Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαμηλή η συμμετοχή στην δημόσια πρόταση της Εθνικής προς την Eurobank – Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν από τις διοικήσεις – Αποχωρούν Καραμούζης, Μπαλλής – Ενοχλημένο το μέσο management της Eurobank από την στάση της Εθνικής

  Χαμηλή η συμμετοχή στην δημόσια πρόταση της Εθνικής προς την Eurobank – Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν από τις διοικήσεις – Αποχωρούν Καραμούζης, Μπαλλής – Ενοχλημένο το μέσο management της Eurobank από την στάση της Εθνικής
Χαμηλή παραμένει ακόμη η συμμετοχή των μετόχων της Eurobank στην δημόσια πρόταση της Εθνικής τράπεζας η οποία λήγει στις 15 Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Παρασκευή.
Τυπικά με τον ένα ή άλλο τρόπο η διαδικασία συγχώνευσης θα προχωρήσει καθώς το 44% των μετοχών που κατείχε η οικογένεια Λάτση είχε μεταβιβαστεί στην Εθνική.

Όμως η δημόσια πρόταση θα είναι ένα καλό τεστ για το πώς αντιλαμβάνεται ο μέτοχος της Eurobank την δημόσια πρόταση της Εθνικής.
Οι δύο τράπεζες εμφανίζουν αρνητικές καθαρές θέσεις όπερ σημαίνει ότι ο μέτοχος εκ των πραγμάτων θα υποστεί ζημίες αν και εφόσον συμμετάσχει στην κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ ύψους περί τα 11 δις ευρώ.
Ως προς την ουσία του deal συνομιλώντας με στελέχη και των 2 τραπεζών εξάγονται ορισμένα χρήσιμα και ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
1)Είναι λάθος να αναφέρουμε ότι το deal αφορά την Εθνική με την Eurobank. Είναι deal που συμφώνησαν ο Λάτσης με εκπρόσωπο τον Τ. Χριστοδούλου με το ελληνικό κράτος και την Εθνική.
Μεγάλο μέρος της Eurobank δεν επιθυμεί το deal.
Δεν αναφερόμαστε στην διοίκηση ή ακόμη και στο μέσο management αλλά στην πλειοψηφία των εργαζομένων.
Όλοι καταλαβαίνουν τα κίνητρα του deal και σίγουρα αναφορές του τύπου «deal μεταξύ ισότιμων τραπεζών» είναι μόνο φαιδρές.
2)H προσυμφωνημένη εξαγορά της Eurobank από την Εθνική εξυπηρετεί κατά βάση τον πρώην μέτοχο της Eurobank την οικογένεια Λάτση η οποία γλίτωσε πάνω από 2,5 δις ευρώ σε κεφάλαια.
Το deal δεν είναι ισότιμων μερών όπως προαναφέρθηκε αλλά εδώ φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο πλήρους αποδόμησης και απαξίωσης όλης της Eurobank.
Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι εκδιώχνεται όλη η διοίκηση της Eurobank και τι μπορεί να σημαίνει ότι εξαλείφεται από παντού το όνομα Eurobank;
Ακόμη και ο πιο αφελής δεν πιστεύει «τα αγνά κίνητρα»
3)Η διοίκηση της Eurobank θα αποχωρήσει καθώς είναι εντυπωσιακό έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επί της ουσίας επικοινωνία.
Ο Νανόπουλος ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank – ο μόνος που επικοινωνεί - θα αποχωρήσει εντός των επόμενων 2 μηνών.
Καραμούζης και Μπαλλής αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank – που επί χρόνια παρήγαγαν έργο – αποχωρούν γιατί απλά η Εθνική δεν τους χρειάζεται.
Ίσως για να τους δείξουν την πόρτα της εξόδου τους προτείνουν να αναλάβουν διευθυντές καταστήματος π.χ. στις Κουκουβάουνες μια περιοχή της Αττικής (προφανώς το σχόλιο είναι περιπαικτικό).
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Κολακίδης ο έτερος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.
Όλα αυτά τα στελέχη έχουν αποδεδειγμένα ικανότητες αλλά μια κλειστή ομάδα με περίεργα κριτήρια έχει άλλες επιλογές.
Η διορισμένη διοίκηση της Εθνικής, μια διοίκηση που δεν έχει την εμπειρία μιας συγχώνευσης αποφασίζει για το ποιος μένει και ποιος φεύγει χωρίς κανένα αξιολογικό κριτήριο.
4)Τα περισσότερα στελέχη του μέσου management της Eurobank είναι όχι μόνο ενοχλημένα αλλά εξοργισμένα με την στάση της διοίκησης της Εθνικής.
Με την πλειοψηφία των στελεχών ενώ έχουν περάσει τόσοι μήνες δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία.
Κάποιοι 2-3 πήγαν και μίλησαν στην Εθνική αλλά δεν νομίζουμε ότι κέρδισαν….τίποτε….μάλλον θα χάσουν.
Καλλιεργείται ένα εχθρικό κλίμα, που προβληματίζει.
Τα περισσότερα στελέχη της Eurobank δεν έχουν επικοινωνήσει με την Εθνική καθώς θεωρούν – και ορθά – ότι η Εθνική πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες.
Ορισμένα ικανότατα στελέχη αποχωρούν από την Eurobank και δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι επιλέγουν να πάνε στην Μογγολία, στην κυριολεξία,  αντί να συνεργαστούν με την Εθνική τράπεζα.
Η δυσφορία ξεχειλίζει όπως και η οργή για τον Λάτση που αποχώρησε από την τράπεζα αλλά και για την Εθνική.
Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Eurobank «η Eurobank  έπρεπε να εξαγοράσει την Εθνική και όχι η Εθνική την Eurobank. Η μητρική Εθνική στην Ελλάδα είναι μια ζημιογόνος τράπεζα. Η Εθνική Ελλάδος  είναι κατ΄ ουσία η τουρκική Finansbank».
Βέβαια εμείς θα προσθέσουμε ότι το μέσο management και οι εργαζόμενοι της Εθνικής, δεν έχουν καμία σχέση με τις διοικήσεις που έρχονται και παρέχονται.
Είναι στελέχη και εργαζόμενοι εργατικοί που φέρουν υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον ρόλο τους και μόνο τιμή μπορούμε να αποδώσουμε.  
Όμως σε αντίθεση με τις προσπάθειες της άπειρης διοίκησης της Εθνικής – νομίζοντας ότι μπορεί μέσω των διαφημίσεων να αποκτήσει ερείσματα – λησμονεί ότι όσο υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν εξαγορασμένες αγάπες.
Η Εθνική αντί να χτίσει πάνω σε καλές σχέσεις προσπαθεί να χτίσει πάνω σε εξαγορασμένες αγάπες, που δυστυχώς έχουν ημερομηνία λήξεως.
Δυστυχώς ορισμένα – όχι όλα - κορυφαία στελέχη της διοίκησης, αποδεικνύουν με την στάση τους κόμπλεξ κατωτερότητας που έχουν.
Φόρεσαν πολύ μεγαλύτερο νούμερο κοστούμι και νομίζουν ότι τους πάει.
Πολλοί – στην κυριολεξία - τους περιμένουν στην στροφή, στην πρώτη αναποδιά. Ας το θυμούνται αυτό οι διοικούντες.….οι εξαγορασμένες αγάπες ξεχνούν γρήγορα, όπως γρήγορα ξέχασαν και την Eurobank, κάποτε τα τηλέφωνα ήταν αμέτρητα τώρα είναι αμφίβολο αν μέσο ενημέρωσης επικοινωνεί με την Eurobank, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Υποσημείωση

Η εξουσία είναι σαν τα μυθικά όντα Σειρήνες του Οδυσσέα.
Σε συνεπαίρνει αλλά σου δείχνει και το σκληρό της πρόσωπο. Όταν μάλιστα χαθεί, οι έχοντες την εξουσία κάνουν τον απολογισμό και διαπιστώνουν ότι οι εχθροί που έκαναν είναι πολύ περισσότεροι από τους φίλους.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης