Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο κίνδυνος κρατικοποίησης της Εθνικής παρασύροντας και την ιδιωτική Eurobank είναι πλέον ορατός – Κωστόπουλος και Σάλλας δίνουν υπερ πάντων αγώνα να κρατήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών τους ενώ η διοίκηση της ΕΤΕ είναι σχεδόν εγκλωβισμένη

Ο κίνδυνος κρατικοποίησης της Εθνικής παρασύροντας και την ιδιωτική Eurobank είναι πλέον ορατός – Κωστόπουλος και Σάλλας δίνουν υπερ πάντων αγώνα να κρατήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών τους ενώ η διοίκηση της ΕΤΕ είναι σχεδόν εγκλωβισμένη
Ένα τραπεζικό, επιχειρηματικό, νομικό, ιδεολογικό και ηθικό παράδοξο εκτυλίσσεται στην Ελλάδα.
Ενώ καταβάλλεται μια υπερπροσπάθεια ώστε να προχωρήσουν μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις στην χώρα ο κατεξοχήν κλάδος που πρωτοστάτησε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή οι τράπεζες….κρατικοποιούνται.
Δηλαδή οι άλλοτε κρατικές εταιρίες ιδιωτικοποιούνται και οι στρατηγικά ιδιωτικές τράπεζες κρατικοποιούνται.

Η αποτυχία του PSI+, καθώς δεν βελτίωσε την σχέση χρέους προς ΑΕΠ ενώ χρεοκόπησε τις τράπεζες έφερε στην επιφάνεια ένα μείζον θέμα που έχει όχι μόνο τραπεζικές αλλά κυρίως πολιτικές διαστάσεις.
Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης ανακοινώθηκαν, τα τεχνικά ζητήματα παρουσιάστηκαν για τον καθορισμό των τιμών των αμκ αλλά το βασικό πρόβλημα ακόμη δεν έχει επιλυθεί.
Το σχήμα Εθνικής – Eurobank εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση και αν δεν υπάρξει άμεσα σχέδιο επαναγοράς ή φόρμουλα ώστε να αποτιμηθεί με θετικά κεφάλαια το νέο σχήμα υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος κρατικοποίησης.
Το βασικό πρόβλημα όμως είναι η Εθνική εξαγόρασε την κατεξοχήν ιδιωτική τράπεζα την Eurobank και αν δεν αποτραπεί ο κίνδυνος κρατικοποίησης του νέου σχήματος θα πρόκειται για μια κραυγαλέα κρατικοποίηση που έχει τραπεζικές και πολιτικές διαστάσεις.
Ενώ ο Κωστόπουλος στην Alpha και ο Σάλλας στην Πειραιώς έχουν πλήρως κατανοήσει ποιος είναι ο μεγάλος στόχος, δεν είναι να διαθέτουν την  α ή β τιμή στις αμκ, αλλά ο κεντρικός στόχος είναι να κρατήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα στις τράπεζες τους.
Ο Κωστόπουλος με το Paramount από το Κατάρ και με την βοήθεια της Emporiki και ο Σάλλας με την στήριξη του PPF και του ICT από Τσεχία και Ρωσία δίνουν μάχη να κρατήσουν ιδιωτικές τις τράπεζες τους.
Έχουν βασικούς μετόχους και κίνητρα να το πράξουν.
Στην Εθνική καταγράφονται 3 βασικές δομικές δυσκολίες.
1)Δεν διαθέτει πλέον βασικούς μετόχους.
Τα Ταμεία νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που κατέχουν περί το 15% έχουν σχεδόν αποδεκατιστεί.
2)Προσθέτοντας στο σχήμα την Eurobank αυξάνουν την αρνητική καθαρή θέση του νέου ομίλου προ ανακεφαλαιοποίησης.
3)Το αντικίνητρο των 5.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως έχει μεγάλο ειδικό βάρος στους managers που δεν είναι μέτοχοι.
Κακώς θεωρούν στην Εθνική ότι οι οριοθετημένες αποδοχές των 5000 ευρώ δεν αγγίζουν τους τραπεζίτες.
Οι τραπεζίτες στην Ελλάδα πληρώνονται με βάση τις αποδοχές του διοικητή της ΤτΕ όπως ορίζει ο νόμος Αλογοσκούφη, για τις προνομιούχες μετοχές.
Όμως οι αποδοχές είναι το έλασσον, το μείζον σχετίζεται με τις παραδοχή.... μπορεί να καλύψουν οι μέτοχοι της νέας Εθνικής το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ των 900 εκατ με 1 δις ευρώ;
Κατά το παρελθόν είχε αναφερθεί ότι π.χ. η Deutsche bank θα είναι εγγυητής ανάδοχος.
Αν η νέα Εθνική αποτιμηθεί με αρνητική καθαρή θέση δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο δισεκατομμύριο να βρεθεί εγγυητής ανάδοχος.
Αν τώρα αποτιμηθεί με θετική καθαρή θέση, μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια κάλυψης του 10%.
Ωστόσο ο κίνδυνος κρατικοποίησης λόγω του σημαντικού ύψους ανακεφαλαιοποίησης που θα φθάσει τα 14 δις ευρώ συν τα 2,3 δις ευρώ προνομιούχες μετοχές δηλαδή συνολικά 16,3 δις ευρώ είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να καλυφθούν ούτε στο μέλλον ακόμη και με ευνοϊκές συνθήκες.
Η διοίκηση της Εθνικής με Ζανιά, Τουρκολιά και Χριστοδούλου καλούνται να λύσουν ένα γρίφο.
Μπορεί η νέα Εθνική να πληρεί τα ελάχιστα κριτήρια ώστε να παραμείνει ιδιωτική;
Μπορεί η Εθνική να μην κρατικοποιήσει και την Eurobank;
Αν το νέο σχήμα θα κρατικοποιηθεί δεν θα προσφέρει στην οικονομία.
Ο κρατισμός απέτυχε στην Ελλάδα και η διοίκηση της Εθνικής αναλαμβάνει ένα τεράστιο ρίσκο.
Η κρατικοποίηση της Eurobank θα είναι  αποτυχία για το ελληνικό  banking με συνευθύνη πολλών.
Η διοίκηση της Εθνικής, ομολογουμένως πρέπει να βοηθηθεί, δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το βάρος.
Όμως όπως αρχικά τονίσαμε το θέμα δεν είναι μόνο τραπεζικό, είναι επιχειρηματικό γιατί..... τι μήνυμα θα περάσει στους επενδυτές όταν η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα κρατικοποιείται και η Κυβέρνηση θα δίνει μάχη να ιδιωτικοποιήσει τις κρατικές εταιρίες;
Το θέμα είναι και μείζον πολιτικό.
Αν η Εθνική μαζί με την Eurobank κρατικοποιηθούν τι θα έχουν προσφέρει στο δημόσιο συμφέρον, πέραν από την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων που έφθειραν την χώρα και την οδήγησαν στον αδιέξοδο;
Αν υπάρξει πολιτική ανατροπή και η Αριστερά κυβερνήσει, οι εργαζόμενοι της Eurobank που λειτούργησαν σε ένα περιβάλλον ιδιωτικής πρωτοβουλίας πως θα παράξουν έργο;
Ακόμη και οι εργαζόμενοι της Εθνικής τα τελευταία χρόνια έχουν υιοθετήσει πλήρως τα ιδιωτικά μοντέλα και τον ιδιωτικό τρόπο λειτουργίας. Πως το νέο σχήμα θα λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον κρατισμού;
Το θέμα είναι και ηθικό.
Η Εθνική κρατικοποιούμενη, παρασύροντας και την Eurobank τι θα έχει πράξει;
Ποιοι θα είναι οι ηθικοί συνειρμοί για τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε ο βασικός μέτοχος της Eurobank; Δεν θα περάσει το μήνυμα ότι η κρατική Εθνική διασώζει τον ιδιώτη Λάτση;
Το θέμα της Εθνικής δεν είναι έλασσον είναι μείζον και είναι σύνθετο και πολύπλευρο.
Η Εθνική πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του ιδιωτικού της χαρακτήρα.... ακόμη και αν οι διοικήσεις διορίζονται.
Μην υποτιμηθεί η βαρύτητα κρατικοποίησης της μεγάλης νέας Εθνικής.
Αν μπει η ταφόπλακα μετά ο νεκρός δεν θα μπορεί να αναστηθεί.
Η διοίκηση της Εθνικής έχει μεγάλη ευθύνη, ιστορική ευθύνη αν δεν προσπαθήσει να αποτρέψει την κρατικοποίηση και μαζί και την κρατικοποίηση της Eurobank.
Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει αποτύχει αν αφήσει την νέα Εθνική να κρατικοποιηθεί.
Πάσει θυσία πρέπει να αποτραπεί η κρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης