Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχήμα Εθνικής /Eurobank δεν θα αποπληρώσει 19-20 δισ και εκ των πραγμάτων κρατικοποιείται – Πιέσεις από Λάτση ώστε να μην υλοποιήσει αμκ η Eurobank αλλά ως ενιαίο σχήμα – Μείζον θέμα τα πρόσθετα κεφάλαια 1,7 δισ λόγω δίκαιης αξίας

Το σχήμα Εθνικής /Eurobank δεν θα αποπληρώσει 19-20 δισ και εκ των πραγμάτων κρατικοποιείται – Πιέσεις από Λάτση ώστε να μην υλοποιήσει αμκ η Eurobank αλλά ως ενιαίο σχήμα – Μείζον θέμα τα πρόσθετα κεφάλαια 1,7 δισ λόγω  δίκαιης αξίας
Ο αγώνας άνω των 10 ετών  που έδωσε η Εθνική για να μειώσει δραστικά σε επίπεδο μετόχων και εταιρικής διακυβέρνησης το κράτος ήταν άδοξος.
Το σχήμα Εθνικής / Eurobank οδεύει σε κρατικοποίηση και μάλλον αποτελεί αναπόφευκτη διαδικασία.

Το σχήμα Εθνικής / Eurobank θα κληθεί να αποπληρώσει 19 με 20 δις ευρώ.
Ήδη η ΤτΕ έχει γνωστοποιήσει ότι οι 2 τράπεζες θα χρειαστούν 15,5 δις ευρώ κεφάλαια.
Έχουν λάβει επίσης 2,3 δισ ευρώ από προνομιούχες μετοχές.
Ταυτόχρονα ανέκυψε το μείζον οικονομικό και ηθικό ζήτημα με την υπόθεση της αποτίμησης στην εύλογη αξία βασικών περιουσιακών στοιχείων.
Επειδή ορισμένοι, δεν κατάλαβαν ή αμφισβήτησαν την πληροφορία αναφέρουμε ότι «όταν πρόκειται για εξαγορά μια τράπεζα εξαγοράζει μια άλλη, υποχρεούται να ακολουθήσει την τακτική των ασκήσεων ελέγχου εύλογης αξίας. Θα συμψηφιστούν οι υποχρεώσεις με τα οφέλη. Από την διαδικασία αυτή προέκυψε κεφαλαιακό έλλειμμα στην Εθνική 1,7 άλλοι το προσδιορίζουν στο 1,55 δις ευρώ. Με βάση απόλυτα διασταυρωμένες πηγές ήδη οι θεσμικές αρχές είναι ενημερωμένες και διερευνούν το θέμα»
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αναφορές μας στο deal Εθνικής – Eurobank σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούν το διαχρονικό αγώνα των στελεχών της Εθνικής και των εργαζομένων της που επάξια έφθασαν εδώ που έφθασαν.
Η κριτική επικεντρώνεται στις επιλογές της διοίκησης και μόνο καθώς έχουν υπάρξει πολλά ατοπήματα και λάθη.
Το νέο σχήμα θα χρειαστεί 19 με 20 δις ευρώ να επιστρέψει.
Όπως έχουμε επισημάνει η Εθνική και η Eurobank ξεκινούν από αρνητικές καθαρές θέσεις και με αυτή την πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση μηδενίζει τις πιθανότητες της να βρει κεφάλαια και να μηδενίσει την αρνητική της θέση.
Άρα είναι μονόδρομος η κρατικοποίηση.
Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι υπάρχει ένα παρασκήνιο πίσω από την πρόθεση της Εθνικής να υλοποιήσει μια και όχι 2 αυξήσεις κεφαλαίου. Μια κοινή για την Εθνική – Eurobank και όχι 2 ξεχωριστές.
Αν η Eurobank υλοποιούσε αύξηση κεφαλαίου θα ήταν ύψους 3,8 δις ευρώ.
Το 10% ελάχιστης συμμετοχής θα ήταν 380 εκατ και η οικογένεια Λάτση θα έπρεπε να καταβάλλει το 44% του 10% δηλαδή 167 εκατ ευρώ ή να καταβάλλει ως βασικός μέτοχος θεωρητικά πάντα το 44% των 3,8 δις ευρώ δηλαδή 1,67 δις ευρώ.
Επειδή ο Λάτσης παρέδωσε και δεν επενδύει ούτε 1 ευρώ στο banking η Eurobank ακριβώς μετά την αμκ θα περνούσε στον έλεγχο του κράτους και προφανώς η κρατική Eurobank θα συγχωνευόταν με την κρατική Εθνική.
Η υλοποίηση κοινής αμκ δίνει την δυνατότητα να αποτραπεί αυτό το φιάσκο.
Διοίκηση και εργαζόμενοι παρακολουθούν ένα μέτοχο που παρέδωσε και έφυγε….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης