Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το mega deal Εθνικής – Eurobank μήπως είναι εις βάρος της οικονομίας; - Η διοίκηση της ΕΤΕ αγνοούσε ότι έπρεπε να αποτιμήσει στην εύλογη αξία με βάση τα IFRS περιουσιακά στοιχεία και προκύπτει πρόσθετη κεφαλαιακή απαίτηση 1,7 δισ

Το mega deal Εθνικής – Eurobank μήπως είναι εις βάρος της οικονομίας; - Η διοίκηση της ΕΤΕ αγνοούσε ότι έπρεπε  να αποτιμήσει στην εύλογη αξία με βάση τα IFRS περιουσιακά στοιχεία και προκύπτει πρόσθετη κεφαλαιακή απαίτηση 1,7 δισ
Αποκλειστικό…..Απίστευτο και όμως αληθινό και δυστυχώς ελληνικό.
Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποίησε τους οικονομικούς ελέγχους στις τράπεζες για να καταλήξει στις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις ζήτησε από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά να παρουσιάσει αναλυτικά πέραν από τα business plan και την δυνατότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου και όλες τις παραμέτρους που θα επιδράσουν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Με αυτά τα στοιχεία και με πλήθος παραδοχών  που έλαβε η ΤτΕ κατέληξε, ότι το σχήμα Εθνικής και Eurobank χρειάζονται 15,5 δις ευρώ κεφάλαια και συγκεκριμένα η Εθνική 9,75 δις ευρώ και η Eurobank 5,83 δις ευρώ.
H μεθοδολογία της ΤτΕ δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, κινήθηκε εντός των διεθνών standards.
Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι του εκτυπωτή της ΤτΕ για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κάθε τράπεζας και ήρθε η διοίκηση της Εθνικής «να προκαλέσει την επενδυτική κοινότητα και να βλάψει το τραπεζικό σύστημα με μια δήλωση που γέννησε πολλά ερωτηματικά» όπως αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης.
Η διοίκηση της Εθνικής δήλωσε ότι οι μεγάλες συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν 27,5 δις ευρώ αλλά 33 δις ευρώ.
Η αυθαίρετη εκτίμηση της Εθνικής τράπεζας καθώς δεν στηρίζεται σε καμία παραδοχή προκάλεσε δυσφορία στην ΤτΕ και βεβαίως σε όλο το τραπεζικό σύστημα.
Δεν είναι δυνατό οι τράπεζες να προσπαθούν να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και η διοίκηση της Εθνικής να έρχεται να μπλοκάρει και να αναιρεί αυτή την προσπάθεια.
Πέραν από τις πικρίες και τις παρασκηνιακές διαμαρτυρίες που προκάλεσε η δήλωση αυτή, η ουσία ήταν αλλού.
Πως προκύπτουν τα 33 δις ευρώ που αναφέρει η διοίκηση της Εθνικής ότι χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα;
Από τα δάνεια που αξιολόγησε η Blackrock ελήφθηκε υπόψη το stress scenario το ακραίο σενάριο έφθανε στα 14,5 δις ευρώ.
Αλλά και πάλι δεν εξηγείται πως η Εθνική γνωρίζει ότι χρειάζεται περισσότερες προβλέψεις και αν έτσι είναι είχε συγκαλύψει προβλήματα; Είχε αποκρύψει μεθοδολογίες;
Προφανώς το πρόβλημα με τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σοβαρότατο αλλά πως ξέρει η Εθνική τις ανάγκες όλων των τραπεζών; Και γιατί 5,5 δις επιπλέον και όχι 3 ή 15 δις ευρώ επιπλέον;
Διερευνώντας ακόμη περισσότερο το θέμα βρεθήκαμε εμπρός σε μια διαπίστωση που σοκάρει.
Η Εθνική ναι όσο και αν σας φαίνεται απίθανο αγνοούσε ότι με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα IFRS έπρεπε να αποτιμήσει μέρος των περιουσιακών στοιχείων π.χ. δάνεια και άλλα…. στην εύλογη αξία.
Δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποίησε «σκληρές διαπραγματεύσεις» στο παρασκήνιο για να αποφύγει την παράμετρο αυτή που προφανώς αλλοιώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
Το εξοργιστικό είναι ότι κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν τα βάρη στην Eurobank, «η χρεοκοπημένη Eurobank ευθύνεται για όλα τα δεινά για όλα τα στραβά και ανάποδα» έλεγαν.
Αλλά τελικώς αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Η Εθνική αγνοούσε ότι έπρεπε να αποτιμήσει δανειακά χαρτοφυλάκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην εύλογη αξία και βρέθηκε κατόπιν υποδείξεως των θεσμικών αρχών να διερευνά ποιο είναι το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών.
Τι προκύπτει ότι η Εθνική μπορεί να χρειαστεί από 1,5 έως 2 δις ευρώ πρόσθετα κεφάλαια από αυτά που έχουν υπολογιστεί.
Κατά ορισμένες πηγές φθάνουν τα 1,7 δις ευρώ.
Δηλαδή η Εθνική δεν θα χρειαστεί 9,75 δις ευρώ κεφάλαιο αλλά 11,45 δις ευρώ.
Έτσι εξηγείται γιατί ξαφνικά η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας προσπάθησε με διαρροές να ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν είναι 27,5 δις ευρώ αλλά 33 δις ευρώ.
Οι διοικήσεις των άλλων τραπεζών καταλογίζουν ανευθυνότητα, προχειρότητα και έλλειψη εμπειρίας στην διοίκηση της Εθνικής για ένα τέτοιο ατόπημα.
Πως θα έρθει ξένος ή έλληνας επενδυτής να επενδύσει στις αμκ όταν την μια μέρα επίσημα αναφέρεται ότι χρειάζονται 27,5 δις και σε μια εβδομάδα η διοίκηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας κάνει λόγο για 33 δις ευρώ;
Η Εθνική με αυτές τις διαρροές – που σκόπιμα τις άφησε να συνδεθούν με προβληματικά δάνεια – προσπαθεί να καλύψει το ατόπημα που υπέπεσε και που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Η διοίκηση αυτή πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας έχει βάλει 1-2 αυτογκόλ και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ποιοι διοικούν την Εθνική;
Διοικείται η Εθνική από έμπειρα στελέχη ή άπειρα και μαθητευόμενους μάγους;
Όμως αν αυτό είναι ατόπημα, επιχειρηματικό λάθος, άγνοια ή επιπολαιότητα οι επιπτώσεις που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες καθώς πέραν της αβεβαιότητας και καχυποψίας που προκαλεί στους επενδυτές – που προφανώς και δεν θα επενδύσουν σε κάποιες αμκ – εγείρεται και ένα άλλο θέμα μείζονος σημασίας.
Αν η Εθνική μόνη της χρειάζεται 9,75 δις ευρώ κεφάλαιο και η Eurobank 5,83 δις ευρώ άρα συνολικά 15,5 δις ευρώ περίπου με το νέο μείζον θέμα που ανέκυψε προκύπτει ότι θα χρειαστεί το νέο σχήμα λόγω Εθνικής επιπλέον 1,7 δις ευρώ.
Δηλαδή μαζί θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από ότι μόνες οι δύο τράπεζες;
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGCom έχει ήδη ενημερωθεί όπως και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και προφανώς ήδη προετοιμάζονται.
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να ακυρώσει το deal;
Ναι αλλά υπάρχει μια εξαίρεση αν δηλώσει η Εθνική ότι αυτό το +1,7 δις ευρώ θα το καλύψει με ίδια μέσα.
Όμως αν το καλύψει με ίδια μέσα δεν θα έχει καμία πιθανότητα να περάσει σε θετική καθαρή θέση θα αποτιμηθεί με αρνητικά κεφάλαια και δυστυχώς θα κρατικοποιηθεί παρασύροντας στην κρατικοποίηση και την Eurobank.
Δεν έχει προηγούμενο η γκάφα αυτή αλλά αποδεικνύει αυτό που εδώ και καιρό τονίζουμε «ότι ο κίνδυνος κρατικοποίησης του σχήματος Εθνικής και Eurobank δυστυχώς έχει μετεξελιχθεί σε βεβαιότητα».

Υποσημείωση

Ο βασικός στόχος δεν είναι να κάνουμε κριτική αλλά αν θέλουμε όλοι να πάρει μπροστά αυτός ο τόπος θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες εκ θεμελίων.
Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρό banking αλλά το ζητούμενο παραμένει.
Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί;

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης