Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 8 λόγοι για τους οποίους η ελληνική βουλή πρέπει να υποστηρίξει το deal της Attica bank με την Παγκρήτια

Οι 8 λόγοι για τους οποίους η ελληνική βουλή πρέπει να υποστηρίξει το deal της Attica bank με την Παγκρήτια
Για να τεθεί απλά τα 735 εκατ που αναζητούνται για να ανακεφελαιοποιηθεί η νέα Attica bank είναι πολύ λιγότερα από τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν εάν υπάρξει ναυάγιο και οι τράπεζες Attica bank και Παγκρήτια θα οδηγηθούν σε resolution δηλαδή εξυγίανση με ενεργοποίηση του bail in δηλαδή εμπλοκή καταθετών
Μετά την κριτική που άσκησε το BN (bankingnews) για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης της νέας Attica bank με 735 εκατ ευρώ θα πρέπει να αποτιμήσουμε και την άλλη πλευρά… εάν δεν γίνει το deal τι συνέπειες θα υπάρξουν;

Είναι προφανές ότι είναι καλύτερο να έχουμε μια νέα τράπεζα μετά την συγχώνευση της Attica bank με την Παγκρήτια από το να μην έχουμε καθόλου τράπεζα ή να επιλεγούν καταστροφικές πολιτικές όπως το bail in και η εξυγίανση με εμπλοκή καταθετών.

Οι 8 λόγοι για τους οποίους η ελληνική βουλή πρέπει να υποστηρίξει το deal της Attica bank με την Παγκρήτια

1)Πρωτίστως μετά από 10ετίες για πρώτη φορά η Attica bank εξυγιαίνεται, πραγματικά, καθίσταται μια πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα και έχοντας σχεδόν 7 δισεκ. ενεργητικό μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική τράπεζα απέναντι στο ολιγοπώλιο των 4 συστημικών τραπεζών

2)Με την συγχώνευση και ανακεφαλαιοποίηση 735 εκατ εκ των οποίων 675 εκατ είναι αύξηση κεφαλαίου με μετρητά την οποία θα καλύψουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 475,1 εκατ ευρώ και 200 εκατ η Thrivest η νέα Attica bank θα μπορεί να παρεμβαίνει στην εθνική οικονομία και να στηρίζει εκείνους τους κλάδους που έχουν αποκλειστεί από τις μεγάλες τράπεζες με έμφαση στις μικρομεσαίες εταιρίες.

3)Εάν υποθέσουμε ότι δεν προχωράει η ανακεφαλαιοποίηση των 735 εκατ θα σπάσει η Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα και θα θυσιαστούν 1,6 δισεκ. καταθέσεις, συγκεκριμένα 909 εκατ καταθέσεις από την Attica bank και 726 εκατ από την Παγκρήτια.

4)Το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα υποχρεωνόταν να βρει πρόσθετα 2,7 δισεκ. τα οποία θα εισέφεραν οι άλλες συστημικές τράπεζες.

5)Για να τεθεί απλά τα 735 εκατ που αναζητούνται για να ανακεφελαιοποιηθεί η νέα Attica bank είναι πολύ λιγότερα από τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν εάν υπάρξει ναυάγιο και οι τράπεζες Attica bank και Παγκρήτια θα οδηγηθούν σε resolution δηλαδή εξυγίανση με ενεργοποίηση του bail in δηλαδή εμπλοκή καταθετών.
Τι είναι προτιμότερο 735 εκατ ευρώ και τέλος ή περιπέτειες σοκ και δέος που θα κοστίσουν τουλάχιστον 2,2 δισεκ. στα οποία προλαμβάνονται οι απώλειες κεφαλαίων των δύο τραπεζών και καταθέσεων;

6)Όλοι οι εργαζόμενοι περίπου 900 θα βρεθούν στον δρόμο.
Η εμπειρία έχει αποδείξει από τις εξυγιάνσεις του παρελθόντος στο τραπεζικό σύστημα ότι μόνο το 20% των εργαζομένων διασώζεται οπότε μόλις 180 εργαζόμενοι θα διασώζονταν και αυτοί με ερωτηματικό.

7)Το πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες θα ήταν μεγάλο.
Η Παγκρήτια με αντικειμενικά κριτήρια έχει ρόλο στην κοινωνία και οικονομία της Κρήτης και σίγουρα η αναστάτωση και στους 4 νομούς του νησιού θα ήταν μεγάλη.

8)Τελικά θέλουμε λιγότερες ή περισσότερες τράπεζες;
Εάν θέλουμε περισσότερες για να έχουμε ανταγωνισμό θα πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε κάθε τράπεζα να δίνει την μάχη της με ίσους όρους από τον ανταγωνισμό.
Η πραγματικότητα είναι στην Ελλάδα υπάρχουν οι λιγότερες τράπεζες από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης και αυτό δεν ήταν στρατηγικό σχέδιο αλλά αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Ελλάδος το 2012 με 2013.

Οι έλληνες βουλευτές έχουν τρεις επιλογές, να ψηφίσουν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης, να ψηφίσουν κατά ή να απέχουν.
Όμως κάθε επιλογή έχει και συμβολικότητα.
Είτε δεξιός, είτε αριστερός συμφωνούν νομίζουμε όλοι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες τράπεζες ώστε να αυξηθεί και βελτιωθεί ο ανταγωνισμός.
Οπότε η σωστή επιλογή είναι μια υγιής νέα Attica bank, επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη που θα χορηγεί δάνεια και θα προσφέρει θέσεις εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης