Τα κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όπως προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις, προήλθαν περισσότερο από την αύξηση των τραπεζικών εργασιών, καθώς αυξήθηκαν τα ενήμερα δάνεια και παράλληλα τα έσοδα από τους τόκους, ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Η κερδοφορία από τις χρηματοοικονομικές πράξεις ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα, ωστόσο και σ αυτό τον τομέα αποδείχθηκαν αποτελεσματικές καθώς προχωρούν σε ενεργητική διαχείριση λαμβάνοντας θέσεις αντιστάθμισης είτε για ομόλογα, είτε για συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων. Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές παραγώγων αφορούν θέσεις έναντι των ομολόγων – των οποίων οι τιμές κατέγραφαν σημαντική πτώση τους τελευταίους μήνες – όσο και σε συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων τις οποίες καταρτίζουν εν μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα και του πληθωρισμού.
Eurobank : Κέρδη 120 εκατ.ευρώ από Short θέσεις σε ομόλογα και 160 εκατ. από συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων
Κέρδη 120 εκατ. ευρώ ήταν το αποτέλεσμα του χαρτοφυλακίου συναλλαγών που πραγματοποίησε η Eurobank στο πρώτο εννεάμηνο, σύμφωνα με την λογιστική κατάσταση. Τα κέρδη προήλθαν από τις αυξημένες θέσεις πώλησης ( Short positions ). Ειδικότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, οι υποχρεώσεις χαρτοφυλακίου συναλλαγών (trading liabilities) ανήλθαν σε 687 εκατ. Ευρώ έναντι 43 εκατ ευρώ στα τέλη του 2021 “και αντικατοπτρίζουν τις αυξημένες θέσεις πώλησης (short positions) ομολόγων, τις οποίες ο όμιλος έλαβε στο πλαίσιο των στρατηγικών οικονομικής αντιστάθμισης, στοχεύοντας στη διαχείριση σε επίπεδο συνολικού χαρτοφυλακίου των κινδύνων αγοράς λόγω της κατοχής στοιχείων ενεργητικού. Για την περίοδο που έληξε την 30 Σεπτεμβρίου 2022, τα κέρδη που αναγνωρίστηκαν στα «Αποτελέσματα χαρτοφυλακίου συναλλαγών» λόγω των προαναφερθεισών θέσεων πώλησης ανήλθαν σε 120 εκατ ευρώ. Επίσης, η Eurobank προχώρησε σε σταδιακές ρευστοποιήσεις συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων καθώς δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια λογιστικής αντιστάθμισης και πραγματοποιήθηκαν κέρδη περίπου 160 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα σύναψε νέες συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων μικρότερης διάρκειας, ώστε εφεξής να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της αντιστάθμισης.
Εθνική Τράπεζα : Κέρδη 148 εκατ. ευρώ από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο
Σε 148 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη ή το καθαρό αποτέλεσμα του εμπορικού χαρτοφυλακίου της Εθνικής Τράπεζας, όπως αναφέρεται. Αυτό προήλθε μέσω κερδών από “ κέρδη από αναποτελεσματικές λογιστικές σχέσεις αντιστάθμισης”, ενώ το υπόλοιπο καθαρό αποτέλεσμα εμπορικού χαρτοφυλακίου οφείλεται κυρίως στα κέρδη των παραγώγων και τη διμερή προσαρμογή πιστωτικής αποτίμησης (“Bilateral Credit valuation adjustment”, “BCVA”)) λόγω αύξησης των επιτοκίων. Επίσης, το καθαρό αποτέλεσμα εμπορικού χαρτοφυλακίου κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2021 περιλαμβάνει 209 εκατ. ευρώ από μη επαναλαμβανόμενα κέρδη από τη συναλλαγή ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. - συναλλαγή η οποία αφορά κυρίως το προηγούμενο τρίμηνο.
Alpha bank : Κέρδη 156,6 εκατ. ευρώ από παράγωγα
Κέρδη 156,6 εκατ. ευρώ έναντι 12,8 εκατ. ευρώ ( του 9μηνου του 2021 ) εμφάνισε η Alpha bank από παράγωγα χρηματοικονομικά μέσα. Συνολικά, το αποτελεσμα από τις χρηματοικονομικές πράξεις ανήλθε σε 468,7 εκατ. ευρώ από 205,6 κατ. ευρώ. ( στις οποίες περιλαμβάνονται όμως και τα κέρδη από την μονάδα αποδοχής καρτών ). Τα αποτελέσµατα χρηµατοοικονοµικών πράξεων του εννεαµήνου 2022 έχουν επηρεαστεί κυρίως από
το κέρδος 140.7 εκατ. ευρώ που περιλαµβάνεται στη γραµµή «Παραγώγων χρηµατοοικονοµικών µέσων» προκύπτει από αποτίµηση παραγώγων ενώ ποσό 9.972 εκατ. ευρώ. αφορά στην προσαρµογή λόγω πιστωτικού κινδύνου (Credit Valuation Adjustment) πράξεων µε αντισυµβαλλόµενο το Ελληνικό Δηµόσιο.
Πειραιώς : Καθαρά κέρδη 22 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αναφέρεται εφαρμόζει λογιστική αντιστάθμισης εύλογης αξίας, χρησιμοποιώντας ΙRSs, προκειμένου να μετριάσει την έκθεσή του στη διακύμανση των επιτοκίων σε ΟΕΔ και άλλα κρατικά ομόλογα. Η συνολική ονομαστική αξία των προαναφερθέντων μέσων αντιστάθμισης και των αντισταθμισμένων κρατικών ομολόγων που επιμετρώνται στην εύλογη αξία μέσω λοιπών συνολικών εσόδων και στο αποσβεσμένο κόστος, για τα οποία εφαρμόστηκε λογιστική αντιστάθμισης εύλογης αξίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ανήλθε σε 202 εκατ. ευρώ και 3.294 δις. ευρώ, αντίστοιχα (31 Δεκέμβριος 2021: 460 εκατ. ευρώ και 6.1 δις. ευρώ αντίστοιχα). Για την περίοδο που έληξε την 30η Σεπτεμβρίου 2022, η επίδραση της λογιστικής αντιστάθμισης εύλογης αξίας στους εν λόγω χρεωστικούς τίτλους ήταν ζημιά 1.392 δις. ευρώ., εκ των οποίων 1.340 δις. ευρώ. και 52 εκατ. ευρώ αφορούν σε αντισταθμιζόμενα μέσα που αποτιμώνται στο αποσβεσμένο κόστος και στην εύλογη αξία μέσω λοιπών συνολικών εσόδων, αντίστοιχα (30 Σεπτεμβρίου 2021: ζημιά 178 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 167 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. ευρώ αφορούν αντισταθμιζόμενα μέσα που αποτιμώνται στο αποσβεσμένο κόστος και στην εύλογη αξία μέσω λοιπών συνολικών εσόδων, αντίστοιχα), η οποία αντισταθμίστηκε από κέρδος αποτίμησης των παραγώγων αντιστάθμισης ποσού 1.414 δις. ευρώ (30 Σεπτεμβρίου 2021: κέρδος 180 εκατ. ευρώ), καταλήγοντας σε καθαρά κέρδη 22 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν αναγνωριστεί στην Συνοπτική Ενδιάμεση Ενοποιημένη Κατάσταση Αποτελεσμάτων (30 Σεπτεμβρίου 2021: καθαρά κέρδη 2 εκατ ευρώ.).
Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών