Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρατικοποίηση ή η Τρόικα θα υποχρεώσει την Εθνική να πουλήσει την Finansbank για να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες – Ο νόμος και η DGCom μπλοκάρουν τα σχέδια πώλησης του 28% της Finansbank έναντι κάλυψης του 10% της αμκ στην Ελλάδα

 Κρατικοποίηση ή η Τρόικα θα υποχρεώσει την Εθνική να πουλήσει την Finansbank για να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες  – Ο νόμος και η DGCom  μπλοκάρουν τα σχέδια πώλησης του 28% της  Finansbank έναντι κάλυψης του 10% της αμκ στην Ελλάδα
«Μπορεί η Τρόικα να υποχρεώσει την Εθνική να πωλήσει την Finansbank για να αποφύγει την κρατικοποίηση» αναφέρει κυβερνητική πηγή στο www.bankingnews.gr.
Από την μια η Finansbank η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία είναι η πιο κερδοφόρος επένδυση του ομίλου άρα χρειάζεται με αντικειμενικά κριτήρια στον ενοποιημένο ισολογισμό καθώς είναι υγιές περιουσιακό στοιχείο.

Από την άλλη η Finansbank είναι η μόνη που μπορεί με αντικειμενικά κριτήρια να μειώσει δραστικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Εθνικής τράπεζας.
Η αναφορά του στελέχους της κυβέρνησης ότι η Τρόικα θα μπορούσε να πιέσει την Εθνική να πωλήσει την Finansbank προφανώς προβληματίζει.
Όμως ακόμη περισσότερο προβληματίζει η πληροφορία που αναφέρει ότι «η Εθνική δεν θα μπορούσε να πωλήσει το 28% της Finansbank σε ένα στρατηγικό επενδυτή π.χ. Qatar και εν συνεχεία το Qatar να κάλυπτε το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ.
Η διαδικασία αυτή που θα ήταν μια καλή εναλλακτική λύση για την Εθνική προσκρούει στο υφιστάμενο νόμο που ορίζει ότι δεν μπορεί επενδυτής που συμμετέχει σε μια αμκ ελληνικής τράπεζας να λαμβάνει εγγυήσεις. Η πώληση έως του 28% της Finansbank έναντι κάλυψης του 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ αποτελεί παροχή εγγύησης που απαγορεύει ο ελληνικός νόμος και θα απορρίψει και η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού»
Σε ερώτηση του www.bankingnews.gr σε  πηγές στην Τρόικα αν υπάρχει θέμα να δείξουν τον δρόμο της πώλησης της Finansbank στην Εθνική αναφέρθηκε ότι « οι αναδιαρθρώσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και το εξωτερικό όχι μόνο την Ελλάδα».
Η δήλωση αυτή στελέχους της Τρόικα αποδεικνύει ότι η διοίκησης της Εθνικής θα υποχρεωθεί να μελετήσει πολύ σοβαρά το θέμα της Finansbank με πιθανότητα να εξαναγκαστεί να πουλήσει μέρος ή το σύνολο της θυγατρικής.
Σημειώνεται ότι στην συνάντηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον Qatar με τον εμίρη της χώρας ετέθη το θέμα πώλησης της Finansbank 100% στο Qatar αλλά αποφάσεις ακόμη δεν έχουν παρθεί.
Και ενώ η Εθνική Ελλάδος βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς για να αντιμετωπίσει την μεγάλη κεφαλαιακή πρόκληση των 15,5 δις ευρώ μαζί με την Eurobank που φθάνει τα 17,8 δις μαζί με τις προνομιούχες μετοχές και ίσως αγγίξει τα 20 δις αν προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις η προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής τράπεζας είχε ετοιμάσει σχέδιο με βάση το οποίο η Εθνική θα αποπλήρωνε και τα 9,75 δις ευρώ που τις αναλογούσαν με βάση την ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης ήταν το εξής.
Να εξαγοράσει την Emporiki παίρνοντας τα 3 δις ευρώ της Credit Agricole, πουλώντας όλη την Finansbank περίπου 5 δις ευρώ και εξαγοράζοντας την Geniki με συμφωνία με την Societe General με τίμημα κοντά στο 1 δις ευρώ.
Το σχέδιο αυτό η διοίκηση το είχε επικοινωνήσει στην κυβέρνηση ενώ είχε κάνει κρούσεις σε Credit Agricole, Qatar και Societe Generale.
Η Εθνική με βάση αυτό το σχέδιο θα αποπλήρωνε άμεσα τα 9,75 δις ευρώ και τα εναπομείναντα κεφάλαια π.χ. για την αποπληρωμή των προνομιούχων και την ενίσχυση των ιδίων της κεφαλαίων θα τα συγκέντρωνε από αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακά καθώς και με συμμετοχή του Qatar στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ελλάδος.
Η διοίκηση με τις εκλογές αντικαταστάθηκε και το σχέδιο αυτό πάγωσε.
Γεγονός πάντως είναι ότι η Εθνική ή θα κρατικοποιηθεί ή θα πωλήσει την Finansbank δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Τι εστί Finansbank;

Η Finansbank είναι σε ποσοστό 94,5% θυγατρική της Εθνικής Ελλάδος.
Διαθέτει 28 δις δολάρια ενεργητικό και 3,7 δις δολάρια κεφάλαια.
Το core tier 1 διαμορφώνεται στο 14,5%.
Τα ετήσια κέρδη διαμορφώνονται περί τα 500 εκατ ευρώ.
Τα μερίδια αγοράς διαμορφώνονται στο 4,4% στις καταθέσεις, 8% στα στεγαστικά και 14% στις πιστωτικές κάρτες.
Τα δάνεια διαμορφώνονται στα 19,8 δις δολάρια.
Οι καταθέσεις στα 16,6 δις δολάρια.
Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 4,7 δις δολάρια.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης