Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρέμβαση Καραμούζη (Eurobank): Να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στις αμκ των τραπεζών - Να επανακαθοριστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης - Πάση θυσία οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ιδιωτικές

tags :
Παρέμβαση Καραμούζη (Eurobank): Να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στις αμκ των τραπεζών - Να επανακαθοριστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης - Πάση θυσία οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ιδιωτικές
Την ανάγκη παροχής περισσότερων κινήτρων στους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με στόχο να αποτραπεί η κρατικοποίησή της, τονίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Καραμούζης.
"Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποφύγουν την κρατικοποίηση" δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Καραμούζης, σε συνέντευξή του στο Reuters, διαμηνύοντας ωστόσο πως αυτός ο στόχος δύσκολα θα επιτευχθεί.
"Στο τέλος της ημέρας οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές" επαναλαμβάνει ο κ. Καραμούζης.
"Ελληνική κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να επανακαθορίσουν πλήρως την όλη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης", διαμηνύει ο κ. Καραμούζης.
"Δεν χρειάζεται στο τέλος οι ελληνικές τράπεζες να γίνουν κρατικές", επισημαίνει επίσης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Eστιάζοντας περαιτέρω στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, ο κ. Καραμούζης παραδέχεται πως το ετήσιο κουπόνι 7% που θα πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες για τα CoCos είναι ακριβό.
"Αυτό το υψηλό επιτόκιο καθιστά τις τράπεζες λιγότερο ελκυστικές προς τους επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται ταυτόχρονα αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο του dilution στην περίπτωση που τα CoCos μετατραπούν σε μετοχές", υποστηρίζει μεταξύ άλλων.
"Επίσης το να συμμετάσχουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις αμκ των τραπεζών με τους ίδιους όρους με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορεί να είναι ένα ακόμη γεγονός που θα αποτελέσει αντικίνητρο, καθώς μέρος των κεφαλαίων θα παρασχεθεί για την κάλυψη των αρνητικών θέσεων των τραπεζών", έσπευσε να προσθέσει ο κ. Καραμούζης. Για το λόγο αυτό, προτείνει οι ιδιώτες μέτοχοι να μετάσχουν στις αμκ των τραπεζών με διαφορετική τιμή ή σε μεταγενέστερο στάδιο, αφότου η αρνητική θέση των τραπεζών καλυφθεί από το ΤΧΣ.
"Δεν θεωρώ ότι οι νέοι μέτοχοι θα διαθέσουν κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημιές του χθες. Προφανώς θα εμφανιστούν πιο πρόθυμοι να αποτιμήσουν τα ρίσκα που επαφίονται με τη μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών", επισημαίνει ταυτόχρονα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank.
Εστιάζοντας στον όμιλο της Eurobank o κ. Καραμούζης τόνισε πως "στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, η τράπεζα κατόρθωσε να μειώσει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ κατά 25%".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης