Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αγορά Eurobank με τιμή στόχο 2,88 ευρώ και πώληση Alpha στα 1,72 ευρώ συστήνουν Γερμανοί και Ρώσοι της Roemer Capital

Αγορά Eurobank με τιμή στόχο 2,88 ευρώ και πώληση Alpha στα 1,72 ευρώ συστήνουν Γερμανοί και Ρώσοι της Roemer Capital
Τι προβλέπει για την ιταλική Unicredit και τον Ολλανδό της Reggeborgh στην Alpha bank η Roemer Capital 
Mετά τις ανοικτές πωλήσεις η ελληνική αγορά κατακλύζεται και από ορισμένες προτάσεις περίπλοκων συναλλαγών.
Συγκεκριμένα, η αγορά Eurobank και πώληση της Alpha bank είναι η προτεινόμενη συναλλαγή της Roemer Capital η οποία σε ανάλυση τηςαντιπαραβάλλει τις διαφορές μεταξύ των τραπεζών Eurobank και Alpha.
Η Romer ή Roemer Capital είναι μια επενδυτική εταιρεία με έδρα την Κύπρο, με γερμανικά κεφάλαια και στελέχη από την Ρωσία και την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Romer και την αποτίμηση η μετοχή της Eurobank έχει περιθώριο άνοδου 42% με τιμή – στόχο τα 2,88 ευρώ, και η μετοχή της Alpha bank έχει περιθώριο ανόδου 10% και τιμή- στόχο τα 1,72 ευρώ.
Η έκθεση, όπως σημειώνει αντιπαραβάλλει τις αποκλίνουσες πορείες κερδοφορίας μεταξύ των δυο τραπεζών οι οποίες στηρίζονται από τις διαφορές στην στρατηγική, την ανάπτυξη και την κερδοφορία.
Η Roemer Capital πιστεύει ότι η Alpha bank θα συνεχίσει να χάνει μερίδιο στα δάνεια, και κυρίως, μερίδιο από τους ανταγωνιστές της και ιδιαίτερα από την Eurobank, η οποία διαθέτει ανώτερη προοπτική ανάπτυξης στα περιουσιακά της στοιχεία, ισχυρότερα περιθώρια κέρδους, χαμηλότερο κόστος βελτιστοποίησης και υψηλότερη ποιότητα ενεργητικού.
Εν ολίγοις η Roemer, αναμένει ότι, το χάσμα κεφαλαιοποίησης μεταξύ Alpha και Eurobank θα διευρυνθεί περαιτέρω.
H πρώτη παράμετρος που θα οδηγήσει σε αυτή την διαφορά η έκπληξη στην κερδοφορία.
Η Roemer επισημαίνει πως η έκθεση της Eurobank στις ελκυστικές αγορές της Nοτιοανατολικής Ευρώπης, ο “χώρος’ ρευστότητας που διαθέτει, οι ευκαιρίες να βελτιώσει τα λειτουργικά έξοδα και να μειώσει τα κόστη προβλέψεων θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάπτυξη κερδών – εντελώς αντίθετα από την Alpha bank.
Μετά από ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο 2024 της Eurobank, η Roemer αύξησε κατά 5% τις προβλέψεις κερδοφορίας για την περίοδο 2025-2026.
Επιπλέον, σημειώνει ότι οι προβλέψεις της Romer είναι υψηλότερες από τις εκτιμήσεις του Bloomberg κι έτσι το Consensus των αναλυτών θα αναγνωρίσει τα οφέλη της εξαγοράς της Eλληνικής Τράπεζας.
Aντίθετα, η επενδυτική διαβλέπει περιορισμένο περιθώριο για εκπλήξεις κερδών για την Alpha bank η οποία έχει μειωμένη ισχύ, σφιχτή ρευστότητα, ελάχιστες ευκαιρίες για μείωση κόστους, υψηλότερα Npe’s με συγκριτικά χαμηλότερη κάλυψη.
Η δεύτερη παράμετρος είναι η επαναξιολόγηση των πολλαπλασιαστών που θα συνεχιστεί για τις δυο τράπεζες που αποκαλύπτουν μεγάλες διαφορές στην κερδοφορία.
Με βάση αυτές η απόδοση για την Eurobank διαμορφώνεται στο 48% έναντι 17% για την Alpha bank.

Σενάριο πώλησης του ποσοστού της Reggeborgh προς την Unicredit

H τρίτη παράμετρος είναι το ρίσκο των μετόχων.
Η Roemer θεωρεί ότι, η λογική πίσω από το ποσοστό της Ιταλικής Τράπεζας Unicredit 9,6% υποδεικνύει πιθανότητα αύξησης του ποσοστού με στρατηγικό σκοπό.
Και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, το Reggeborgh, με ποσοστό 9,3% - και σημαντικά μη πραγματοποιηθέντα κέρδη - θα μπορούσε να εξέλθει προς όφελος της Unicredit.
Η Roemer σημειώνει μάλιστα, ότι το συμφέρον ενός στρατηγικού επενδυτή ο οποίος αναζητά να αγοράσει φθηνότερα, είναι δραστικά διαφορετικό από τους επενδυτές χαρτοφυλακίου.
Το ρίσκο στην συναλλαγή για την Romer Capital είναι ότι, η Reggeborgh ή άλλος μεγάλος αγοραστής θα μπορούσε να ωθήσει την μετοχή υψηλότερα, αν και η χαμηλότερη ρευστότητα της μετοχής θα μείωνε την ελκυστικότητα της μετοχής μακροπρόθεσμα.
Σε ότι αφορά την Eurobank και την συγχώνευση των θυγατρικών της στην Κύπρο υπάρχει ρίσκο εκτέλεσης και η ικανότητα να εξαγοράσει την μειοψηφία των μετόχων στην Ελληνική Τράπεζα παραμένει αδιευκρίνιστη.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης