Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί πιέζεται η μετοχή της Εθνικής; Μεγάλος ο κίνδυνος κρατικοποίησης, αποτυχίας της αμκ από τους ιδιώτες – Αποσύρουν το ενδιαφέρον τους οι δυνητικοί εγγυητές ανάδοχοι – Παραδόξως περιορισμένη η πίεση από ξένα funds

 Γιατί πιέζεται η μετοχή της Εθνικής; Μεγάλος ο  κίνδυνος κρατικοποίησης, αποτυχίας της αμκ από τους ιδιώτες – Αποσύρουν το ενδιαφέρον τους οι δυνητικοί εγγυητές ανάδοχοι – Παραδόξως περιορισμένη η πίεση από ξένα funds
Ο τίτλος της Εθνικής τράπεζας έχει χάσει από τα πρόσφατα  υψηλά στα 2,52 ευρώ περίπου 48-50%.
Η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει στα 1,30 δις ευρώ και η τιμή διαπραγματεύεται στα 1,36 ευρώ.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα ο τίτλος έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις. Παραδόξως οι πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια δεν ήταν μεγάλες.

Κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες 10 μέρες η Citigroup, Deutsche bank, Cheuvreux και Goldman Sachs.
Που αποδίδεται η πτώση στον τίτλο;
Ο βασικός λόγος σχετίζεται με τις αντικειμενικές ανησυχίες ότι η Εθνική μαζί με την Eurobank κινδυνεύουν να κρατικοποιηθούν.
Θα χρειαστούν περίπου 9,5 δις ευρώ αύξηση κεφαλαίου και δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανό στην περίπτωση συμμετοχής στην επαναγορά χρέους να καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Πρακτικά δηλαδή υπάρχει κίνδυνος η Εθνική/Eurobank να κρατικοποιηθεί άπαξ και δεν καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Μάλιστα οι διερευνητικές συζητήσεις που είχαν υπάρξει εσχάτως με εγγυητές αναδόχους ατόνησαν καθώς απέσυραν το ενδιαφέρον τους.
Η Εθνική αποτιμάται με αρνητική καθαρή θέση όπως και η Eurobank.
Αν συμμετάσχουν στην επαναγορά θα είναι καταστροφική εξέλιξη καθώς de facto θα κρατικοποιηθούν.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ωστόσο το σχήμα Εθνική/Eurobank θα πρέπει να αρνηθεί την συμμετοχή στην επαναγορά χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης