Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Alpha bank δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου αλλά η μετοχή συμπεριφέρεται περίεργα…..

tags :
 Η Alpha bank δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου αλλά η μετοχή συμπεριφέρεται περίεργα…..
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται περίεργες κινήσεις τον τίτλο της Alpha bank. Πακέτα υψηλοί τζίροι, κινητικότητα και βεβαίως πλήθος σεναρίων και φημών.
Η μετοχή βρίσκεται πέριξ των 4,30 ευρώ χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας και η κεφαλαιοποίηση στα 2,28 δις ευρώ.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η Alpha bank διαθέτει 5,1 δις ευρώ κεφάλαια και μόλις 4,6 δις ευρώ ομόλογα τα λιγότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών η Alpha bank ενέχει το μικρότερο ρίσκο μεταξύ των αμιγώς ελληνικών τραπεζών.
Το p/bv περίπου στο 0,44 που πρακτικά την καθιστούν από τις φθηνότερες στον κλάδο.
Ωστόσο με όρους p/e οι ελληνικές τράπεζες στο σύνολο τους είναι σχεδόν πανάκριβες.
Η Alpha bank με όρους διασφάλισης του ισολογισμού βρίσκεται αντικειμενικά σε καλά επίπεδα και λόγω αυτής της παραμέτρου δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο είναι παράδοξο ότι εσχάτως η μετοχή εμφανίζει μια περίεργη κινητικότητα. Αποκορύφωμα τα χθεσινά πακέτα στην τράπεζα που με βάση ενδείξεις ήταν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων  ξένων ενόψει το κλεισίματος του 2010.
Κυκλοφόρησαν πολλές φήμες.
Αρχικώς έκαναν λόγω για το ABP από την Ολλανδία που κατείχε 5% αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ιστορικό κόστος κτήσης είναι στα 22,5 ευρώ ενώ το μέσο κόστος στα 13 ευρώ. Εμφανίζει μεγάλη υποαξία. Το ABP κατέχει 26,5 εκατ μετοχές που αποκτήθηκαν 350 εκατ ευρώ και η τρέχουσα αξία 114 εκατ δηλαδή υποαξία 236 εκατ ευρώ. Άρα δεν συμφέρει να πωλήσουν.
Αναφέρθηκε το Paramount από το Κατάρ και αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε. Το Paramount ελέγχει το 4% με ιστορικό κόστος 18 ευρώ και με μέσο κόστος 11,5 ευρώ. Άρα και το Paramount δεν συμφέρει να πωλήσει.
Αναφέρθηκε το Fidelity το οποίο ήλεγχε το 1,5% με κόστος κτήσης 11,5 ευρώ.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι μιλούν για ξένο fund που κλείνει θέσεις long στην Alpha bank ωστόσο το ερώτημα είναι ποιος αγοράζει…
Αναφέρθηκε Ρώσος επιχειρηματίας που δεν επιβεβαιώθηκε, Αγγλικό funds που δεν διαψεύσθηκε.
Πάντως από όλα αυτά αναφέρεται ότι είναι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Με βάση την τεχνική ανάλυση η τάση της αγοράς (trend) συνεχίζει να είναι ουδέτερη τους τελευταίους μήνες εγκλωβισμένη σε μια πλάγια κατεύθυνση με το 6.50 να είναι το υψηλό και το 4.00 το χαμηλό αυτής της κίνησης. Σαν σχηματισμό τιμών έχει διαμορφωθεί  ένα πιθανό τρίγωνο, αφού η χαμηλότερη γραμμή τάσης είναι επίπεδη και η ανώτερη γραμμή τάσης είναι πτωτική. Αυτό είναι σχηματισμός συνέχισης της πτωτικής τάσης και αν ολοκληρωθεί με το σπάσιμο των 4 ευρώ το πιο πιθανό είναι να κινηθεί  ξανά προς τα 3.20, ευρώ  τα χαμηλά του Ιουνίου 2010.
Οι ταλαντωτές ορμής δεν βοηθούν  να αποσαφηνισθεί η επόμενη κίνηση οπότε είμαστε σε στάση αναμονής. Η διάσπαση των  4 ευρώ μακροπρόθεσμα θα μας οδηγήσει στην πολύ ισχυρή στήριξη των 2.50. Στον αντίποδα αν η αγορά καταφέρει να κινηθεί πάνω από το 5.30 τότε ο πτωτικός σχηματισμός αυτός ακυρώνετε σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της PHI trading academy.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης