Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν το κλίμα στο χρηματιστήριο δεν βελτιωθεί αισθητά το ΤΧΣ θα πρέπει να μεταθέσει τα placement των ελληνικών τραπεζών

Εάν το κλίμα στο χρηματιστήριο δεν βελτιωθεί αισθητά το ΤΧΣ θα πρέπει να μεταθέσει τα placement των ελληνικών τραπεζών
Στην Eurobank - πρώτη στην σειρά για ιδιωτικοποίηση - το ΤΧΣ επένδυσε 5,72 δισεκ. σε κεφάλαια και σε funding gap 4,26 δισεκ. ευρώ άθροισμα σχεδόν 10 δισεκ. ευρώ και θα πάρει πίσω… 80 εκατ… ή ζημιά για το κράτος -99,2%
Το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιδεινωθεί, αν και δεν πιστεύουμε ότι η διόρθωση θα έχει διάρκεια, ωστόσο εάν δεν υπάρξει αισθητή βελτίωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα πρέπει να βιαστεί να πουλήσει τις συμμετοχές του…
Μπορεί να υπάρξει μια χρονική μετάθεση ώστε να καταλαγιάσει η σκόνη… εδώ η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα και το χρηματιστήριο απλά χάνει αξία…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μην βιαστεί, όποιοι βιάζονται σκοντάφτουν λέει ο θυμόσοφος λαός και η βιασύνη δεν είναι καλός σύμμαχος…

Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε ότι έως 21 με 22 Σεπτεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Eurobank που αφορά το 1,4% των μετοχών που θα επαναγοράσει η τράπεζα.
Το 1,4% των μετοχών ή 52 εκατ σχεδιαζόταν να πουληθεί στα 1,60 ευρώ που ισοδυναμεί με αξία 83-84 εκατ ευρώ…. αλλά η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στα 1,44 ευρώ…
Πιστεύουμε ότι η στρατηγική της Eurobank να αγοράσει στα 1,60 ευρώ σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη δημόσια πρόταση – μέσα 2024 – στην Ελληνική τράπεζα Κύπρου καθηλώνουν την μετοχή…
Η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank 5,34 δισεκ. είχε φθάσει και τα 6 δισεκ…. δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη…
Μόνο εάν η Eurobank επαναναγοράσει με premium σενάριο επίσης πιθανό…
Στην Eurobank το ΤΧΣ επένδυσε 5,72 δισεκ. σε κεφάλαια και σε funding gap 4,26 δισεκ. ευρώ άθροισμα σχεδόν 10 δισεκ. ευρώ και θα πάρει πίσω… 80 εκατ…
Τα 80 εκατ στα 10 δισεκ. είναι καταστροφή για το κράτος και όνειρο - θαύμα για την Eurobank.


Στα μέσα Νοεμβρίου 2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική τράπεζα και αφορά το 20% των μετοχών που θα πωληθεί σε πλήθος επενδυτών πάνω από 20 ξένα funds.
Με τρέχουσα αξία μετοχής 5,59 ευρώ το 20% αποτιμάται στο 1 δισεκ. ευρώ.
H εκτιμώμενη τιμή στο placement της Εθνικής θα κινηθεί με χρηματιστηριακή τιμή στα 7 ευρώ μείον 5% με 6% discount.
Το 20% των μετοχών αναλογεί σε 183 εκατ μετοχές Χ 7 ευρώ περίπου 1,28 δισεκ. ευρώ….
Ωστόσο μεταξύ της τιμής στόχου τα 7 ευρώ και της τρέχουσας 5,59 ευρώ υπάρχει απόκλιση 20%...
Να σημειωθεί ότι η Εθνική στα 7 ευρώ χρηματιστηριακή αξία θα έχει 6,4 δισεκ. με 7 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή P/BV 0,91 ενώ σήμερα έχει P/BV 0,73… δεν πρέπει να πωληθεί σε αυτές τις αποτιμήσεις η Εθνική…

Μέσα στο α΄ τρίμηνο ή 5μηνο του 2024 θα πραγματοποιηθεί το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα Πειραιώς και αφορά το 27% των μετοχών που θα πωληθεί σε πλήθος επενδυτών πάνω από 20-20 ξένα funds.
Με αξία μετοχής 4,30 ευρώ – 1,5 ευρώ υψηλότερα από τις τρέχουσες – το 100% αποτιμάται 5,38 δισεκ. ευρώ.
Το 27% θα αποτιμάται στα 1,45 δισεκ. ευρώ….
Με αξία 5,38 δισεκ. και εκτιμώμενα κεφάλαια 6,1 δισεκ. από 5,9 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου το P/BV διαμορφώνεται στο 0,88…
Σήμερα η σχέση P/BV της Πειραιώς ανέρχεται σε 0,57 προφανώς ούτε καν τίθεται θέμα placement…

Ιδιωτικοποίηση τραπεζών με ζημιά για το κράτος 50 δισεκ.

Το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΧΣ έδωσε 54 δισεκ. και θα πάρει πίσω 4 δισεκ. αυτό ονομάζεται φιάσκο… όχι επιτυχία…
Υπάρχουν αιτίες για αυτή την συγκλονιστική αποτυχία…
Να τονίσουμε επίσης ότι το ελληνικό κράτος έδωσε επίσης δώρα 3 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες από swaps ομολόγων και επίσης 17,2 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες από το πρόγραμμα Ηρακλής για την εξυγίανση των NPEs.
Η συνολική βοήθεια λοιπόν ήταν 54 δισεκ. + 3 δισεκ. + 17,2 δισεκ. = 73 δισεκ. ευρώ…
Ωστόσο εστιάζουμε στα 54 δισεκ. που δόθηκαν για κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών και κάλυψη χρηματοδοτικών κενών – funding gap – των τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες…

Το κράτος θα υποστεί συγκλονιστική ζημία 50 δισεκ για τα οποία πήρε δάνεια από δύο μνημόνια και τα οποία θα πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι.
Από την άλλη οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν free float δηλαδή διασπορά μετοχών αλλά θα θυμίσουμε ότι η Eurobank με το Fairfax έχει 33% δηλαδή περιορισμένο free float αλλά είναι πρώτη σε χρηματιστηριακή αξία 5,34 δισεκ. ευρώ.

Ποια είναι η αιτία για την ιδιωτικοποίηση φιάσκο των ελληνικών τραπεζών;

Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε η σημερινή διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν ευθύνη για το φιάσκο…
Τα 54 δισεκ. επενδύθηκαν με βασικό γνώμονα να χάσει το ελληνικό δημόσιο… τα warrants που επινοήθηκαν – warrants Βερμούδων – ήταν μια συγκλονιστική αποτυχία…
Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες – για να μην πούμε η μεγαλύτερη αποτυχία – παγκοσμίως…
Οι τράπεζες λένε και ορθά… εμείς πληρώσαμε στο haircut των ομολόγων το 2013 με το PSI+ χάσαμε 30 από τα 40 δισεκ. σε κρατικά ομόλογα.
Οι τράπεζες έχουν δίκιο χωρίς το haircut δεν θα χρεοκοπούσαν το 2012… αλλά αργότερα από τα NPEs.
H τωρινή διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) υπό τον Ξηρουχάκη…καλείται να διαχειριστεί τετελεσμένα γεγονότα τα οποία δεν μπορεί να αλλάξει… και για τα οποία δεν ευθύνεται...
Η διάσωση των ελληνικών τραπεζών έγινε εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, ήταν όλη η διαδικασία πρόχειρη και αποτυχημένη που θα οδηγήσει στο μεγαλύτερο φιάσκο του αιώνα…
Η βασική συλλογιστική των ελληνικών κυβερνήσεων το 2012, 2014 και 2015 ήταν… ότι το κράτος θα φορτωθεί την ζημιά…
Θεωρούμε ότι οι κυβερνήσεις που θεσμοθέτησαν, η Τράπεζα της Ελλάδος υπό όρους και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό όρους φέρουν μεγάλη ευθύνη… για την σημερινή αποτυχία… να δοθούν 54 δισεκ. και οι έλληνες να πάρουν πίσω 4 δισεκ.

Ας θυμηθούμε λίγο ορισμένα γεγονότα…

Το ΤΧΣ επένδυσε
στην Εθνική 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια,
στην Eurobank 5,72 δισεκ.,
στην Πειραιώς 6,84 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos 9,84 δισεκ. και
στην Alpha bank 3,96 δισεκ.

Επίσης το ΤΧΣ κάλυψε το funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 3,7 δισεκ. που κατέληξε στην Eurobank, στην Proton Bank 562 εκατ που κατέληξε στην Eurobank, στην FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών.
Το άθροισμα όλων αυτών 54 δισεκ. ευρώ…

Εκείνη την περίοδο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατείχε
το 81,7% της Alpha bank,
το 95,2% της Eurobank
το 84,4% της Εθνικής τράπεζας
το 81% της Πειραιώς

Ποια η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες;

Το ΤΧΣ κατέχει πλέον στις ελληνικές τράπεζες τα εξής ποσοστά
το 1,4% της Eurobank που αξίζει 74 εκατ
το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 2 δισεκ.
το 27% της Πειραιώς που αξίζει 942 εκατ ευρώ
το 9% της Alpha bank που αξίζει 285 εκατ.
Το άθροισμα όλων αυτών 3,3 δισεκ. ευρώ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε συνολικά 54 δισεκ. και η αξία αυτών είναι 3,3 δισεκ. ή υποαξία -94%...
Το ΤΧΣ θα χάσει σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ από τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες…

Στις ΗΠΑ το 2009 όταν κρατικοποιήθηκε η Citigroup και άλλες τράπεζες και εταιρίες… το αμερικανικό δημόσιο… όταν ξεκίνησε να πουλάει από το 2010 και 2011 μετοχές εξήλθε με σημαντικό κέρδος περίπου 41 με 43 δισεκ. δολαρίων…
Στην Ελλάδα όμως η ζημιά 50 δισεκ. ευρώ θα βαφτιστεί επιτυχία… και θα ξεχάσουν αλλά δεν θα ξεχάσουμε ότι δανειστήκαμε 3 φορές – με 3 μνημόνια - και θα τα πληρώσουμε τα δάνεια μέχρι τελευταίο ευρώ…

Οπότε όποιος μιλήσει για επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις προκαταβολικά του λέμε ότι θα εκτεθεί…
Η μεγαλύτερη αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση στην παγκόσμια ιστορία είναι ελληνική, θα συμβεί προσεχώς με ζημιά 50 δισ
Και θα είμαστε όλοι ευτυχείς, θα έχουμε ιδιωτικές τράπεζες ξεχνώντας την ζημιά των 50 δισεκ.
To bankingnews - όπως τονίζουμε σταθερά - είναι υπέρ των υγιών και ιδιωτικών τραπεζών αλλά δεν ξεχνούμε την ζημιά των 50 δισεκ. που θα υποστεί το ελληνικό δημόσιο....η μεγαλύτερη ζημιά που έχει υποστεί ποτέ κράτος στον πλανήτη από ιδιωτικοποιήσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης