Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σήμα από Ψάλτη (Alpha Bank) για επαναγορά μετοχών - «Κλειδωμένη» η διανομή μερίσματος 35%

Σήμα από Ψάλτη (Alpha Bank) για επαναγορά μετοχών - «Κλειδωμένη» η διανομή μερίσματος 35%
Όπως εξήγησε ο CEO της Alpha Bank, η διανομή του μερίσματος με συντελεστή 35% έχει προϋπολογιστεί δίχως να επηρεάζεται ο στόχος για βασικό δείκτη κεφαλαικής επάρκειας (CET1)
Σχετικά Άρθρα

Σήμα προς τη χρηματιστηριακή αγορά για επαναγορά μετοχών, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας προ ολίγου σε αναλυτές, καθώς επισήμανε ότι οι πολλαπλασιαστές της τράπεζας είναι χαμηλοί και ως εκ τούτου είναι ενδεδειγμένη η επαναγορά μετοχών. Όσον αφορά το μέρισμα, είναι «κλειδωμένη» πλέον η διανομή που θα αντιστοιχεί στο 35% των κερδών του 2024.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Ψάλτης προχώρησε και σε αναθεώρηση των στόχων για τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίου θα διαμορφωθεί από 13% σε 13,5% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,33 ευρώ απο 0,31 ευρώ. Επιπρόσθετα, ο στόχος για το κόστος κινδύνου μειώθηκε σε 70 μονάδες βάσης απο 75 μονάδες βάσης.

Ανταμοιβή μετόχων με μετρτητά και επαναγορά μετοχών

Όπως εξήγησε ο CEO της Alpha Bank, η διανομή του μερίσματος με συντελεστή 35% έχει προϋπολογιστεί δίχως να επηρεάζεται ο στόχος για βασικό δείκτη κεφαλαικής επάρκειας (CET1), που θα διαμορφωθεί στο 16% στο τέλος του έτους. Ο κ. Ψάλτης επισήμανε ότι, η τράπεζα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη τόσο στη διανομή μερίσματος όσο και στην επαναναγορά μετοχών προκειμένου να ανταμειφθούν οι μέτοχοι.

H αναθεώρηση των στόχων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε ότι τρείς είναι οι δυνάμεις στην αναθεώρηση στόχων και συγκεκεριμένα οι καλύτερες των αναμενομένων συνθήκες σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και τα έσοδα της τράπεζας. Επίσης οι υψηλότερες επιδόσεις στις προμήθειες που προήλθαν κυρίως απο την διαχείριση του asset maangement, αλλά και οι θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι δραστηριότητες της τράπεζας

Όσο αφορά στις εξελίξεις στις δραστηριότητες της τράπεζας ο κ. Ψάλτης αναγνώρισε ότι το α' εξάμηνο ο ρυθμός αύξησης των δανείων ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο του κλάδου, αλλά τόνισε ότι στο τέλος του έτους η Alpha Bank θα πιάσει το στόχο της για την πιστωτική επέκταση. Οι χαμηλοί ρυθμοί στις εκταμιεύσεις όπως εξήγησε, σε ένα βαθμό οφείλονται και στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου στο οποίο η Alpha Bank είχε την θέση του επικεφαλής της έκδοσης και από την οποία άντλησε σημαντικές προμήθειες.
Εξηγώντας τη στρατηγική της Alpha Bank για τις χορηγήσεις, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι προτεραιότητα της τράπεζας είναι η κερδοφορία και όχι η επίτευξη υψηλού ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων. Η Alpha Bank δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο asset management και είναι καλά τοποθετημένη με κορυφαία θέση στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, με κορυφαίο μερίδιο που το 1/3 της αγοράς σε ότι αφορά τις νέες πωλήσεις μεριδίων.

Η συμφωνία με UniCredit

Τη θέση της Alpha Bank στο asset management έχει ενισχύσει και η συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με τη UniCredit καθώς η τράπεζα διαθέτει στην αγορά αμοιβαία κεφάλαια του ιταλικού ομίλου.

Οι φήμες για την Τράπεζα Κύπρου

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της τράπεζας για την επέκταση των δραστηριοτήτων της και σχολιάζοντας ερώτηση σχετικά με τις φήμες για προσέγγιση με την Τράπεζα Κύπρου, ο CEO της Alpha bank διέψευσε τα σενάρια εξηγώντας ότι η διοίκηση ακολουθεί ένα σχεδιασμό οργανικής ανάπτυξης. Σημείωσε πάντως ότι δεν παύει να αξιολογεί πιθανές ευκαιρίες στην αγορά για μη οργανική ανάπτυξη, αλλά εφαρμόζοντας πάντα πολύ αυστηρά οικονομικά κριτήρια αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης