Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως μεταφράζεται η δήλωση Προβόπουλου (ΤτΕ) «ανατριχιάζω στην ιδέα κρατικοποίησης της Εθνικής» - Η Εθνική πραγματοποιεί άλμα στο παρελθόν, δημιουργείται επικίνδυνο έκτρωμα ενώ η μετοχή στα 0,10 ευρώ….

   Πως μεταφράζεται η δήλωση Προβόπουλου (ΤτΕ)  «ανατριχιάζω στην ιδέα κρατικοποίησης της Εθνικής» - Η Εθνική πραγματοποιεί άλμα στο παρελθόν, δημιουργείται επικίνδυνο έκτρωμα  ενώ η μετοχή στα 0,10 ευρώ….
Η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ότι «ανατριχιάζει στην ιδέα κρατικοποίησης της Εθνικής τράπεζας» επιβεβαιώνει τους εδώ και μήνες προειδοποιήσεις του www.bankingnews.gr για τον κίνδυνο κρατικοποίησης της Εθνικής τράπεζας.

Φθάσαμε στο παρά ένα της διαδικασίας συγχώνευσης Εθνικής με την Eurobank και ακόμη αμφισβητείται το deal από την ίδια την Τρόικα ενώ είναι η μόνη τράπεζα που δεν έχει ανακοινώσει αν μπορεί να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ που ακόμη δεν είναι σαφές αν θα υλοποιηθεί μια κοινή με την Eurobank ή δυο διαφορετικές ξεχωριστά δηλαδή η αμκ της Εθνικής και ξεχωριστά της Eurobank.
Όμως τι σημαίνει κρατικοποίηση για την Εθνική τράπεζα;
Να σημειωθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι κρατικοποίηση δεν σημαίνει good και bad bank δηλαδή η τράπεζα δεν θα χρειαστεί κανενός είδους resolution.
Κρατικοποίηση σημαίνει
1)Ότι ο όμιλος της Εθνικής μετά από μια δεκαετία προσπαθειών να απογαλακτιστεί από το κράτος ξαφνικά εν μια νυκτί θα περάσει στον πλήρη έλεγχο του κράτους.
Ότι προσπάθεια καταβλήθηκε σε μια 10ετία θα χαθεί, θα αποτελεί ιστορικό πισωγύρισμα.
2)Μπορεί λόγω επιτρόπων, να αναφέρεται ότι το κράτος δεν θα παρεμβαίνει στην κρατική ΕΤΕ αλλά αυτό θα είναι μύθος.
Το κράτος στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον θα παρεμβαίνει στην Εθνική άπαξ και διορίζει την διοίκηση.
Αυτή είναι η απόλυτη παρέμβαση, οι διοικήσεις διαχρονικά διορίζονται.
3)Η δύναμη του κρατισμού θα υπερισχύσει της δύναμης της ανανέωσης.
Η ιδιωτική Eurobank θα κρατικοποιηθεί από την Εθνική και όχι το αντίθετο.
4)Χρηματιστηριακά κρατικοποίηση σημαίνει καταστροφή.
Αν ο ιδιώτης μέτοχος δεν στηρίξει κεφαλαιακά την Εθνική αυτό σημαίνει ότι καταψηφίζει την Εθνική.
Η μετοχή θα καταρρεύσει στα 0,10 ευρώ για ένα σχήμα που έχει συνολική αρνητική καθαρή θέση μεταξύ 3,8 με 4 δις ευρώ.
Για όλους αυτούς τους λόγους η κρατικοποίηση της Εθνικής πρέπει να αποφευχθεί αλλά δυστυχώς ο χρόνος κυλάει αδυσώπητα γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης