Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΤτΕ: Στο 7,2% τα προβληματικά δάνεια στο 9μηνο – Τι λέει η έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

tags :
ΤτΕ: Στο 7,2% τα προβληματικά δάνεια στο 9μηνο – Τι λέει η έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
Λελογισμένη αύξηση των επισφαλειών παρουσιάζεται στο τραπεζικό σύστημα με βάση την έκθεση της ΤτΕ για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το NPLs δηλαδή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 9μηνο διαμορφώθηκε στο 7,2% από 6,8% στο 6μηνο καταγράφοντας ελεγχόμενη αύξηση. Διαφαίνεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για εκτίναξη του NPLs στο 10% ή 12% δεν αναμένεται να επιβεβαιωθούν.
Με βάση εκτιμήσεις πιθανό σενάριο είναι το NPLs να διαμορφωθεί στο 7,6% με 7,7% το 2009  και να φθάσει το 8,5% το 2010.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται θετική αν ληφθεί υπόψη ότι τα προβληματικά δάνεια αποτελούν τον πλέον αποσταθεροποιητικό παράγοντα στο σύστημα.
Τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται στο 6,9%, τα καταναλωτικά στο 11,7% και τα επιχειρηματικά στο 6,4%.
Θετικά είναι και τα μηνύματα όσον αφροά την κεφαλαιακή επάρκεια η οποία διαμορφώνεται στο 11,7% με βάση τα βασικά κεφάλαια.
Σύμφωνα με την ΤτΕ και την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας , οι τράπεζες οφείλουν να προβούν στο σχηµατισµό αυξηµένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο
ώστε αφενός να προστατευθούν έναντι περαιτέρω αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση και αφετέρου να βελτιώσουν (δηλαδή να αυξήσουν) το ποσοστό κάλυψης µε συσσωρευµένες προβλέψεις των δανείων σε καθυστέρηση, το οποίο παραµένει σε χαµηλό επίπεδο.
Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για την κάλυψη του κινδύνου αγοράς µειώθηκαν το Σεπτέµβριο του 2009 σε σύγκριση µε τον Ιούνιο του ίδιου έτους, καθώς οι τράπεζες ρευστοποίησαν µέρος του
χαρτοφυλακίου οµολόγων τους. Την ίδια περίοδο µικρή βελτίωση εµφάνισε ο λόγος δανείων προς καταθέσεις των τραπεζών (και των οµίλων τους), ενώ µειώθηκε ο βαθµός χρηµατοδότησής τους
από το Ευρωσύστηµα.


Για τα βαλκάνια τονίζεται ότι στην  παρούσα φάση, παρά τα προηγηθέντα προβλήµατα εξωτερικής χρηµατοδότησης και
τη συνεχιζόµενη οικονοµική ύφεση, οι χώρες της περιοχής φαίνεται να έχουν διαφύγει τον άµεσο κίνδυνο χρηµατοπιστωτικής κατάρρευσης. Η απειλή της “δίδυµης κρίσης” στο τραπεζικό σύστηµα και ταυτόχρονα στο ισοζύγιο πληρωµών φαίνεται να έχει αποσοβηθεί.

Η επίδραση στα νοικοκυριά

Ανάµικτη ήταν η επίδραση των µακροοικονοµικών µεγεθών στη χρηµατοοικονοµική κατάσταση των νοικοκυριών και συνεπώς στην ικανότητα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Από τη µια πλευρά, η µείωση της απασχόλησης και η επιβράδυνση της ανόδου των µέσων αποδοχών και των λοιπών εισοδημάτων έχουν αυξήσει περισσότερο από ό,τι αναµενόταν την πιθανότητα αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων ορισµένων νοικοκυριών. Από την άλλη, η υποχώρηση των επιτοκίων χορηγήσεων έχει περιορίσει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, ενώ η µέχρι στιγµής παρατηρούµενη µείωση των τιµών των ατοικιών δεν καθιστά πιθανή µια απότοµη ποχώρησή τους στο µέλλον. Συνολικά πάντως, όσον αφορά το 2009 αλλά και το επόµενο έτος, αρνητική επίδραση στη χρηµατοοικονοµική κατάσταση των νοικοκυριών αναµένεται να έχουν οι δυσµενείς προοπτικές για το εισόδηµα, όπως άλλωστε και η διαφαινόμενη άνοδος των επιτοκίων κατά την επικείµενη έξοδο των οικονομιών της ζώνης του ευρώ από την ύφεση.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης