Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 7 μεγάλες εκκρεμότητες του 2023 σε τράπεζες - TXΣ και οικονομία και γιατί δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Οι 7 μεγάλες εκκρεμότητες του 2023 σε τράπεζες - TXΣ και οικονομία και γιατί δεν μπορεί να είναι εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα
Τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο του 2023 θα διεξαχθούν εκλογές, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο και αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα που θα καθορίσει ακόμη και τις 7 εκκρεμότητες του 2023 σε τράπεζες και οικονομία
Το 2022 είναι παρελθόν, ξεκινάει το 2023 και το ενδιαφέρον εστιάζεται στις βασικές εκκρεμότητες στις τράπεζες και στην οικονομία οι οποίες θα επιδράσουν στο ΑΕΠ, στο δημόσιο χρέος και θα αποτελέσουν καταλύτες θετικοί ή αρνητικοί για το ελληνικό χρηματιστήριο…
Τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο του 2023 θα διεξαχθούν εκλογές, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο και αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα που θα καθορίσει ακόμη και τις 7 εκκρεμότητες του 2023 σε τράπεζες και οικονομία


Θα παρουσιάσουμε τις 7 εκκρεμότητες όχι με βάση την σπουδαιότητα τους αλλά την χρονοσειρά των γεγονότων….

1)Θα παρουσιαστεί το πλαίσιο για τα placement των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά καμία απόφαση δεν θα παρθεί προεκλογικώς

Κατά τις πληροφορίες του bankingnews μέσα στον Ιανουάριο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση το πλαίσιο των σχεδιαζόμενων placement στις τράπεζες.
Να θυμίσουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,34% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha bank, το 1,34% της Eurobank και το 69,51% της Attica bank.
Τα ποσοστά σε Εθνική και Πειραιώς θα μειωθούν μετά τις εκλογές με placement που θα διενεργήσει ο πωλητής δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Attica bank προς το τέλος του 2023…
Θεωρούμε την διαδικασία που ακολουθείται ολίγον παράλογη…
Όταν ξέρουν οι επενδυτές ότι θα διατεθούν μετοχές ο στόχος του πωλητή για υψηλό τίμημα… ελαχιστοποιείται…
Θεωρούμε λάθος οποιαδήποτε απόπειρα διάθεσης μετοχών τραπεζών κατά την προεκλογική περίοδο θα ήταν τουλάχιστον εγκληματικό λάθος αφού οι αποτιμήσεις τους πρώτους μήνες του 2023 θα δεχθούν πίεση…
Τα placement απαιτείται να πληρούν μια προϋπόθεση, πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μετριάσει την ζημία των 44,5 δισεκ. που επένδυσε και σήμερα αξίζουν 2,5 δισεκ. ευρώ….ζημιά δηλαδή 42 δισεκ. δηλαδή καταστροφή…
Οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα είναι πράξη μικροπολιτικής που θα θυσιάζει τα συμφέροντα του έλληνα φορολογούμενου στα πολιτικά παιχνίδια…

2)Θα αποσαφηνιστεί εάν το 2023 με την επιβράδυνση στην ελληνική οικονομία από 6% ανάπτυξη το 2022 στο 1,8% στο θετικό σενάριο το 2023… θα δημιουργηθούν νέα NPEs και σε ποιο βαθμό θα επιδράσουν στο στόχο να μειωθούν τα προβληματικά ανοίγματα στο 4% με 5% έως τέλος του 2023…
Μέχρι τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί αθετήσεις πληρωμών από δανειολήπτες… αλλά πολλά θα εξαρτηθούν το α΄ 5μηνο του 2023.
Επίσης ενώ τα επιτόκια θα αυξηθούν της ΕΚΤ ίσως έως το 4,5% θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την συμπεριφορά των ακινήτων εάν οι τιμές θα σταθεροποιηθούν ή και θα υποχωρήσουν…

3)Η Ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως εθνικό στόχο την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Θεωρούμε λάθος την όλη προσέγγιση.
Εθνικός στόχος δεν μπορεί να είναι μια αξιολόγηση της οικονομίας ώστε τα ομόλογα να μην θεωρούνται σκουπίδια… αλλά στην πράξη δεν θα έχει καμία χρησιμότητα.
Με χρέος στα 383,45 δισεκ. μαζί με τα repos η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται με τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη.
Θα δώσουμε ένα παράδειγμα χώρας με καλύτερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ την Κύπρο που έχει επενδυτική βαθμίδα.
Στο 10ετές ομόλογο αναφοράς δανείζεται με επιτόκια 4,17% και η Ελλάδα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα δανείζεται στο 4,55%...
Επί της ουσίας η Ελλάδα θα συνεχίζει να δανείζεται με τα χειρότερα επιτόκια στην ευρωζώνη αυτό δεν θα αλλάξει…
Για να αναβαθμίσουν την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να υπάρξει ουσιώδης μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ και να αξιολογηθεί η ικανότητα της Ελλάδος στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 27 Ιανουαρίου 2023 ακολουθεί στις 3 Μαρτίου η Scope rating, στις 10 Μαρτίου η DBRS, στις 17 Μαρτίου 2023 η Moody’s και στις 21 Απριλίου η Standard and Poor’s.
Το bankingnews έχει αναφερθεί σε ορισμένα σχέδια οίκων αξιολόγησης να προβούν προεκλογικά σε πολιτική αναβάθμιση αλλά θεωρούμε ότι δεν θα έχει ουσιώδη επίδραση… και επίσης θα είναι μεγάλο λάθος να αναβαθμιστεί η Ελλάδα εν μέσω υψηλού πολιτικού ρίσκου.
Οι οίκοι αξιολόγησης που σέβονται την ιστορία τους δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα προεκλογικώς.

4)Η περίπτωση της Attica bank έχει αναλυθεί διεξοδικά από το bankingnews.
Συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό διττό πρόβλημα…

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022… η Γενική Συνέλευση της Attica bank ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου των 471,5 εκατ ευρώ.
Ενώ θα έχει προθεσμία να υλοποιήσει την αύξηση σε διάστημα 4 μηνών… ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι… ενώ οι αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου θα παρθούν η υλοποίηση της θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές αφού… δεν είναι σαφές εάν τελικά χρειαστεί να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου ή να εξεταστεί άλλη εναλλακτική λύση… όπως η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα.

Το βασικό πρόβλημα στην Attica bank είναι διττό

Α)Το ΤΜΕΔΕ έχει επενδύσει 1 δισεκ. η αξία των οποίων σήμερα είναι μηδέν… ή για να είμαστε ακριβείς 12 εκατ δηλαδή ζημιά 988 εκατ ευρώ.
Το ΤΜΕΔΕ που κατέχει το 12% της Attica bank διατηρεί την επένδυση στην τράπεζα με βάση το ιστορικό κόστος κτήσης, δεν έχει εγγράψει την πραγματική ζημία… στο ΤΜΕΔΕ ελπίζουν ότι εάν παραμείνει ζωντανή η Attica bank μπορεί να μειώσουν την χαοτική ζημιά…

Β)Εάν σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα πέραν από αποτυχία στην διαχείριση για την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κυβέρνηση υπάρχει και ένα πρακτικό ζήτημα.
Εάν σπάσει η Attica bank θα χρειαστεί το καλό σκέλος της διασπώμενης τράπεζας η good Bank να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό 2 δισεκ. το λεγόμενο funding gap…
Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να το καταβάλλει το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων αλλά δεν διαθέτει το ποσό αυτό…
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε βέβαια να υιοθετηθεί το Ισπανικό μοντέλο όπου μεταφέρθηκαν οι μελλοντικές ροές του αντίστοιχου ΤΕΚΕ σε παρούσες αξίες και έτσι… προχώρησε η εξυγίανση μιας ισπανικής τράπεζας…

Τι αποφάσισε η Γενική Συνέλευση;

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022 η Γενική Συνέλευση της Attica bank αποφάσισε reverse split 150 προς 1 με την αύξηση της ονομαστικής αξίας από 0,07 ευρώ σε 10,50 ευρώ και θα διαθέτει από 1,495 δισεκ. μετοχές 9,971 εκατ. μετοχές.
Ακολούθως θα υπάρξει και μείωση μετοχικού κεφαλαίου από 104,69 εκατ σε 498,5 χιλιάδες ευρώ…
Για την αύξηση κεφαλαίου των 471,5 εκατ η Attica bank θα εκδώσει 35,062 εκατ μετοχές με τιμή διάθεσης 13,50 ευρώ…
Επίσης η Γενική συνέλευση αποφάσισε την έκδοση προνομιούχων μετοχών ή warrants παραστατικοί τίτλοι μετοχών… που θα εκδοθούν μετά την αύξηση… εάν τελικά υλοποιηθεί αύξηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Attica bank είναι
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 69,51%
ΤΜΕΔΕ 12,03%
ΕΦΚΑ 8,40%
RINOA 8,08%
Λοιποί μέτοχοι 1,99%

5)Το 2023 ειδικά μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την διανομή μερισμάτων σε Eurobank και Εθνική τράπεζα.
Ενώ οι τράπεζες πληρούν τις προϋποθέσεις για να διανείμουν μερίσματα έως το 20% των κερδών τους εντούτοις… οι αναβολές του SSM προβληματίζουν…

6)Το ελληνικό χρηματιστήριο πιστεύουμε ότι θα έχει ενδιαφέρον από το β΄ 6μ,ηνο του 2023 και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές θα βρεθούν στο θετικό επίκεντρο από το β΄ 6μηνο του 2023…
Ωστόσο οι επιδόσεις του 2023 για το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ενθουσιάσουν... 
Το εύρος 750 με 780 μονάδες χαμηλό έτους με 1.050 μονάδες υψηλό έτους είναι διακύμανση 34% που σίγουρα μπορεί να φαντάζει εντυπωσιακή αλλά στην πράξη… η καθαρή άνοδος θα είναι μόλις 13% με 14% λαμβάνοντας υπόψη ως βάση σύγκρισης τις 923 μονάδες (28 Δεκεμβρίου 2022)…

Δεν περιμένουμε πολλά από το ελληνικό χρηματιστήριο και θεωρούμε – εάν υπάρξει τελικά αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα με πολιτικά κριτήρια – ότι η μετριότητα θα κυριαρχήσει και το 2023…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θεωρούμε ότι είναι ανούσια κίνηση που δεν θα προσθέσει αξία στο ήδη επιβαρημένο δημόσιο χρέος…

7)Περιμένουμε να αποσαφηνιστεί το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το οποίο έχει καθυστερήσει υπερβολικά ενώ οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σπεύδουν να προεξοφλήσουν... τα νέα που καθυστερούν.
Λογικά μέσα στον Ιανουάριο πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις.
Αεροδρόμιο Αθηνών, πολιτική ΔΕΗ, Reggeborgh, Αττική Οδός είναι ορισμένα εξίσου ενδιαφέροντα θέματα που θα μας απασχολήσουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης