Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κράχ θα προκληθεί στις τράπεζες αν η ΕΚΤ αποσύρει βίαια τα μέτρα παροχής ρευστότητας υποστηρίζει η Deutsche bank

tags :
Κράχ θα προκληθεί στις τράπεζες αν η ΕΚΤ αποσύρει βίαια τα μέτρα παροχής ρευστότητας υποστηρίζει η Deutsche bank
Πολύς λόγος έχει αρχίσει να γίνεται σχετικά με τα προγράμματα παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να ενισχύσουν τα επίπεδα ρευστότητας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ “υποκύψει” στις πιέσεις του γερμανού Α. Βέμπερ και άρει τα μέτρα;
Η ομάδα μελέτης επενδύσεων σταθερής απόδοσης της Deutsche Bank απαντά σε αυτή την ερώτηση με το πρόσφατο σχόλιο της, και μάλιστα εστιάζει στην πορεία των τραπεζών του “Club Med” της ευρωζώνης, δηλαδή των αδύναμων χωρών.
Η ομάδα της DB αν και αναγνωρίζει ότι η εξάρτηση των τραπεζών της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας από τα κεφάλαια της ΕΚΤ έχει όντως μειωθεί στα προ κρίσης επίπεδα (αρχές 2007), εάν οι τράπεζες των τεσσάρων χωρών αποταθούν σε άλλες πηγές χρηματοδότησης για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους τότε το κόστος χρηματοδότησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Μάλιστα, η Deutsche με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της, επισημαίνει ότι οι τράπεζες της Ιρλανδίας θα χρειαστούν περί τα 82 δισ. ευρώ, της Πορτογαλίας περί τα 50 δισ. ευρώ, της Ισπανίας 103 δισ. ευρώ και της Ελλάδας 90 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το δείκτη iBoxx, ο οποίος δείχνει τις διακυμάνσεις των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων επενδύσεων, η άρση των μέτρων της ΕΚΤ, θα σήμαινε για τις τράπεζες των τριών πρώτων χωρών αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 4 δισ. ευρώ, 1,7 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα ανά έτος. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία στο δείκτη, αλλά εάν λάβουμε υπόψη ότι κινείται σύμφωνα με την Ιρλανδία, η Deutsche θεωρεί ότι θα υπάρξει αύξηση του κόστους κατά 4,4 δισ. ευρώ (χρησιμοποιώντας τους αντίστοιχους ιρλανδικούς δείκτες).
Εάν λοιπόν συγκρίνει κανείς τους παραπάνω δείκτες με το ΑΕΠ του 2009, τότε το μεγαλύτερο κόστος είναι για την Ιρλανδία, μετά ακολουθεί η Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία. Αυτά βέβαια τα μεγέθη θεωρούνται ενδεικτικά, εφόσον δεν λαμβάνουν υπόψη το haircut που πραγματοποιεί στη διάθεση ρευστότητας μέσω collaterals η ΕΚΤ, ενώ πλέον, όπως όλοι γνωρίζουμε από τώρα, ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης θα πάρει τη μορφή κλιμακωτό σύστημα, με ανάλογες αξιολογήσεις, που θα χρησιμοποιούν το μέσο όρο των spread στο δανεισμό. Έτσι οι διαφορές μεταξύ των τραπεζών θα εξαλειφθούν.
Η Deutsche Bank πιστεύει ότι εάν η ΕΚΤ αποσύρει βίαια τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών τότε μπορεί να προκληθεί πιστωτικό κραχ στο εσωτερικό των περιφερειακών οικονομικών. Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, η σταδιακή έξοδος θα πρέπει να συνδυάζεται από παράλληλη κεφαλαιακή ενίσχυση του κλάδου και την ανάληψη μέτρων για την αποκλιμάκωση των spread της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης