Οι προοπτικές ανόδου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής που οδηγούν σε αυξημένα κεφάλαια κίνησης για τις επενδύσεις σε ακίνητα αρχίζουν να προκαλούν προβληματισμό στα τραπεζικά επιτελεία για τις χορηγήσεις επενδύσεων ακινήτων, και, κυρίως, τις αγορές ακινήτων από εταιρείες επενδύσεων ακινήτων.
Μάλιστα, η αλλαγή στρατηγικής αρχίζει να εκδηλώνεται και στην αγορά καθώς μια τράπεζα με μεγάλο απόθεμα ακινήτων δεν κινείται πλέον επιθετικά προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια, προκειμένου να κερδίσει τα δάνεια από τον ανταγωνισμό.
Οι λόγοι της “υπαναχώρησης” δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της δημιουργίας μια νέας εστίας μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η άσχημη προοπτική να παραμείνουν τα ακίνητα στις τράπεζες με αποχώρηση των επενδυτών, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, όταν ξένα funds αποχωρούσαν δίχως ενδοιασμούς από τις επενδύσεις ακινήτων.
Άλλωστε, η προοπτική αυτή να παραμείνουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ακίνητα τα οποία πιθανότατα δεν θα είναι αξιοποιήσιμα οδήγησε τις τράπεζες να πωλούν μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια, κατόπιν και των υποδείξεων από την Ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, ώστε να μην δημιουργούνται κίνδυνοι στους ισολογισμούς. Επιπρόσθετα, παρά την συνεχή άνοδο των τιμών στο real estate και το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ειδικές κατηγορίες ακινήτων (λ.χ ακίνητα γραφείων, οικιστικά ακίνητα ) οι ανησυχίες που εκδηλώνονται αφορούν και τις τιμές της αγοράς και το αν θα υπάρχουν οι συνθήκες προκειμένου να παραμείνουν ανοδικές οι τιμές και τα επόμενα χρόνια.
Για παράδειγμα, ακόμα και σε μια προβεβλημένη περιοχή του κέντρου, οι τιμές παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο που είχε επιτευχθεί κατά την περίοδο της έντονης ανόδου της αγοράς ακινήτων.
Υψηλές αποδόσεις για τα ομόλογα των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων
Την ίδια περίοδο, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στην ρηχή ελληνική αγορά των εταιρικών ομολόγων και ειδικότερα στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων.
Η λιανική των επενδυτών η οποία τοποθέτησε χρήματα το 2020-2021- όταν οι τράπεζες επεδίωκαν την αποπληρωμή παλαιότερου δανεισμού από τις εταιρείες - βλέπει καθημερινά να χάνει το κεφάλαιο της και αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές χαμηλότερα εκτοξεύοντας τις αποδόσεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι τιμές των ομολόγων αρχίζουν να γίνονται ελκυστικές για όλους όσοι επιθυμούν να αναλάβουν το ρίσκο σε εταιρείες που δύνανται να αναχρηματοδοτήσουν τα ομόλογα τους με χαμηλότερα επιτόκια, εφόσον βεβαίως εν τω μεταξύ, μεταβληθεί και η σημερινή πολιτική των κεντρικών τραπεζών για την αύξηση των επιτοκίων.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, βεβαίως, οι προβλέψεις για αλλαγή μετατίθενται για το 2024 και μετά. Το επταετές πράσινο ομόλογο της Noval, ύψους 120 εκατ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 2,65% κινείται στο 86,97 της ονομαστικής αξίας και εμφανίζει απόδοση 5,17% στην λήξη του.
Το ομόλογο της Premia, με ετήσιο κουπόνι 2,8%, λήξεως, 2027 κινείται με ονομαστική τιμή 93,99% και απόδοση 5,24% στην λήξη του.
Υψηλή απόδοση 4,74% έχει το ομόλογο της Lamda, λήξεως 2027, με τιμή 94,4 ενώ πιο πρόσφατο ομόλογο της ίδιας εταιρείας, με ετήσιο κουπόνι 4,7% , λήξεως 2029 εμφανίζει απόδοση 6,91% στην λήξη με τιμή 88,18%.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Ελληνικές τράπεζες: Ανακρούουν πρύμναν για τα δάνεια επενδύσεων σε ακίνητα ζητώντας υψηλότερα επιτόκια
σύμβολα :
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι λόγοι της “υπαναχώρησης” δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της δημιουργίας μια νέας εστίας μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η άσχημη προοπτική να παραμείνουν τα ακίνητα στις τράπεζες
Σχόλια αναγνωστών