε funds τύπου Tyrus Capital να ανοίγουν short θέσεις στις τράπεζες. Η μετοχή της Εθνικής έφθασε τα 7 ευρώ αν και η δίκαιη τιμή της Εθνικής βρίσκεται υψηλότερα πιθανότατα στα 9 με 10 ευρώ.
Είναι γεγονός ότι η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζα απορρόφησε από το σύστημα 1,8 δις ευρώ ενώ έδωσε λαβή λόγω των αμυντικών χαρακτηριστικών που απέκτησε η αγορά να ανοιχθούν και θέσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Με βάση ένα λογικό σενάριο με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων σε πρώτη φάση και της αύξησης σε δεύτερη φάση θα πρέπει να επέλθει μια ισορροπία και ενδεχομένως ανάκαμψη αν βοηθήσει το διεθνές κλίμα.
Κρίσιμες επίσης ημερομηνίες 19 και 27 Οκτωβρίου όπου θα εισαχθούν για διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου και το ομολογιακό.
3)Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία τα 1,8 δις ευρώ κατανέμονται ως εξής.
Οι ξένοι θα εισφέρουν συνολικά 610 εκατ ευρώ ή το 34% της αύξησης.
Το τρέχον ποσοστό των ξένων βρίσκεται στο 35,6%.
Τα ασφαλιστικά ταμεία 12,5% τα ΝΠΔΔ και 4,1% τα ΝΠΙΔ συνολικά 16,6% θα καταβάλλουν 300 εκατ ευρώ περίπου.
Η Εκκλησία θα συμμετάσχει τελικά, οι αποφάσεις λαμβάνονται σήμερα κατέχει 1,6% και θα εισφέρει περίπου 28 με 29 εκατ ευρώ.
Οι ιδιώτες φυσικά πρόσωπα με ποσοστό 34% θα εισφέρουν 600 εκατ ευρώ.
Είναι πιθανό πάντως έως αναμενόμενο το ποσοστό των μικρομετόχων να αυξηθεί κατά 1% έως 1,5% και αντίστοιχα να μειωθεί των ξένων ή άλλων μετόχων .
4)Η μετοχή ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία καθώς ασκήθηκε πίεση από τα δικαιώματα ενώ υπήρξε έντονο arbitrage.
Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση για την Εθνική είναι μετά την αύξηση να επέλθει ισορροπία και η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα από τα επίπεδα προ της αύξησης.
Απλά και κατανοητά τα 1,8 δις ευρώ θα πρέπει να αξιολογηθούν στην αξία της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής τράπεζας.
Υπάρχουν ορισμένες τράπεζες που με οδηγό την Εθνική θα λάβουν αποφάσεις για το αν πρέπει να προχωρήσουν σε κεφαλαιακή ενίσχυση αξιολογώντας μεταξύ των άλλων και την συμπεριφορά της μετοχής.
5)Η Εθνική θα βρεθεί με περίπου 9,8 με 9,7 δις ευρώ καθαρή θέση και προφανώς πανίσχυρο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Είναι ξεκάθαρο ότι το μεγάλο στοίχημα της Εθνικής είναι η αξιοποίηση των νέων κεφαλαίων. Η εξαγορά του ΤΤ θα βρεθεί στο επίκεντρο αλλά προφανώς εξετάζονται και άλλες στρατηγικές κινήσεις.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης