Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική θα επαναγοράσει το 5% από το ΤΧΣ – Σπουδαίο deal της Eurobank σε Κύπρο, προβληματίζει το χάος σε Μέση Ανατολή

Η Εθνική θα επαναγοράσει το 5% από το ΤΧΣ – Σπουδαίο deal της Eurobank σε Κύπρο, προβληματίζει το χάος σε Μέση Ανατολή
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 18,39% της Εθνικής τράπεζας και σχεδιάζει τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο 2024 να το διαθέσει σε επενδυτές με την μορφή placement και σε τιμή τα 8 ή 8,30 ευρώ ευρώ
Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε δύο θέματα που αφορούν τις δύο μεγαλύτερες βάσει χρηματιστηριακής αξίας τράπεζες.

1)Την Εθνική που θέλει να επαναγοράσει έως και το 5% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο σε σημερινές τιμές αξίζει 365 εκατ ευρώ.
Η Εθνική διαθέτει πλεόνασμα κεφαλαίου 3,6 δισεκ. ευρώ οπότε έχει την άνεση να το πράξει…

2)Την Eurobank που ολοκληρώνει ένα σπουδαίο deal στην Κύπρο χωρίς αμφιβολία αρκεί… να μην εξελιχθεί σε χάος η Μέση Ανατολή.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση χάους, μπορεί βραχυπρόθεσμα να υποστεί κραδασμούς αλλά μεσοπρόθεσμα το deal είναι καλό για τον ισολογισμό της Eurobank

Η Εθνική θα επαναγοράσει το 5% από το ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 18,39% της Εθνικής τράπεζας και σχεδιάζει τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο 2024 να το διαθέσει σε επενδυτές με την μορφή placement και σε τιμή τα 8 ή 8,30 ευρώ ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι το ΤΧΣ διέθεσε το 22% της Εθνικής στα 5,30 ευρώ που σημαίνει με βάση τις τρέχουσες τιμές διαφυγόντα κέρδη 560 εκατ ευρώ… (διαφορά μεταξύ 5,30 ευρώ και 8 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή).
Το 18,30% με τιμή 8 ευρώ ισοδυναμεί με 1,34 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς και η επαναγορά ιδίων μετοχών θα ήταν ιδανική στα 5,30 ευρώ και όχι στα 8 ευρώ για την Εθνική τράπεζα αλλά προφανώς δεν είχε πάρει εγκρίσεις από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Εάν η Εθνική τράπεζα πάρει εγκρίσεις από τον SSM να επαναγοράσει έως και το 5% των ιδίων μετοχών σημαίνει ότι θα δαπανήσει 365 εκατ ευρώ.
Το υπόλοιπο 13,3% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές με την μορφή placement.

Σπουδαίο deal της Eurobank σε Κύπρο, προβληματίζει το χάος σε Μέση Ανατολή

Εάν δει κανείς με προσοχή τις επιδόσεις της Eurobank στο α΄ 6μηνο 2024 διαπιστώνει ότι σε σύνολο 721,3 εκατ ευρώ κερδών τα 435 εκατ προήλθαν από την Ελλάδα και 250 εκατ από το εξωτερικό και ειδικά από την Κύπρο 176 εκατ ευρώ.
Μάλιστα στο τρίτο τρίμηνο 2024 δηλαδή στο 9μηνο 2024 μετά την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου (για του μη μυημένους αυτό είναι το όνομα της δεύτερης μεγαλύτερης Κυπριακής τράπεζας) – προηγήθηκε η δημόσια πρόταση – θα πρέπει να προστεθούν άλλα 35 με 40 εκατ στα κέρδη από την Κύπρο δηλαδή θα εγγράψει περί τα 120 εκατ ευρώ κέρδη στο γ΄ τρίμηνο 2024.
Το deal είναι σπουδαίο και το Fairfax το θεωρεί σπουδαίο παρά τους αρχικούς προβληματισμούς.
Όμως η κρίση στην Μέση Ανατολή εάν γενικευτεί μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στην μετοχή της Eurobank…
Σε κάθε περίπτωση είναι καλό deal για την Eurobank η εξαγορά της Ελληνικής Κύπρου απλά βραχυπρόθεσμα η εκτίναξη του γεωπολιτικού ρίσκου μπορεί να προκαλέσει… μη προβλέψιμες χρηματιστηριακές συμπεριφορές.
Οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης