Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια μετοχή θα αγόραζες επενδυτή μεταξύ τράπεζας Κύπρου, Attica bank και Optima Bank; - Ποια είναι η πιο ελκυστική;

Ποια μετοχή θα αγόραζες επενδυτή μεταξύ τράπεζας Κύπρου, Attica bank και Optima Bank; - Ποια είναι η πιο ελκυστική;
Με όρους P/BV είναι προφανές ότι από το δείγμα των τριών τραπεζών οι πιο ελκυστικές είναι η Κύπρου και η Attica bank, έχουν τον ίδιο συντελεστή αποτίμησης
Σήμερα θα συγκρίνουμε τρεις τράπεζες στην μεσαία και μικρή κατηγορία με κοινό χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις θα διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο σκοπός της ανάλυσης μας είναι πολύ ξεκάθαρος να αναδείξουμε την πιο ελκυστική μετοχή και με χρηματιστηριακούς όρους ελκυστική είναι η μετοχή που έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου με βάση κοινώς αποδεκτές παραδοχές αποτίμησης όπως P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια (μόνο τα ενσώματα ίδια κεφάλαια) και P/E δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς κέρδη.

Η τράπεζα Κύπρου σε αριθμούς

Η Τράπεζα Κύπρου ήδη αποφάσισε την είσοδο της στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η τράπεζα Κύπρου έχει 25,4 δισεκ. ενεργητικό, περίπου 2,38 δισεκ. κεφάλαια επιτυγχάνει κέρδη σε ετήσια βάση 550 εκατ ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 2,18 δισεκ. ευρώ ή 4,78 ευρώ ανά μετοχή.
Θα υποθέσουμε ότι θα μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο με αξία 2 δισεκ. ευρώ ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 23,7%.
Με όρους P/BV δηλαδή 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 2,38 δισεκ. κεφάλαια = 0,84…
Με όρους P/E δηλαδή 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 550 εκατ κέρδη = 3,6

Η Optima bank σε αριθμούς

Η Optima bank έχει 4,5 δισεκ. ενεργητικό, 3 δισεκ. δάνεια και 3,7 δισεκ. καταθέσεις με τα ενσώματα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 537 εκατ ευρώ και με τον δείκτη απόδοσης κεφαλαίων 26,7%.
Τα ετήσια κέρδη για το 2024 εκτιμώνται σε 140 εκατ ευρώ.
Η σημερινή Optima bank αποτιμάται στο χρηματιστήριο 959 εκατ ευρώ ή 13 ευρώ ανά μετοχή.
Με όρους P/BV δηλαδή 959 εκατ ευρώ χρηματιστηριακή αξία προς 537 εκατ ευρώ κεφάλαια = 1,78…
Με όρους P/E δηλαδή 959 εκατ ευρώ, χρηματιστηριακή αξία προς 140 εκατ κέρδη = 6,8

Η νέα Attica bank σε αριθμούς

Λέμε νέα Attica bank - θα αλλάξει όνομα - γιατί βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση με την Παγκρήτια και ταυτόχρονα προχωράει σε κεφαλαιακή ενίσχυση 725 εκατ ευρώ, οπότε η έννοια νέα Attica bank είναι μετά από όλες αυτές τις ενέργειες…
Η νέα Attica bank θα έχει tangible book value δηλαδή ενσώματα κεφάλαια 652 εκατ ευρώ μετά τις πρόσθετες προβλέψεις για την ένταξη στον Ηρακλή 3 χαρτοφυλακίου NPEs 3 δισεκ. ευρώ και μετά την ανακεφαλαιοποίηση 725 εκατ ευρώ.
Από την ένταξη στον Ηρακλή θα εγγράψει ζημία 600 εκατ ευρώ εάν δεν υπήρχε ο Ηρακλής ΙΙΙ η ζημία που θα ενέγραφε η νέα Attica bank θα ήταν 1 δισεκ. ευρώ.
Λόγω των ζημιών προσωρινά η νέα Attica bank θα βρεθεί με αρνητικά ίδια κεφάλαια αλλά αυτό θα αποκατασταθεί με την ανακεφαλαιοποίηση 725 εκατ ευρώ.
Τα καθαρά κεφάλαια μετά από αυτές τις διαδικασίες θα είναι 650 εκατ με common equity tier 1 στο 13,6% ή 468 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Τα δάνεια θα ανέρχονται σε 6,2 δισεκ. ευρώ, οι καταθέσεις 5,7 δισεκ. και το ενεργητικό 6,9 δισεκ. ευρώ.
Υποθέτουμε ότι το 2025 η Attica bank θα έχει περίπου 100 εκατ καθαρά μετά φόρων κέρδη, το 2026 περίπου 140 με 150 εκατ ευρώ.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Attica bank στα 356 εκατ ή 6,72 εκατ ευρώ δεν έχει καμία σημασία γιατί αφορά το παρελθόν προφανώς η μετοχή σήμερα δεν αγοράζεται αλλά μετά την αύξηση κεφαλαίου θα έχει αξία...
Εικάζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης των 725 εκατ ευρώ θα έχει χρηματιστηριακή αξία σε εύρος 550 με 600 εκατ ευρώ.
Θα πάρουμε ως παραδοχή τα 550 εκατ ευρώ.
Με όρους P/BV δηλαδή 550 εκατ ευρώ χρηματιστηριακή αξία προς 650 εκατ ευρώ κεφάλαια = 0,84…
Με όρους P/E δηλαδή 550 εκατ ευρώ χρηματιστηριακή αξία προς 100 εκατ κέρδη (για το 2025) = 5,5

Συμπέρασμα

Με όρους P/BV είναι προφανές ότι από το δείγμα των τριών τραπεζών οι πιο ελκυστικές είναι η Κύπρου και η Attica bank, έχουν τον ίδιο συντελεστή αποτίμησης.
Με όρους P/E προφανώς η Κύπρου είναι φθηνότερη και ακολουθεί η Attica bank.
Για την Optima bank δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο όταν μιλούν οι αριθμοί είναι προφανώς πανάκριβη.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης αποτίμησης P/BV των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών – Eurobank, Alpha bank, Πειραιώς και Εθνική τράπεζα – είναι 0,74 (χρηματιστηριακή αξία συνολική 4 τραπεζών 22,3 δισκ. ευρώ προς 30 δισεκ. ενσώματα κεφάλαια των 4 τραπεζών = 0,74)…
Όσο ποιο χαμηλός είναι αυτός ο δείκτης τόσο μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου έχει η μετοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης