Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 15/12 η καταληκτική ημερομηνία για τους μετόχους της Attica Bank - Ενδιαφέρον από Optima Bank αν δεν εμφανιστεί η Ellington

Στις 15/12 η καταληκτική ημερομηνία για τους μετόχους της Attica Bank - Ενδιαφέρον από Optima Bank αν δεν εμφανιστεί η Ellington
Η Attica Bank είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα που πραγματικά θα αξίζει αν σπάσει σε «καλή» και «κακή»…
Σχετικά Άρθρα
H 15η Δεκεμβρίου 2022 έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία από την Τράπεζα της Ελλάδς προς τους μετόχους της Attica Bank, ώστε οι τελευταίοι να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις για το αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 473 εκατ. ευρώ.
Η νέα εξέλιξη είναι ότι, αν το Ellington, το οποίο έχει δείξει μέχρι τώρα μη επαγγελματική συμπεριφορά, δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον, τότε θα εκδηλώσει ενδιαφέρον η Optima Bank, ώστε να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στη Attica Bank.
Το Bankingnews έχει αναφερθεί και στη μεγάλη πιθανότητα το Ellington να αποχωρήσει από τη διαδικαασία αλλά και για το ενδιαφέρον της Optima Bank
Όμως όλα αυτά τελούν υπό μία βασική αίρεση: η Attica Bank θα χρειαστεί συνολική κεφαλαιοποίηση όχι 473 εκατ. ευρώ, αλλά 650 εκατ. – 700 εκατ.
Η Attica Bank είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα που πραγματικά θα αξίζει αν σπάσει σε «καλή» και «κακή».

Τι ανέφερε νωρίτερα το Bankingnews

H Ellignton θέλει να φύγει από την Attica bank – Δυο λύσεις υπάρχουν: Νέος επενδυτής ή σπάσιμο σε good και bad bank

Εδώ και πολλούς μήνες με συνέπεια το bankingnews αμφισβητούσε ότι η Ellignton επένδυσε κεφάλαια στην Attica bank και ότι ουσιαστικά… το αμερικανικό fund κατανόησε ότι η Attica bank είναι χρεοκοπημένη και αναζητούσε τρόπους διαφυγής…
Εδώ και πολύ καιρό έχουμε αναφέρει ότι στην πρώτη αύξηση των 240 εκατ όπου η Ellignton εμφανίστηκε μέσω της RINOA μιας κυπριακής εταιρίας χωρίς αντικείμενο… να κατέχει το 9,87% της Attica bank που μετά την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης μειώθηκε στο 8,08%... η Ellignton δεν έβαλε δικά της κεφάλαια…
Τα 23 εκατ που δήθεν επένδυσε η Ellignton είναι εικονική πραγματικότητα…
Επίσης η εξαφάνιση της Ellignton μέσω της RINOA και εν συνεχεία μέσω της δημιουργίας μιας ελληνικής εταιρίας Ellignton Solutions – που δεν έχει καμία σχέση με την Ellignton – απλά επιβεβαίωσε όλα τα ρεπορτάζ του bankingnews εδώ και μήνες…

Ποια τα νέα δεδομένα;

Η Ellignton που εμφανίζεται μέσω της Κυπριακής RINOA να κατέχει το 8,08% της Attica bank θέλει να αποσυρθεί από την Attica bank, η μαύρη τρύπα δεν είναι μόνο τα 630 εκατ της ζημιάς από τις τιτλοιποιήσεις NPEs…
Η πρώτη αύξηση των 240 εκατ όπου συμμετείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 148 εκατ… εξαϋλώθηκε…
Σχεδιάζουν στην Attica bank νέα αύξηση 473 εκατ ευρώ όπου και αυτή θα εξαϋλωθεί…
Θα ακολουθήσει τέλος του 2023 ή αρχές 2024 και νέα αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ… η Attica bank είναι ένα απόλυτα αποτυχημένο project…
H Ellignton κέρδισε από την διαχείριση των τιτλοποιήσεων και κατανοεί ότι θα υποστεί μεγάλη ζημία από την Attica bank και για τον λόγο αυτό αναζητάει τρόπους διαφυγής…

Οι δύο λύσεις

Εν μέσω μιας σχεδιαζόμενης αύξησης 473 εκατ να δραπετεύει ο στρατηγικός επενδυτής δεν είναι συνηθισμένο…
Στην Ελλάδα όλα είναι πιθανά.
Η Ellignton θέλει να φύγει κακήν κακώς από την Attica bank…
Για να μπορέσει όμως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 69,5% των μετοχών της Attica bank στην νέα αύξηση θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει και ιδιώτης επενδυτής.

1)Οπότε θα αναζητηθεί νέος στρατηγικός επενδυτής… ο οποίος ήδη βολιδοσκοπείται, ίσως και να έχει βρεθεί… λέμε ίσως…

2)Η άλλη εναλλακτική λύση είναι να σπάσει η Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα…
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα χρειαζόταν funding gap δηλαδή κάλυψη χρηματοδοτικού κενού περίπου 1,8 με 2 δισεκ. που θα κάλυπτε το ΤΕΚΕ δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες…
Το σενάριο διάσπασης της Attica Bank σε καλή και κακή τράπεζα θεωρούμε ότι είναι η πιο υγιής και καθαρή λύση αφού η καλή Attica bank με 900 εκατ ενεργητικό, 300 εκατ κεφάλαια και 2 δισεκ. unding gap δηλαδή κάλυψη χρηματοδοτικού κενού θα δινόταν σε νέο επενδυτή π.χ. την Παγκρήτια…
Η Παγκρήτια και η καλή Attica Bank κάνουν νόημα… προφανώς η σημερινή Attica bank δεν κάνει κανένα νόημα….
Σε αυτό το σενάριο η Βρεττού από διευθύνουσα σύμβουλος της Attica bank θα γινόταν CEO της Παγκρήτιας - good Attica bank... αυτό είναι ένα σενάριο ίσως... επιστημονικής φαντασίας... ίσως και όχι...

Τα διαδικαστικά της αύξησης κεφαλαίου

Η Attica bank έχει πραγματοποιήσει τα περισσότερα reverse split από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα και ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το τελευταίο.
Η πραγματικότητα είναι ότι η χρηματιστηριακή αξία της Attica bank προφανώς και δεν είναι 110 εκατ αλλά 0… αφού η τράπεζα διαθέτει αρνητικά ίδια κεφάλαια και με την νέα αύξηση των 473 εκατ προσπαθεί να επαναφέρει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ανεκτά επίπεδα…

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022 η Attica bank θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση για να μπορέσει να προχωρήσει την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου των 473 εκατ ευρώ.

Αρχικά θα αυξήσει την ονομαστική αξία από 0,07 ευρώ σε 10,50 ευρώ με μείωση του αριθμού των μετοχών με αναλογία 150 προς 1 δηλαδή ένα ακόμη reverse split…
H Attica bank θα διαθέτει 9,971 εκατ μετοχές ονομαστικής αξίας 10,50 ευρώ.

Θα ακολουθήσει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου των 104,198 εκατ μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας από 10,50 ευρώ σε 0,05 ευρώ έτσι η Attica bank θα διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 498 χιλιάδες ευρώ.

Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμή διάθεσης 13,50 ευρώ και με στόχο να συγκεντρωθούν 471,59 εκατ ευρώ και με αναλογία 3,51 νέες μετοχές για κάθε μια παλαιά.

Επίσης η Attica bank θα έχει την δυνατότητα προχωρήσει στην έκδοση προνομιούχων μετοχών ή σε warrants προφανώς για να τις δώσει σε συγκεκριμένο επενδυτή…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης