Η Ελλάδα όμως πρωτοστατεί στα πειράματα αποτυχίας...
Όσοι πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά, υποστηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, οι ιδιώτες μπορεί να παράξουν καλύτερα κέρδη και ανάπτυξη από το δημόσιο…
Οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι παθογενείς, συντηρούν προβλήματα και ανακυκλώνουν ζημιές και λάθη.
Ενώ αυτή η παραδοχή είναι σωστή, εντούτοις στην Ελλάδα έχουμε εφεύρει μια νέα πατέντα… πως το ελληνικό δημόσιο να χάνει για να ικανοποιήσει ορισμένα funds που δεν έχουν καμία κοινωνική αναφορά, καμία συνεισφορά στην εθνική οικονομία.
Στις ΗΠΑ, στην κοιτίδα του καπιταλισμού π.χ. όταν κρατικοποιήθηκαν οι τράπεζες 2008 με 2009… το τελικό αποτέλεσμα ήταν σχεδόν 45 δισεκ. κέρδος στα αμερικανικά ταμεία, οι τράπεζες ανέκαμψαν και το αμερικανικό δημόσιο κέρδισε 45 δισεκ. ήταν μια επιτυχία του καπιταλισμού…
Υπάρχουν όμως και οι αποτυχίες, τα ελληνικά πειράματα σε ΔΕΗ και Attica bank αλλά και συνολικά στις τράπεζες.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε 44,5 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες για να τις διασώσει επειδή το κράτος τους φόρτωσε ζημιές από τα κρατικά ομόλογα που κατείχαν με το haircut του PSI+.
Οι τράπεζες δεν ευθύνονταν για τις ζημιές αυτό είναι αλήθεια, αλλά το ελληνικό κράτος έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά, να φορτώνει ζημιές στον έλληνα φορολογούμενο.
Η Ελλάδα όμως πρωτοστατεί στα πειράματα αποτυχίας...
Τα νέα παραδείγματα – Πειράματα αποτυχίας
Η περίπτωση της ΔΕΗ αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση όχι απλά παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού αλλά και ευρύτερης εξαπάτησης όπου η επιχείρηση σε συγχορδία με την Κυβέρνηση παρουσίαζαν την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ως μια εταιρία εξυγιασμένη που άφησε πίσω τις κακές ημέρες…
Όμως η ΔΕΗ όπως ήταν χρεοκοπημένη εταιρία επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποτελεί προβληματική εταιρία με ζημιές και με το δημόσιο να δρα… ανενόχλητο.
Η χρηματιστηριακή της αξία καταρρέει πλησίασε στα 5,15 ευρώ από 10,5 ευρώ πριν λίγους μήνες και μάλιστα λόγω της κατάρρευσης της μετοχής ενεργοποιούνται επαναγορές ιδίων μετοχών...
Συγκρίνοντας το κακό παρελθόν… με το κακό παρόν…
Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ η οποία κινδύνευε με χρεοκοπία είχε αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο περίπου 300-350 εκατ ευρώ.
Οι ζημίες, ο υπερδανεισμός και οι ανησυχίες για αθέτηση πληρωμών ήταν το περίγραμμα της εικόνας της ΔΕΗ την εποχή ΣΥΡΙΖΑ….
Η ΔΕΗ παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως ένας μεγάλος επιχειρηματικός στόχος, καθώς σε προτεραιότητα ετέθη η εξυγίανση της προβληματικής ΔΕΗ.
Πραγματοποιήθηκαν δύο κινήσεις….
1)Πουλήθηκε στην Macquarie Asset Management το 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου έναντι 2,11 δισεκ. και αφαιρώντας τον δανεισμό 804 εκατ καθαρό τίμημα 1,35 δισεκ.
2)Υλοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επίσης 1,35 δισεκ. στην ΔΕΗ με τιμή 9 ευρώ….
Ποια η τρέχουσα αξία της ΔΕΗ σήμερα;
Η ΔΕΗ σήμερα με βάση μια ενδεικτική ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 2022 ανέρχεται στα 1,96 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο πρέπει να αφαιρέσουμε 1,35 δισεκ. της αύξησης που είναι νέο χρήμα και τα 1,35 δισεκ. από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ στον οποίο σημειωτέον κατέχει το 51% αφού πούλησε το 49%.
Οπότε 2,7 δισεκ. κεφάλαια που προστέθηκαν στην ΔΕΗ έναντι 1,96 δισεκ. που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία σημαίνει ότι η ΔΕΗ συγκρινόμενη με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται 700 εκατ έλλειμμα.
Η ΔΕΗ λοιπόν εμφανίζει μεγάλη λογιστική υποαξία σε σχέση με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ερωτήματα
Η προσπάθεια εξυγίανσης που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως εθνικός στόχος για την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού γιατί απέτυχε;
Ευθύνεται ο πληθωρισμός, ευθύνεται η ενεργειακή κρίση ή απλά οι στρατηγικές επιλογές του προηγούμενου διαστήματος ήταν μια παταγώδης αποτυχία;
Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ θα υποχωρήσει περαιτέρω, το bankingnews από το Φθινόπωρο του 2021 προειδοποιεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι φουσκάρα και από τα 10,5 ευρώ έχει υποχωρήσει στα 5,15 ευρώ και όπως εδώ και μήνες υποστηρίζουμε θα καταλήξει στα 4,80 ευρώ, έγραψε χαμηλό 4,74 ευρώ.
Γιατί απέτυχε όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης;
Η διοίκηση της ΔΕΗ πέραν από το να λαμβάνει υψηλά bonus και αποδοχές τι έργο παρουσίασε ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων;
Έχει εξήγηση για το μαύρο χάλι της ΔΕΗ;
Το επόμενο πείραμα η Attica bank… ή πως φορτώνουν ζημιές τον έλληνα φορολογούμενο
Η Attica bank υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κάλυψε τα 148 εκατ και απέκτησε το 62,93% ή 66% μετά την ενεργοποίηση για δεύτερη φορά της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC.
H τρέχουσα αξία της Attica bank στο ελληνικό χρηματιστήριο ανέρχεται στα 115 εκατ… δηλαδή το 66% των μετοχών του ΤΧΣ έχει αξία 71 εκατ ευρώ σχεδόν 50% λογιστική υποαξία – ζημία…
Η Attica bank θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 450 εκατ όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει το 66% της αύξησης – τουλάχιστον – περίπου 300 εκατ ευρώ θα εισφέρει στην νέα αύξηση κεφαλαίου της Attica bank το ΤΧΣ…
Υποθέτουμε ότι 450 εκατ + 115 εκατ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία = 565 εκατ ευρώ.
Δεδομένου ότι τα τελικά κεφάλαια της Attica bank θα είναι 322 εκατ τα υφιστάμενα + 450 εκατ τα νέα – μείον τις ζημιές 630 εκατ από τις τιτλοποιήσεις NPEs = υποθέτουμε ότι θα απομείνει με 350-400 εκατ ευρώ κεφάλαια…
Εάν διαγράψει όλες τις ζημιές θα απομείνει με μόλις 142 εκατ ευρώ κεφάλαια αλλά υποθέτουμε ότι οι διαγραφές των ζημιών θα είναι σταδιακές.
Άρα 565 δια 400 εκατ σημαίνει P/BV περίπου 1,4 αποτίμηση ακραία πανάκριβη και αδικαιολόγητη….
Η Attica bank θα πρέπει να βρίσκεται υποθέτουμε 0,30 με 0,35 P/BV που σημαίνει χρηματιστηριακή αξία 140 με 150 εκατ ευρώ.
Το συμπέρασμα είναι ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ ο νόμος ρητώς ορίζει ότι πρέπει η επένδυση σε μη συστημική τράπεζα να είναι βιώσιμη…το ΤΧΣ θα παραβιάσει τον ελληνικό νόμο.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου των 450 εκατ και την έκδοση warrants για να κερδίσει ο απαράδεκτα – τραγικός επενδυτής Ellington συμμετέχει στο διαρκές σκάνδαλο της Attica bank…
Από το 2005 έως σήμερα 17 χρόνια η Attica bank σωρευτικά εμφανίζει ζημιές 1,5 δισεκ. και από τις 17 οικονομικές χρήσεις μόνο τις 3 είχε λογιστικού τύπου κέρδη…
Η Attica bank είναι το πιο αποτυχημένο πείραμα στην νεότερη τραπεζική ιστορία.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… δεν βαρέθηκε μονίμως να χάνει;
Για να μην χάσει το ΤΧΣ θα πρέπει η χρηματιστηριακή αξία της Attica bank να είναι 1,4 με 1,5 δισεκ. δηλαδή η Attica bank να αξίζει όσο και η τράπεζα Πειραιώς…
Ποιος κοροϊδεύει ποιόν…
Δεν βαρέθηκε να δέχεται να ζημιωθεί για ένα επενδυτή που κρύβεται και με τυχοδιωκτικές κινήσεις προσπαθεί να υφαρπάξει την Attica bank με ψίχουλα;
Το Ellington και η κυπριακή RINOA που είναι συνδεδεμένη εταιρία αντί να βάζουν το ΤΧΣ να καλύψει τις ζημιές θα έπρεπε να είχαν παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα ανακεφαλαιοποιήσουν την Attica bank με ιδιωτικά κεφάλαια…και με την ελάχιστη συμμετοχή του ΤΧΣ.
Ο Ηλίας Ξηρουχάκης ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι συμμετέχει σε βιώσιμη επένδυση.
Δεν μπορεί να αναφέρει ότι δεν ήξερε αφού με μαθηματική ακρίβεια η Attica bank παραμένει ένα αποτυχημένο πείραμα, από το οποίο θα υποστεί μεγάλη ζημία.
Η Attica bank, ούτε εργαζόμενους έχει για να υλοποιήσουν το σχέδιο ανάκαμψης, ούτε συστήματα και ούτε διοικητικό προσωπικό…
Αντί το ΤΧΣ να πετάξει… στο καλάθι των αχρήστων τόσα κεφάλαια… δεν θα επενδύει στην σύσταση μιας νέας τράπεζας θα είναι προτιμότερο… ποιο αποτελεσματική επένδυση σε σχέση με το αποτυχημένο πείραμα της Attica bank…
Το Ellington συμμετείχε στην Attica bank όχι για να την αναπτύξει αλλά για να κάνει μια ωραία αρπαχτή κερδοσκοπική δουλειά…
Γνωρίζουν πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι, ρίχνουν την ζημιά στο ΤΧΣ στον έλληνα φορολογούμενο και μετά εμφανίζονται ως σωτήρες.
Δυστυχώς αυτό είναι το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να πληρώνει ο φορολογούμενος και να κερδίζει αυτός που επένδυσε…. σχεδόν τίποτα.
Το ΤΧΣ πρέπει να μας παρουσιάσει το σχέδιο του πως θα χαρίσει την Attica bank στο Ellington που δεν έχει καμία τραπεζική εμπειρία…
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι απάτη… είναι συνέχεια ενός σκανδάλου που έχει παρελθόν, δυστυχώς παρόν και φοβούμαστε και μέλλον….
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών