Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγγυητής ανάδοχος στην αμκ της Alpha bank η J P Morgan; - Με βάση το χειρότερο σενάριο η Alpha θα είναι η μόνη που θα παραμείνει ιδιωτική τράπεζα παρά τις ζημίες από την Κύπρο – Ο ρόλος της Millennium bank….διερευνάται….

tags :
  Εγγυητής ανάδοχος στην αμκ της Alpha bank η J P Morgan; - Με βάση το χειρότερο σενάριο η Alpha θα είναι η μόνη που θα παραμείνει ιδιωτική τράπεζα παρά τις ζημίες από την Κύπρο – Ο ρόλος της Millennium bank….διερευνάται….
Εγγυητής ανάδοχος στην αμκ της Alpha bank φαίνεται ότι θα είναι η J P Morgan με βάση ορισμένες πληροφορίες.
Η διοίκηση της Alpha αναμένει να ξεκαθαρίσει το θέμα με την επαναγορά χρέους ώστε να έχει μια αποκρυσταλλωμένη εικόνα για τις κεφαλαιακές τις απαιτήσεις.
Η Alpha bank βρίσκεται στην καλύτερη θέση με βάση τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της έχοντας λάβει 1,9 δις ευρώ κεφάλαια από το ΤΧΣ αλλά και στηριχθεί με 2,85 δις ευρώ από την Emporiki bank.

Ακόμη και με βάση το χειρότερο σενάριο η Alpha bank θα είναι η μόνη από τις 3 μεγάλες συστημικές τράπεζες που θα παραμείνει ιδιωτική, καθώς διαθέτει μετόχους που θα στηρίξουν την αμκ.
Η οικογένεια Κωστόπουλου, το Paramount από το Κατάρ και άλλοι μέτοχοι θα συμμετάσχουν ενεργά στην αμκ.
Ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι η αποτίμηση των δανειακών χαρτοφυλακίων από την Pimco στην  Κύπρο ίσως επηρεάσουν δυσμενώς τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
Η Alpha bank διαθέτει 1,2 με 1,3  δις ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας που αποτιμήθηκαν στα 232 εκατ ευρώ με τιμή 19-20 μονάδες βάσης.
Στις 28 μονάδες βάσης που είναι ο μέσος όρος των 20 νέων ομολόγων τα ομόλογα της Alpha αποτιμώνται σε 345 εκατ ευρώ.
Η Alpha όπως και κάθε τράπεζα θα ήταν λάθος να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους.
Οι τράπεζες πρέπει να καρπωθούν το όφελος από την μείωση των αποτιμητικών ζημιών και στο μέλλον να καρπώνονται το όφελος από μια πιθανή άνοδο.
Πέραν αυτών στο κεφαλαιακό όφελος πρέπει να προσμετρήσει και ο αναβαλλόμενος φόρος ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha εκτιμώνται μεταξύ 500 εκατ και 1 δις ευρώ.
Όμως πρέπει να τονιστεί ότι μετά την σοβαρότατη κεφαλαιακή ενίσχυση της Alpha bank από την εξαγορά της Emporiki bank, το Paramount έχει λάβει το πράσινο φως από το Κατάρ να συμμετάσχει στην κάλυψη της αύξησης με προοπτική όχι το 10% αλλά μεγαλύτερο ποσοστό.
Υπάρχει πιθανότητα αν μειωθούν δραστικά οι αποτιμητικές ζημίες από τα ομόλογα η αμκ που θα υλοποιηθεί να καλυφθεί από τους μετόχους της τράπεζας.

Ο ρόλος της Millennium bank

Στις 2 Νοεμβρίου 2012 το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει την μυστική επίσκεψη που πραγματοποίησε η διοίκηση της Millennium bank/BCP στην Ελλάδα συναντώντας και την Alpha bank.
Σε ερώτηση του www.bankingnews.gr τότε αν «ισχύει η πληροφορία ότι η Alpha εξετάζει να εξαγοράσει την Millennium bank;»
Η απάντηση που λάβαμε από την Alpha bank ήταν «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».
Δεν λάβαμε την κλασσική απάντηση δεν ισχύει ή ότι διαψεύδεται αλλά ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Η Millennium bank δεν είναι μια τυχαία τράπεζα.
Είναι μια καλή μεσαία ελληνική τράπεζα με ικανά στελέχη και καλή παραγωγικότητα που μετοχικά την ελέγχουν 100% οι πορτογάλοι.  Πρόσφατα ο μητρικός πορτογαλικός τραπεζικός όμιλος Millennium BCP κατέβαλλε  135 εκατ στην θυγατρική Millennium bank Ελλάδος.
Ωστόσο οι πληροφορίες για επαφές της BCP με την Alpha έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα που είχε διαμορφωθεί πριν λίγες εβδομάδες όταν επισκέφθηκαν την Ελλάδα ο επικεφαλής της Millennium bank BCP Πορτογαλίας Nuno Amado και μαζί με τον εκπρόσωπο τους στην Ελλάδα τον Luis Pereira Coutinho συνάντησαν  τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ Προβόπουλο.
Η συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί πριν εβδομάδες, ήταν πολύ εποικοδομητική.
Οι Πορτογάλοι εξήραν τις προσπάθειες της διοίκησης της ΤτΕ να κρατήσει σταθερό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενώ η διοίκηση της ΤτΕ ζήτησε να παραμείνουν στην Ελλάδα στηρίζοντας την ελληνική προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας.
Το συμπέρασμα της συναντήσεως αυτής ήταν ότι οι Πορτογάλοι δεν θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα θα ανακεφαλαιοποιήσουν την Millennium bank Ελλάδος και θα κρατήσουν την δραστηριότητα τους.
Η ΤτΕ θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της Πορτογαλικής διοίκησης στην Ελλάδα και αυτό θεωρήθηκε από τους Πορτογάλους ως μήνυμα να επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους.
Τι άλλαξε από την βασική στρατηγική της Millennium BCP να παραμείνει στην Ελλάδα;
Οι Πορτογάλοι φαίνεται με βάση ενδείξεις αναζητούν ένα μεικτό σχήμα στο οποίο θα πωλήσουν την Millennium bank Ελλάδος αλλά θα συμμετέχουν ως μέτοχοι κατά τα πρότυπα της Societe Generale με την Geniki και Πειραιώς.
Η Millennium bank με 120 καταστήματα και 1450 εργαζομένους ανακεφαλαιοποιήθηκε με 105 εκατ τον Δεκέμβριο του 2011 από την Millennium Πορτογαλίας και άλλα 135 εκατ πρόσφατα.
Η τράπεζα εμφανίζει ένα χάσμα funding gap 1,5 δις σε ρευστότητα.


Η μετοχική δομή της Alpha bank – Διαθέτει 132,8 χιλ μετόχους και 705 άνω των 50 χιλ μετοχών έκαστος

Γ Κωστόπουλος και Ιδρύματα 9%
Ολλανδικό fund ABP 2%
Morgan Stanley 1%
Paramount Qatar 4%
Fidelity 1,5%
Ξένοι 25%
Μικρομέτοχοι 55%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης