Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανεπαρκής η AMK των 670 εκατ. στην Attica bank - Αλήθειες για την πραγματική κατάσταση των Attica bank και Παγκρήτιας

Ανεπαρκής η AMK των 670 εκατ. στην Attica bank - Αλήθειες για την πραγματική κατάσταση των Attica bank και Παγκρήτιας
Η ΤτΕ έκανε τα στραβά μάτια τόσο επί διακυβέρνησης της ΝΔ όπου η διαφθορά και οι κομπίνες στην Attica bank έφθασε στο απόγειο της όσο και στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ που απλά το τερμάτισαν στις απάτες
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επικοινωνιακή καταιγίδα μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την Attica bank… ενώ και οι δύο κυβερνήσεις φέρουν τεράστια ευθύνη για τις απάτες και κομπίνες που υπήρξαν στην τράπεζα.
Την περίοδο 2013 με 2014 σημειώθηκαν ακραίες κομπίνες και υπήρξε πόρισμα της ΤτΕ και παρέμβαση του SSM, τότε κυβέρνηση ήταν η ΝΔ.
Ο Λαυρεντιάδης να θυμίσουμε είχε την τιμητική του δανειζόταν ακατάπαυστα από την Attica bank.
Την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο στόχαστρο ο Καλογρίτσας και υπήρξε και νέο πόρισμα για την Attica bank από την Τράπεζα της Ελλάδος που πάντα… ερχόταν κατόπιν εορτής για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Να θυμίσουμε ότι πάντα η ΤτΕ εμφανιζόταν στο προσκήνιο μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις του bankingnews (BN) που είχε αποκαλύψει δεκάδες σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις και με 190 άρθρα αναλύσει γιατί η Attica bank είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα κεφαλαιακά ανεπαρκής.
Η ΤτΕ έκανε τα στραβά μάτια τόσο επί διακυβέρνησης της ΝΔ όπου η διαφθορά και οι κομπίνες στην Attica bank έφθασε στο απόγειο της όσο και στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ που απλά το τερμάτισαν στις απάτες.
Η Attica bank είναι μαυσωλείο απάτης, η Τράπεζα της Ελλάδος επειδή δεχόταν πιέσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ απλά συντηρούσε μια φαύλη κατάσταση.
Η περίπτωση της Attica bank δεν έχει προηγούμενο, σωρευμένες ζημίες 1,7 δισεκ. ευρώ μόνιμα κεφαλαιακά ανεπαρκής και πάντα στο επίκεντρο σκανδάλων.
Η τράπεζα αυτή έπρεπε να είχε σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα αλλά ο αείμνηστος Γιώργος Προβόπουλος επί εποχής ΝΔ είχε δεχθεί να παραμείνει… και μια μικρή τράπεζα… κακώς.
Αυτά γιατί βλέπουμε μια αστεία επικοινωνιακή ανοησία να βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Κυβερνητικού εκπροσώπου και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ….

Ποια τα οικονομικά δεδομένα της Attica bank και της Παγκρήτιας και το βασικό ερώτημα – Φθάνουν τα 670 εκατ της νέας αύξησης κεφαλαίου;

Η Attica bank είναι μια βαθιά προβληματική τράπεζα

Η Attica bank σήμερα έχει
3,74 δισεκ. ενεργητικό
3,62 δισεκ. δάνεια
445 εκατ κεφάλαια και
14,3% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας

Όμως από τα 3,62 δισεκ. δάνεια το 61,5% είναι NPEs οπότε 2,23 δισεκ. αλλά και 1,22 δισεκ. ήδη υπάρχουσες προβλέψεις.
Ωστόσο στην περίπτωση της Attica bank στις προβλέψεις περιλαμβάνονται και οι εγγυητικές επιστολές στους μηχανικούς.... οπότε δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστικές είναι αυτές οι 1,22 δισεκ. προβλέψεις, η άποψη μας είναι ότι η κατάσταση είναι χειρότερη.
Τι μας λένε αυτά τα νούμερα ότι 6 στα 10 δάνεια είναι προβληματικά.
Το αμφισβητούμε, θεωρούμε ότι η σχέση είναι χειρότερη αλλά για την οικονομία της ανάλυσης θα πούμε ότι τα νούμερα απηχούν την πραγματικότητα.

Η Παγκρήτια τράπεζα χρειάζεται βαθειά εξυγίανση

Η Παγκρήτια τράπεζα με ενσωματωμένη την HSBC (περιουσιακά στοιχεία 961 εκατ ευρώ) και την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (μια σάπια τράπεζα) έχει
3,23 δισεκ. ενεργητικό
2,57 δισεκ. δάνεια
2,6 δισεκ. καταθέσεις
252 εκατ κεφάλαια…
Η Παγκρήτια ήδη εμφανίζει κεφαλαιακό έλλειμμα 58 εκατ ή -2,6% επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, άπαξ και η Τράπεζα της Ελλάδος ζητάει ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,3%, ενώ παραδόξως για την Attica bank ζητάει 13%.
Όμως από τα 2,57 δισεκ δάνεια τα 1,6 με 1,75 δισεκ. είναι ξεκάθαρα NPEs…

Αθροίζουμε λοιπόν Attica bank 445 εκατ κεφάλαια και Παγκρήτια 252 εκατ κεφάλαια = 697 εκατ στρογγυλοποιούμε στα 700 εκατ ευρώ.

Τα NPEs των δύο τραπεζών είναι περίπου 3 δισεκ. ευρώ για τα οποία προκύπτει ζημία 620 εκατ ευρώ που δυνητικά φθάνει τα 700 εκατ μαζί με άλλες κινήσεις εξυγίανσης
Άρα εάν τα αθροίζαμε σήμερα όλα αυτά η νέα τράπεζα Attica bank και Παγκρήτια θα είχαν σχεδόν μηδενικά κεφάλαια ή αρνητικά κεφάλαια.

Τα 670 εκατ που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ως αύξηση κεφαλαίου δεν είναι επαρκής γιατί μεταξύ άλλων δεν καλύπτει το funding gap μεταξύ δανείων NPEs που θα βγουν από τον ισολογισμό λόγω της τιτλοποίησης NPEs από τον Ηρακλή και της πραγματικής καταθετικής βάσης.
Βέβαια για την τιτλοποίηση θα εκδοθεί senior ομόλογο που θα παραμείνει στην Attica bank και mezzanine ομόλογο.

Κατά την άποψη μας η νέα τράπεζα για να εξυγιανθεί πλήρως θα χρειαστεί περίπου 1,1 με 1,2 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια και όχι 670 εκατ ευρώ.
Επίσης αντί να αντιδικούν ΤΧΣ και Thrivest ας αναλογιστούν και οι δύο μέτοχοι ότι έχουν επενδύσει σε μια βαθειά προβληματική τράπεζα και απαιτείται ολική εξυγίανση.
Θυμίζουμε ότι στην Attica bank το ΤΧΣ κατέχει το 72,5%, ο ΕΦΚΑ το 7,6%, η Παγκρήτια 5%, η Thrivest 4,4% και το ΤΜΕΔΕ 4%.

Συμπέρασμα

Δυστυχώς τόσο η Attica bank όσο και η Παγκρήτια αποτελούν άθροισμα λαθών.
Τα 670 εκατ νέα αύξηση δεν επαρκεί.
Για να μπορέσει αυτό το νέο σχήμα να εξελιχθεί σε 5ο πυλώνα – το θεωρούμε επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό – θα πρέπει να απαντηθεί το εξής ερώτημα…
Η νέα τράπεζα μετά την συγχώνευση μεταξύ της Attica bank και της Παγκρήτιας θα διαθέτει υγιή δάνεια 2,5 δισεκ… όσο δάνεια έδωσε η Eurobank σε ένα χρόνο
Δεν το λες πυλώνα αυτό, κατανοούμε την επικοινωνία αλλά η ουσία είναι ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει γενναία εξυγίανση και το κυριότερο να απομακρυνθούν τα πολιτικά κόμματα από την τράπεζα καθώς υπήρξε καταστροφική αυτή η όσμωση.
Μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος δικαιούται λόγω εποπτείας να μιλάει αλλά η σχέση ΤτΕ και Attica bank ήταν διαχρονικά βρώμικη.
Έρχονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον ρόλο συγκάλυψης της ΤτΕ στην σαπισμένη Attica bank, ειδικά του Γιάννη Στουρνάρα και ακόμη ειδικότερα των αρμοδίων οργάνων που έστηναν τις αξιολογήσεις και πως προστάτευαν ανίκανες διοικήσεις ή διοικήσεις απατεώνων… εμείς ξέρουμε και ξέρουν ορισμένοι ότι ξέρουμε…

O καιρός γαρ εγγύς


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης