Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαλαρώστε – 5 πράγματα που δεν θα συμβούν στις τράπεζες – Από νέα αύξηση μισθών τραπεζιτών έως Grivalia και έως στην MIG

Χαλαρώστε – 5 πράγματα που δεν θα συμβούν στις τράπεζες – Από νέα αύξηση μισθών τραπεζιτών έως Grivalia και έως στην MIG
Η MIG θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 80 με 100 εκατ και η απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη
Σήμερα θα εστιάσουμε στο τι δεν θα συμβεί στις ελληνικές τράπεζες…
Το τι θα συμβεί έχει αναλυθεί διεξοδικά από το bankingnews μια φορά όμως πρέπει να ασχοληθούμε και με τι δεν θα συμβεί.

1)Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά τις πρόσφατες αυξήσεις αποδοχών στα 500.000 με 600.000 ευρώ μεικτά δεν θα προβούν σε άλλες αυξήσεις άπαξ και δεν δεσμεύονται από κρατικά κεφάλαια.
Η απόφαση τους στηρίζεται στην λογική άποψη ότι η κοινωνία ακόμη αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων και δεν μπορεί ένας κλάδος που πηγαίνει τώρα καλά όπως οι τράπεζες αλλά υποστηρίχθηκε ενεργά από τους έλληνες φορολογουμένους με τις ανακεφαλαιοποιήσεις να προβαίνει σε κινήσεις αποκομμένες από την υπόλοιπη κοινωνία.
Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης ο Τσαμάζ όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος στον ΟΤΕ με 350 εκατ κέρδη έπαιρνε ετήσιες απολαβές 1,7 εκατ ευρώ.
Οι τραπεζίτες με 1,2 δισεκ. κέρδη κάθε τράπεζα παίρνουν 500.000 ευρώ είναι ένας λογικός ετήσιος μισθός που δεν προκαλεί.
Στις ΗΠΑ οι απολαβές και τα bonus φθάνουν το 2,5% των κερδών δηλαδή για να το ελληνοποιήσουμε το 2% των 1,2 δισεκ. = 24 εκατ ευρώ... οπότε οι έλληνες τραπεζίτες ΔΕΝ αμείβονται πλουσιοπάροχα.

2)Το Fairfax ο βασικός μέτοχος της Eurobank με 33% δεν σχεδιάζει να αποσυνδέσει την Grivalia από την Eurobank η οποία είχε εισφέρει κατά την διάρκεια της απορρόφησης της περίπου 880 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Υπήρχε μια φήμη ότι η Eurobank με 9 δισεκ. κεφάλαια προσεχώς μέσω της κερδοφορίας της και της απορρόφησης της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου θα είχε την άνεση… το Fairfax να αποσυνδέσει την Grivalia από την Eurobank – να υπάρξει αντιστροφή απορρόφησης δηλαδή -.
Όμως αυτό δεν ισχύει το Fairfax θέλει να κρατήσει την Grivalia ενσωματωμένη στην Eurobank.
Επίσης δεν ισχύει ότι το Fairfax θα πουλήσει ένα 10% της Eurobank τουλάχιστον για την επόμενη 2ετία αποκλείεται καθώς το Καναδικό fund βλέπει την μετοχή ακόμη και στα 4 ευρώ από 2,06 ευρώ τρέχουσα τιμή (2/9/2024)

3)Η τράπεζα Κύπρου θα εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο αρχές 2025 αλλά δεν βλέπουμε οι Κύπριοι να έχουν διάθεση να κάνουν και δεύτερο deal με ελληνική τράπεζα.
Η Alpha bank θα ήθελε να αγοράσει το 15% της τράπεζας Κύπρου αλλά αυτό το deal δεν το βλέπουμε.

4)Θεωρούμε ότι η Eurobank λόγω της Ελληνικής τράπεζας δεν θα χάσει την πρωτιά από την Εθνική τράπεζα στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Η Εθνική έχει μπροστά το placement του 18,39% και όπως έχουμε αναλύσει με τιμή στα 8,30 ευρώ και παρά την επαναγορά του 5% των μετοχών από την Εθνική τράπεζα και ακολούθως την διαγραφή… - δεν θεωρούμε σωστή κίνηση της διαγραφή αλλά την πώληση – η Eurobank θα διατηρήσει το χρηματιστηριακό πλεονέκτημα και η διοίκηση Καραβία – Ιωάννου… έχει και ένα κρυφό άσσο που ακόμη δεν έχει αποκαλύψει.
Πάντως η Εθνική (Μυλωνάς CEO) να αναγνωρίσουμε ότι έχει καταφέρει πολλά... και χτυπάει την Eurobank που έχει και στρατηγικό επενδυτή ενώ η Εθνική είναι κλασικά πολυμετοχική.

5)Το χάσμα στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις θα κλείσει και θα εστιάσουμε στην Alpha bank που ναι μεν η Unicredit δεν θα αγοράσει άλλες μετοχές αλλά η Reggeborgh ενδιαφέρεται και στην Πειραιώς που βλέπουμε προσεχώς τα 4,5 ευρώ γιατί ο Χρήστος Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος κάτι ετοιμάζει.
Η MIG - του αείμνηστου και πολύ καλού φίλου Ανδρέα Βγενόπουλου -  θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 80 με 100 εκατ και η απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη.
Ενώ υπήρχε η φήμη ότι η αύξηση δεν θα γίνει τελικά φαίνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί ώστε να αρχίσει να μειώνεται και η συμμετοχή της Πειραιώς στην MIG που ανέρχεται στο 87,8% με το free float την διασπορά μετοχών μόλις στο 12%.
Η MIG κάτι ετοιμάζει και οι επενδυτές να είναι ετοιμασμένοι... έρχεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης