Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ράλι ανόδου στα τραπεζικά ομόλογα της διετίας 2022-2023 - Δεν τελείωσε η υπεραπόδοση 

Ράλι ανόδου στα τραπεζικά ομόλογα της διετίας 2022-2023 - Δεν τελείωσε η υπεραπόδοση 
Η άνοδος έρχεται ύστερα από αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις
Σχετικά Άρθρα
Οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, όπως και όλοι οι επενδυτές, δέχονται καθημερινά συνεχείς πιέσεις εξαιτίας της επικέντρωσης των ξένων οίκων στην διάθεση μετοχών (10%) της Εθνικής Τράπεζας.
Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, με τους ομολογιούχους καθώς η αξία των ελληνικών ομολόγων έχει οδηγήσει σ' ένα σημαντικό ράλι το οποίο, όμως, καρπώνονται ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, αλλά και όσοι έχουν χαρακτηριστεί ως επαγγελματίες. H υψηλή κερδοφορία και η πιστωτική επέκταση – η οποία οδήγησε – στην έκδοση ορισμένων από αυτά ομόλογα δίνουν υψηλά κέρδη στους κατόχους τους.
Αυτό λαμβάνει χώρα ύστερα από τις αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις και παρά τις πρόσφατες προτροπές ξένων οίκων (JP Morgan) ότι έχουν υπεραποδώσει -αποτιμώντας τις προοπτικές των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας. Όπως θα δούμε, τα ομόλογα που έφεραν και το υψηλότερο ρίσκο καταγράφουν και τις υψηλότερες αποδόσεις γι' αυτό και απευθύνονται σε επαγγελματίες επενδυτές.
Συγκεκριμένα, τα τραπεζικά ομόλογα που εκδόθηκαν την περίοδο 2022-2023 καταγράφουν τα υψηλότερα κεφαλαιακά κέρδη και εξηγούν για ποιους λόγους οι ξένοι επενδυτές συνωστίζονται στις εκδόσεις MREL προκειμένου να κλειδώσουν “υψηλές” αποδόσεις, ιδιαίτερα τώρα που η δεξαμενή των επενδυτών διευρύνθηκε λόγω της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ποια εμφανίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη - Εurobank λήξεως 2032 στο 116%

Το δεκαετές ομόλογο της Eurobank,ύψους 300 εκατ. ευρώ λήξεως 2032 κινείται στο 116% της ονομαστικής αξίας με ετήσιο κουπόνι 10%. Το ομόλογο έχει δικαίωμα ανάκλησης στα πρώτα πέντε χρόνια. Επίσης στην ίδια τράπεζα το εξαετές senior preferred ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 2029 με ετήσιο κουπόνι 7% κινείται στο 110,32% της ονομαστικής αξίας.
Το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, λήξεως 2034, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 2034 με ετήσιο κουπόνι 8% κινείται στο 111,86% της ονομαστικής αξίας. Το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, εξαετούς διάρκειας και λήξεως 2029 με ετήσιο κουπόνι 6,75% κινείται στο 110,08% της ονομαστικής αξίας. Το πενταετές ομόλογο της Alpha bank λήξεως 2027 με ετήσιο κουπόνι 7,5% κινείται στο 106,7% της ονομαστικής αξίας. Κέρδη, όμως, καταγράφουν και τα ομόλογα τα οποία εκδόθηκαν το 2024.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης