Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφωνία για Attica Bank - Παγκρήτια, στα 675 εκατ. η ΑΜΚ - Με 475 εκατ. το ΤΧΣ και 35%, στα 200 εκατ. και 51% η Thrivest

Συμφωνία για Attica Bank - Παγκρήτια, στα 675 εκατ. η ΑΜΚ - Με 475 εκατ. το ΤΧΣ και 35%, στα 200 εκατ. και 51% η Thrivest
Μαζί με την αύξηση κεφαλαίου 675 εκατ. θα εκδοθεί και ένα ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει και τα warrants που θα εκδοθούν
Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων της Attica Bank, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest (συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου), με επίκεντρο την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, ύψους 675,1 εκατ ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της οποίας θα είναι 675,1 εκατ. ευρώ, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει το 72,54% της Attica bank, να εισφέρει 475 εκατ. ευρώ και τη Thrivest 200 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών («warrants») υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων μετοχών και warrants μπορεί να ανέλθει σε έως και 735 εκατ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση των προναφερθεισών ενεργειών, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο νέο πιστωτικό ίδρυμα ύψους τουλάχιστον 35% και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%.
Το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον επιλέξει κατά τη διακριτική της ευχέρεια να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των €200 εκατ.
Με αυτό το σχέδιο η τράπεζα καθίσταται πλέον υγιής αφού αντιμετωπίζει το πρόβλημα των NPEs ύψους 3 δισ.


Η ανακοίνωση της Attica Bank

Σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων η Attica Bank (η «Τράπεζα») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα:

Η Τράπεζα ενημερώθηκε εγγράφως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») και τη Thrivest Holding Ltd («Τhrivest» και από κοινού οι «Μέτοχοι») ότι υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία («Συμφωνία Μετόχων») μεταξύ τους αναφορικά με τον εταιρικό μετασχηματισμό της Tράπεζας (συγχώνευση της με την Παγκρήτια Τράπεζα δι’ απορροφήσεως της Παγκρήτιας από την Attica Bank, «Συγχώνευση») και της περαιτέρω επένδυσης των Μετόχων (η «Επένδυση») στο μετοχικό κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψει μετά τη Συγχώνευση και υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης αυτής.
Η Επένδυση στο νέο πιστωτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθεί υπό τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις της Συμφωνίας Μετόχων, θα υποστηρίξει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της νέας τράπεζας και θα καλύψει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την υπαγωγή χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δύο τραπεζών στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ».
Οι βασικοί όροι της Συμφωνίας Μετόχων, όπως γνωστοποιήθηκαν στην Τράπεζα είναι οι εξής:

1) Οι Μέτοχοι θα παράσχουν στην Attica Bank έγγραφη δεσμευτική επιστολή κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών του πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψει μετά τη Συγχώνευση συμπεριλαμβανομένων των αναγκών που θα προκύψουν λόγω της υπαγωγής στο Πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».

2) Η Επένδυση των Μετόχων στο πιστωτικό ίδρυμα που θα προκύψει από τη Συγχώνευση και υπό τον όρο ολοκλήρωσης αυτής, ανέρχεται σε ποσό €675,10 εκατ., εκ των οποίων €475,10 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά το ΤΧΣ και €200 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά η Thrivest.

3) Η Επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο νέο πιστωτικό ίδρυμα με δικαίωμα προτίμησης υπέρ παλαιών μετόχων.
Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών («warrants») υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων μετοχών και warrants θα ανέλθει σε έως και €735 εκατ.

4) Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση warrants, από κοινού «Κεφαλαιακή Ενίσχυση»), το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο νέο πιστωτικό ίδρυμα ύψους τουλάχιστον 35% και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%. Το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον επιλέξει κατά τη διακριτική της ευχέρεια να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των €200 εκατ.

5) Μέχρι την ολοκλήρωση της Συγχώνευσης και της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης δε θα μεταβληθεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, όσον αφορά στον συνολικό αριθμό μελών Δ.Σ. και στον αριθμό των μελών που έκαστο μέρος δικαιούται να ορίζει ή να προτείνει προς εκλογή.

6) Οι Μέτοχοι δεσμεύτηκαν να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν σε έκαστο πιστωτικό ίδρυμα υπέρ της υλοποίησης της Συγχώνευσης και της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.


Οι Μέτοχοι επίσης γνωστοποίησαν στην Τράπεζα ότι οι ανωτέρω δεσμεύσεις υλοποίησης της Συγχώνευσης και Κεφαλαιακής Ενίσχυσης τελούν υπό τους ειδικότερους όρους και αιρέσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία Μετόχων, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης όλων των αναγκαίων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω, η Τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα στα επόμενα βήματα για την υπαγωγή της στο Πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ» και για τη Συγχώνευση. Περαιτέρω, θα υλοποιήσει κατά το βαθμό που δύναται και την αφορούν, τις επιμέρους απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση της Επένδυσης και της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.

Δήλωση Thrivest Holding

H Thrivest Holding των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου υπέγραψε Συμφωνία Μετόχων με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εκκινώντας τη διαδικασία εξυγίανσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και θέτοντας τα θεμέλια για τη συγκρότηση μίας νέας, υγιούς και αναπτυξιακής Ελληνικής Τράπεζας, που θα λειτουργήσει ως ο 5ος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.
Η υπογραφή της σημαντικής αυτής συμφωνίας για την πλήρη εξυγίανση των δύο ιστορικών τραπεζικών ιδρυμάτων αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.
Πρόκειται για μία επωφελή συμφωνία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς επισφραγίζει το κλείσιμο ενός δύσκολου κύκλου για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, γενικότερα.
Επιπλέον, μέσω της συμφωνίας αυτής, η Thrivest καθίσταται ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον τραπεζικό χώρο της Ελλάδας.

Δήλωση του ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι κατέληξε σε δεσμευτική συμφωνία Μετόχων με την Thrivest Holding LTD (Thrivest) που αφορά τον εταιρικό μετασχηματισμό της Τράπεζας Αττικής (δηλαδή τη συγχώνευση αυτής με απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας) και στην συνέχεια την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Αττικής, με την προϋπόθεση, της ολοκλήρωσης της Συγχώνευσης, ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της, μετά τη Συγχώνευση, Τράπεζας Αττικής που θα προκύψουν από την σχεδιαζόμενη υπαγωγή των δύο τραπεζών στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ», όπως και να υποστηριχθεί η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της Τράπεζας Αττικής μετά τη Συγχώνευση (η «Συμφωνία Μετόχων») και υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτή.
Οι βασικότεροι άξονες της Συμφωνίας Μετόχων έχουν ως εξής:

1. Οι Μέτοχοι συμφώνησαν να παράσχουν στην Τράπεζα Αττικής έγγραφη δεσμευτική επιστολή σχετικά με την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της, συνεπεία της υπαγωγής της στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ», υπό την προϋπόθεση υποβολής πλήρους φακέλου, σύμφωνα με το Ν. 4649/2019, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Κατόπιν, και υπό την προϋπόθεση, της ολοκλήρωσης της Συγχώνευσης, οι Μέτοχοι δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν κεφαλαιακά την Τράπεζα Αττικής, εισφέροντας σε μετρητά μέχρι και €675,1 εκατομμύρια, από τα οποία €475,1 εκατομμύρια κατ’ ανώτατο όριο θα εισφέρει το ΤΧΣ, και μέχρι και €200 εκατομμύρια θα εισφερθούν από την Thrivest.

3. Τα ανωτέρω κεφάλαια θα εισφερθούν στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με δικαίωμα προτίμησης των μετόχων της (η «ΑΜΚ») και έκδοσης τίτλων κτήσης μετοχών της Τράπεζας Αττικής («Warrants») υπέρ εκείνων από τους μετόχους της, οι οποίοι θα έχουν εγγραφεί στην και καλύψει την ΑΜΚ (η έκδοση των Warrants από κοινού με την ΑΜΚ, η «Κεφαλαιακή Ενίσχυση»). Μέσω της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, θα επιδιωχθεί η άντληση μέχρι και €735 εκατομμυρίων.

4. Κατόπιν, και υπό την προϋπόθεση, της ολοκλήρωσης της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό όχι μικρότερο του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής, και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής. Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest στην Τράπεζα Αττικής ενδέχεται να αυξηθεί, εφόσον η Thrivest επιλέξει, κατά τη διακριτική ευχέρειά της, να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των ως άνω €200 εκατομμυρίων στο πλαίσιο της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.

5. Μέχρι την ολοκλήρωση της Συγχώνευσης και της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, δεν προβλέπονται μεταβολές στο συνολικό αριθμό των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής και στον τρόπο εκλογής ή διορισμού αυτών.
Κατόπιν, και υπό την προϋπόθεση, της ολοκλήρωσης της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, έχει συμφωνηθεί ότι ο συνολικός αριθμός των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής θα παραμείνει δεκατρία, εκ των οποίων, καθόν χρόνο το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Αττικής:

(α) ανέρχεται σε τουλάχιστον 30%, το ΤΧΣ θα δικαιούται να διορίζει (i) ένα μέλος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υφιστάμενη σύμβαση πλαισίου συνεργασίας με την Τράπεζα Αττικής («RFA»), και (ii) μέχρι τρία επιπλέον μέλη, από τα οποία ένα θα αναλάβει καθήκοντα Β’ Αντιπροέδρου του Δ.Σ.,
(β) κυμαίνεται μεταξύ 20% και λιγότερο από 30%, το ΤΧΣ θα δικαιούται να διορίζει (i) ένα μέλος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην RFA, και (ii) μέχρι δύο επιπλέον μέλη, από τα οποία ένα θα αναλάβει καθήκοντα Β’ Αντιπροέδρου του Δ.Σ.,
(γ) κυμαίνεται μεταξύ 10% και λιγότερο από 20%, το ΤΧΣ θα δικαιούται να διορίζει (i) ένα μέλος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην RFA, και (ii) ένα επιπλέον μέλος, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα Β’ Αντιπροέδρου του Δ.Σ.,
ενώ η Thrivest θα δικαιούται να διορίζει ή προτείνει προς εκλογή τα εκάστοτε υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που θα κατέχουν τις θέσεις της/του Προέδρου, Α΄Αντιπροέδρου και Διευθύνουσας/νοντος Συμβούλου, εφόσον η συμμετοχή της στην Τράπεζα Αττικής διαμορφωθεί σε ποσοστό όχι μικρότερο του 50% πλέον μία μετοχής του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Αττικής.

6. Τέλος:
(α) το ΤΧΣ δεσμεύτηκε να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου που κατέχει στην Τράπεζα Αττικής υπέρ της Συγχώνευσης και της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, και
(β) η Thrivest δεσμεύτηκε να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου που κατέχει (i) στην Παγκρήτια Τράπεζα και στην Τράπεζα Αττικής υπέρ της Συγχώνευσης, και (ii) στην Τράπεζα Αττικής υπέρ της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι οι ως άνω δεσμεύσεις των Μετόχων αναφορικά με τη Συγχώνευση και την Κεφαλαιακή Ενίσχυση και εν γένει η υλοποίηση της Συμφωνίας Μετόχων, τελούν υπό τους όρους και τις αναβλητικές αιρέσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία Μετόχων, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των απαιτούμενων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικός -από την αρχή της διαδικασίας αυτής- ήταν ο ρόλος της Thrivest. Η Τhrivest αποτέλεσε έναν αξιόπιστο συνοδοιπόρο που παρείχε τα απαραίτητα κεφάλαια για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, διασφάλισε τις προοπτικές για την στρατηγική ανάπτυξη και τη νέα πορεία της Attica Bank και ταυτόχρονα παρείχε τα εχέγγυα στην πορεία για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Ο Δ/νων Σύμβουλος του ΤΧΣ κ Ηλ. Ε. Ξηρουχάκης δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας Μετόχων:
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την υπογραφή της συμφωνίας για την συμφωνία Μετόχων που επιτεύχθηκε στην Attica Βank και την προοπτική συγχώνευσής της με την Παγκρήτια Τράπεζα που ακολουθεί η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρότερου, από κάθε άποψη, αλλά και πιο ανταγωνιστικού τραπεζικού σχήματος». Και συνέχισε:
«Η δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου χρηματοπιστωτικού οργανισμού ήταν ο πρωταρχικός μας στόχος από την στιγμή που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέλαβε τη διαδικασία υποστήριξης και ενίσχυσης των προοπτικών της Attica Bank. Το τελικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει πλήρως αφού το Ταμείο ανταποκρίθηκε για μια ακόμη φορά, στην εκπλήρωση του θεσμικού του ρόλου. Η συγχώνευση αυτή, η οποία αποτελεί ένα ακόμα ιστορικό ορόσημο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αφού σηματοδοτεί τη δημιουργία του 5ου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα στη χώρα, διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προστατεύονται οι καταθέτες και δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ισχυρές επενδυτικές προοπτικές του νέου σχήματος.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία τους, και την αφοσίωση που έδειξαν σε αυτή τη μακρά διαδικασία, τις διοικήσεις και τα στελέχη των δύο τραπεζών και βεβαίως τη Τhrivest. Παράλληλα, να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη αυτής της σημαντικής συμφωνίας. Ένα ακόμα μεγάλο «ευχαριστώ» στα στελέχη του ΤΧΣ για τη σκληρή δουλειά και προσήλωσή τους στην πολυεπίπεδη μαραθώνια και επιτυχημένη διαδικασία υποστήριξης και ενίσχυσης των προοπτικών της Attica Bank.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα σε κάθε βήμα της συγχώνευσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η νέα τράπεζα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και θα παρέχει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες της».

Τι έγραφε το Bankingnews

Το deal στην Attica bank έκλεισε, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest συμφώνησαν σε όλο το πλαίσιο του μετασχηματισμού της τράπεζας με επίκεντρο την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 660 με 680 εκατ ευρώ.
Αρχικά θα προηγηθεί η ένταξη στον Ηρακλή της Attica bank και της Παγκρήτιας ως δύο διαφορετικές νομικές οντότητες.
Στον Ηρακλή 3 θα ενταχθούν 1,3 δισεκ. NPEs της Attica bank και 1,5 δισεκ. της Παγκρήτιας.
Συνολικά θα εκδοθούν περί τα 500 μ ε 560 εκατ ευρώ senior bond, εάν το κύριο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης λόγω της εγγύησης του δημοσίου είναι υψηλότερο θα είναι ακόμη πιο θετική έκπληξη.
Θα ακολουθήσει η νομική συγχώνευση με τις απαραίτητες γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών όπου θα ανακοινωθεί η σχέση ανταλλαγής και η αλλαγή ονόματος.
Η σχέση ανταλλαγής δεν έχει καθοριστεί αλλά όπως έχει αναλύσει το BN η σχέση θα είναι 60% Attica bank προς 40% Παγκρήτια.
Εν συνεχεία στο τρίτο στάδιο το νέο σχήμα περί τον Οκτώβριο του 2024 να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 660 με 680 εκατ ευρώ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εισφέρει 370 εκατ ευρώ, η Thrivest 200 με 220 εκατ ευρώ και τα υπόλοιπα ΕΦΚΑ, ΤΜΕΔΕ που θα συμμετάσχουν κανονικά και άλλοι μέτοχοι.

1)Η Attica bank από υπάρχοντα κεφάλαια 445 εκατ ευρώ… θα εγγράψει ζημία 400 εκατ ευρώ οπότε τα πραγματικά της κεφάλαια είναι μόλις 45 εκατ ευρώ, προφανώς η τράπεζα είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής.
2)Η Παγκρήτια με 252 εκατ ευρώ κεφάλαια και με αναγνωρισμένη ζημία 420 εκατ εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια -168 εκατ ευρώ.
Άρα αθροιστικά τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank και Παγκρήτιας είναι -110 εκατ ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Τι θα αλλάξει με την νέα αύξηση κεφαλαίου των 660 με 680 εκατ ευρώ

Προσθέτοντας 660 με 680 εκατ νέα κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου και αφαιρώντας την αρνητική καθαρή θέση -110 εκατ ευρώ προκύπτει 560 με 580 εκατ τελικά κεφάλαια σε μια νέα Attica bank αλλά λόγω των τιτλοποιήσεων θα διαθέτει μικρότερο σταθμισμένο ενεργητικό άρα επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Το αθροιστικό ενεργητικό των Attica bank και Παγκρήτιας ανέρχεται σε 7 δισεκ. ευρώ αλλά το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό σχεδόν 5 δισεκ. που θα μειωθεί περαιτέρω λόγω της τιλοποίησης NPEs σχεδόν 3 δισεκ. ευρώ
Ως γνωστό οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καθορίζονται από το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό ή RWA.

Η Moody’s ετοιμάζει αναβάθμιση όπως ανέφερε το BN από 17 Ιουλίου 2024

Υπό επιτήρηση για αναβάθμιση έθεσε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας η Moody's, επικαλούμενη την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών.
Σημειώνεται ότι η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -καταθέσεις- της Attica Bank είναι B3 (με Baseline Credit Assessment, BCA, στο caa2) ενώ η Παγκρήτια βρίσκεται στο B2 (με BCA caa1).
Η διαφορά της επιτήρησης για αναβάθμιση σε σύγκριση με ένα θετικό outlook, είναι ότι η αναβάθμιση στην πρώτη περίπτωση έρχεται μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, όταν στη δεύτερη ακολουθούν 12 με 18 μήνες.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η ενέργεια πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση της Attica Bank στις 8 Ιουλίου 2024, στην οποία ανέφερε ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών είχαν συνάψει μια κατ' αρχήν συμφωνία για τους βασικούς όρους της προβλεπόμενης συγχώνευσης.
Η Moody's επιφυλάσσεται για τον χρόνο ολοκλήρωσης της συγχώνευσης αλλά και το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που θα τιτλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλής ΙΙΙ», καθώς αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν το πότε θα έρθει η αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.
«Θα αξιολογήσουμε τη φερεγγυότητα της κοινής οντότητας μετά την εκκαθάριση από τα NPEs και την αναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Επιπλέον, η επανεξέταση των βαθμολογιών θα αξιολογήσει επίσης τυχόν κινδύνους γύρω από τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο τραπεζών και πιθανές προκλήσεις ολοκλήρωσης που θα αντιμετωπίσει η διοίκηση. Θα εξετάσουμε επίσης τα επιχειρηματικά και αναπτυξιακά σχέδια της συγχωνευμένης τράπεζας, καθώς και τη δομή του ισολογισμού, την ανάληψη κινδύνων και τις δυνατότητες κερδών της», σχολιάζει η Moody's.
Τέλος, σημειώνει πως οι αξιολογήσεις και των δύο τραπεζών θα αναβαθμιστούν και θα συγκλίνουν αν η προκύπτουσα νέα τράπεζα και οι δυνατότητες κερδοφορίας είναι σημαντικά ισχυρότερες από ό,τι ίσχυε πριν για τις δύο τράπεζες.
Η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού των δύο τραπεζών και η σταδιακή βελτίωση των υποκείμενων χρηματοοικονομικών μεγεθών και των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης της κοινής οντότητας, θα ασκήσουν πρόσθετη ανοδική πίεση στη BCA.
«Δεδομένης της πρόβλεψης για αναβάθμιση, είναι απίθανο να υποβαθμιστούν οι αξιολογήσεις», καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης