Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Παράθυρο» ευκαιρίας τριών μηνών για προσέλκυση κεφαλαίων με Εθνική – Tράπεζα Κύπρου

«Παράθυρο» ευκαιρίας τριών μηνών για προσέλκυση κεφαλαίων με Εθνική – Tράπεζα Κύπρου
Τρίτος μήνας εκροών ο Ιούλιος από τους ξένους επενδυτές
Μέσα σ ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, το χρηματιστήριο της Αθήνας διαθέτει “αναχώματα” και ευκαιρίες για να ανακοπούν οι συνεχιζόμενες εκροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές, εφόσον δεν επικρατήσουν στις συναλλαγές οι ανάδοχοι με βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά κριτήρια όπως στο Αεροδρόμιο Αθηνών ή της πώλησης του πακέτου της Πειραιώς ή διαθέσεις μετοχών όπως της Jumbo, Μetlen.
Η Morgan Stanley, η Deutsche Bank - Βank Of America ( ΔΑΑ ) και η Citigroup μπορούν να περιμένουν 2-3 χρόνια για να ξαναπάρουν υψηλές προμήθειες από την Ελλάδα.
Επιπλέον, αν οι κοντόφθαλμοι σύμβουλοι της κυβέρνησης δεν στοχεύσουν μακροπρόθεσμα και επιβάλλουν νέο έκτακτο φόρο (διυλιστήρια), όταν ήδη έχουν πωλήσει μετοχές σε επενδυτές (Helleniq Energy).
Από τον Μάϊο και για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου οι ξένοι επενδυτές είναι πωλητές και οι συνολικές εκροές στο τρίμηνο ανήλθαν σε 331,6 εκατ. ευρώ.
Παρά ταύτα λόγω των προαναφερόμενων συναλλαγών από τις αρχές του χρόνου οι ξένοι επενδυτές παραμένουν με καθαρές εισροές 405 εκατ. ευρώ.
Το περιβάλλον του ερχόμενου Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα βαρύ, όχι μόνο λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αστάθειας των αγορών, αλλά κυρίως γιατί λόγω της διεξαγωγής των αμερικανικών εκλογών ( 5 Νοεμβρίου ).
Οι επενδυτικές τράπεζες και οι ευρωπαϊκές τράπεζες για τις εκδόσεις ομολόγων τους χρειάζεται να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους μέχρι εκείνη την ημερομηνία.
Ουδείς άλλωστε θα περιμένει μετά το Νοέμβριο αφού ουσιαστικά ο χρόνος τελειώνει στα τέλη του ίδιου μήνα και οι όποιες ετήσιες αποδόσεις για τους επενδυτές ήδη θα έχουν επιτευχθεί.
Συνεπώς, το παράθυρο “ευκαιρίας” για τις συναλλαγές είναι μόλις τρεις μήνες με δεκάδες ανταγωνιστικές συναλλαγές στην Ευρώπη.

Η πώληση του 13+5 % της Εθνικής, η προσφορά της Τράπεζας Κύπρου

Πρώτον, προκειμένου να κερδίσει την είσοδο σε λίστα παρακολούθησης για τις ανεπτυγμένες αγορές η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, το ΤΧΣ θα προχωρήσει στην πώληση του 13% των μετοχών της Εθνικής και στην επαναγορά του 5% των μετοχών από την τράπεζα.
Το μέγεθος της συναλλαγής ανέρχεται περί το 1,3 δις. ευρώ.
Εκ του αποτελέσματος, η συναλλαγή της Εθνικής από τα πλέον επιτυχημένα deal καθώς από την τιμή διάθεσης (5,30 ευρώ) προσέφερε κέρδη έως 60% κυρίως σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Η κερδοφορία και η υψηλή ρευστότητα της αποτελούν εχέγγυα για να συνεχίσει να αποτελεί επιλογή για τους διεθνείς επενδυτές.
Η επικείμενη προσφορά μετοχών της Εθνικής δεν έχει επιβαρύνει, μέχρι τώρα, την αγορά.
Η τιμολόγηση των συναλλαγών με όρους της συγκεκριμένης αγοράς αλλά και η επιλογή της νέας “φουρνιάς” επενδυτών θα επιτρέψει την είσοδο κεφαλαίων.

Δεύτερη συναλλαγή η οποία θα αυξήσει την προσφορά μετοχών είναι η διαγραφή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου απο το Λονδίνο και η επαναφορά τους σε στην Αθήνα, η οποία όπως θα δούμε αποτελεί ευκαιρία για να εισέλθουν νέα κεφάλαια καθώς υπάρχει ένα ποσοστό εν δυνάμει πωλητών περί το 37%.
Συγκεκριμένα τα funds τα οποία επιδιώκουν να αποχωρήσουν και δεν μπορούσαν λόγω της χαμηλής εμπορευσιμότητας στο Λονδίνο είναι η Carval με 9,07%, η Gaius με 5,8%.
Επίσης, υπάρχει ένα ποσοστό 4,81% από τον εκκαθαριστή της Λαϊκής, το ποσοστό της Ρωσικής Lamesa investments με 9,27% αλλά και η επενδυτική Senvest με 8,63% - η τελευταία ήδη αποεπένδυσε επιτυχημένα από την Ελληνική Τράπεζα.

Με κέρδη 270 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 23,7% και στόχο για διανομή του 50% των φετινών κερδών, η κυπριακή τράπεζα που διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια τέθηκε ήδη στο στόχαστρο ελληνικών και ξένων τραπεζών.
Ας σημειωθεί ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε τεθεί στο στόχαστρο του αμερικανικού Lone star, το οποίο είχε προχωρήσει σε τρεις εθελοντικές δημόσιες προτάσεις όταν η μετοχή της βρισκόταν στο 1,5 ευρώ.
Συνδετικός κρίκος μεταξύ των δυο συναλλαγών είναι η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs η οποία είναι σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, αλλά συμμετείχε ως κύριος συντονιστής στην διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης