Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μέτρα προς τη λάθος κατεύθυνση από την ΤτΕ: Ανώτατο όριο στο ύψος των στεγαστικών δανείων - Τι αλλάζει και από πότε

Μέτρα προς τη λάθος κατεύθυνση από την ΤτΕ: Ανώτατο όριο στο ύψος των στεγαστικών δανείων  - Τι αλλάζει και από πότε
Αναλυτικά οι όροι που θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025 σχετικά με το εισόδημα του δανειολήπτη και την αξία του ακινήτου
Πλαφόν στο ύψος των στεγαστικών δανείων βάζει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ από 1.1.2025 τίθεται ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα, κατά την έγκριση αλλά και τον δείκτη δανείου προς αξία κατά την έγκριση για τα νέα δάνεια και λοιπές πιστώσεις.
Συγκεκριμένα το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% του εισοδήματος του δανειολήπτη ενώ το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 90% της αξίας του ακίνητου.
Πιο αναλυτικά

* ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση (debt service-to-income at origination - DSTI-O) 50% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και 40% για τους λοιπούς δανειολήπτες, και
* ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη δανείου προς την αξία του υπέγγυου ακινήτου κατά την έγκριση (loan-to-value at origination - LTV-O) 90% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και 80% για τους λοιπούς δανειολήπτες.

Τα εν λόγω μακροπροληπτικά μέτρα δεν εφαρμόζονται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε δάνεια υπό καθεστώς ρύθμισης (κατά την έννοια των άρθρων 47α και 47β αντίστοιχα του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου), σε δάνεια και λοιπές πιστώσεις που συνδέονται με προγράμματα εθνικής στεγαστικής πολιτικής ή πράσινης μετάβασης, τα οποία διέπονται από ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις (όπως π.χ. το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»), καθώς επίσης σε μεταβιβαζόμενα χαρτοφυλάκια από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις του ν. 5072/2023.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκταμίευσης δανείων και λοιπών πιστώσεων καθ' υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων DSTI-O και LTV-O.
Η υπέρβαση ανά δείκτη δύναται να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% του συνολικού αριθμού των δανείων και λοιπών πιστώσεων που εγκρίνονται και έχουν έστω εν μέρει εκταμιευθεί εντός έκαστου ημερολογιακού τριμήνου.

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δαν(ε)ιμαρκίας»

Όπως φαίνεται, δυστυχώς, με ευθύνη της ΤτΕ, στην Ελλάδα διαμορφώνεται μια άκρως ανταγωνιστική σχέση μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου, που βάζει φρένο στην πιστωτική επέκταση, στην κερδοφορία των τραπεζών και, κυρίως, στην ευημερία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Οι αρμόδιες αρχές, φοβικές ούσες, αντί να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, επιμένουν σε μια απαρχαιωμένη αντίληψη περί πίστης, διαμορφώνοντας συνθήκες απόλυτα άδικες και ουσιαστικά ανυπέρβλητες και για τις δύο πλευρές.
«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δαν(ε)ιμαρκίας» στη χώρα μας, για να παραφράσουμε μια ρήση του Αμλετ ηλικίας 400 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης