Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το placement της Εθνικής στα 8 ευρώ και βλέπουμε – Η Unicredit που κατέχει το 9,6% της Alpha bank θα αυξήσει το ποσοστό της;

Το placement της Εθνικής στα 8 ευρώ και βλέπουμε – Η Unicredit που κατέχει το 9,6% της Alpha bank θα αυξήσει το ποσοστό της;
Η Alpha bank μέρος ενός μεγάλου ομίλου Unicredit με Commerzbank αλλά… το 9,6% της Ιταλικής τράπεζας θα αυξηθεί;
Θα εστιάσουμε σε δύο πολύ καυτά τραπεζικά ζητήματα, σε ποια τιμή θα πραγματοποιηθεί το placement για το 13% της Εθνικής τράπεζας και με αφορμή την πρόταση για να αποκτήσει το 30% της Γερμανικής Commerzbank η Ιταλική Unicredit τελικά θα αυξήσει το ποσοστό της στην Alpha bank που σήμερα ανέρχεται στο 9,6%;

Η J P Morgan θεωρεί ότι τα 8 ευρώ είναι ο στόχος για την διάθεση του 13% της Εθνικής τράπεζας

Η J P Morgan θεωρεί ότι τα 8 ευρώ είναι ο στόχος για την διάθεση του 13% της Εθνικής τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… το υπόλοιπο 5,39% θα δοθεί το 2025 και θα το επαναγοράσει η Εθνική σε τιμή πάνω από τα 9 ευρώ.
Πάντως ας είμαστε σαφείς οτιδήποτε κάτω από 8 ευρώ θα είναι μετριότητα για το placement της Εθνικής τράπεζας.
Γενικώς πάντως στο νέο placement δεν επικρατεί και τρομερός ενθουσιασμός, όχι δεν συμβαίνει κάτι στην Εθνική καλά πάει η τράπεζα αλλά το χοντρό παιχνίδι έγινε στο πρώτο placement για το 22% στα 5,30 ευρώ.
Σήμερα η μετοχή της Εθνικής τράπεζας διαπραγματεύεται στα 7,38 ευρώ δηλαδή -8% κάτω από τον στόχο αλλά για να κλείσει στα 8 ευρώ το placement θα πρέπει στο χρηματιστήριο να βρίσκεται στα 8,30 ευρώ για να καταλήξει στα 8 ευρώ με ένα οριακό discount... οπότε θέλει δουλειά...

Η Alpha bank μέρος ενός μεγάλου ομίλου Unicredit με Commerzbank αλλά… το 9,6% της Ιταλικής τράπεζας θα αυξηθεί;

Η Alpha bank θα αποτελέσει μέρος ενός μεγάλου τραπεζικού ομίλου – εάν τελικώς δημιουργηθεί – μεταξύ της ιταλικής Unicredit και της Γερμανικής Commerzbank εφόσον το deal ευδοκιμήσει.
Η Unicredit στοχεύει να αποκτήσει το 30% της Γερμανικής Commerzbank από 9,5% που κατέχει την τρέχουσα περίοδο.
Η εξέλιξη αυτή θα προσδώσει προστιθέμενη αξία και στην Alpha bank και ίσως κινητοποιήσει και την μετοχή της Alpha bank.
Ωστόσο η Unicredit δεν έχει γνωστοποιήσει εάν θα αποκτήσει ποσοστό πάνω από 10% από το 9,6% που κατέχει σήμερα στην Alpha bank.
Αντιθέτως το Ολλανδικό family office Reggeborgh έχει αποφασίσει να μείνει στην Ελλάδα και αυτό δείχνει τόσο η στρατηγική στον Ελλάκτωρ, όσο και στην Alpha bank.
Η Reggeborgh κατέχει πλέον το 9,3% της Alpha bank.
Τονίζεται ότι η Reggeborgh κατέχει το 9,3%, η Unicredit το 9,6%, ο Paulson 5,61%... η Alpha bank εμφανίζει μια γενικώς ευρεία διασπορά στην μετοχική της σύνθεση.
Στόχος της Reggeborgh είναι να φθάσει στο 12% και εάν δοθεί η ευκαιρία και μεγαλύτερο ποσοστό περίπου 15%.
Ωστόσο για να υπερβεί το 10% χρειάζεται έγκριση (fit and proper) από τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών τον SSM που υπάγεται στην ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό 8% η Reggeborgh της Alpha bank το έχει αποκτήσει μεταξύ 1,04 με 1,12 ευρώ και μετά τις τελευταίες αγορές το μέσο κόστος κτήσης φθάνει το 1,20 ευρώ και με βάση την τρέχουσα τιμή 1,55 ευρώ εμφανίζει απόδοση 30%.
(8% με μέσο κόστος 1,08 ευρώ και 1,3% με κόστος 1,60 ευρώ)
Το 9,3% της Alpha bank αντιστοιχεί σε 219 εκατ μετοχές Χ 1,20 ευρώ μέσο κόστος κτήσης = 263 εκατ. ευρώ.
Το 9,3% της Alpha bank αποτιμάται σήμερα 338 εκατ που σημαίνει κέρδος περίπου 75 εκατ με βάση το κόστος επένδυσης οπότε σίγουρα οι Ολλανδοί επιτυγχάνουν αξιοπρεπείς αποδόσεις…
Η Reggeborgh έχει επενδυτική στρατηγική…
Με την UniCredit και με προοπτική ανόδου της μετοχής το ολλανδικό fund δράττει της ευκαιρίας να αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης