Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μήνυμα Draghi - Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ των ασφαλισμένων καταθέσεων - Λύση αλλά όχι μοντέλο το κυπριακό πακέτο - Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκαταστήσει την κεφαλαιακή ανεπάρκεια των τραπεζών - Ενέσεις ρευστότητας μόνο έναντι υγιών assets

Μήνυμα Draghi - Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ των ασφαλισμένων καταθέσεων - Λύση αλλά όχι μοντέλο το κυπριακό πακέτο - Η ΕΚΤ δεν μπορεί να  αποκαταστήσει την κεφαλαιακή ανεπάρκεια των τραπεζών - Ενέσεις ρευστότητας μόνο έναντι υγιών assets
(upd12)Υπέρ της προστασίας των ασφαλισμένων καταθέσεων τάσσεται ανοιχτά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως διεμήνυσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
"Η θέση της ΕΚΤ είναι να μην περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις στα σχέδια διάσωσης των τραπεζών", τόνισε χαρακτηριστικά, δεχόμενος βροχή ερωτήσεων για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Ωστόσο, όπως εξήγησε ρητά και κατηγορηματικά: Το κυπριακό πακέτο δεν αποτελεί μοντέλο για μελλοντικές διασώσεις, ούτε πρόβλημα... Ήταν η λύση στο πρόβλημα, αναγνώρισε.
"Ο φόρος στα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών πρέπει να μπαίνει μόνο σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις", πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως η ΕΚΤ είχε παρουσιάσει πρόταση για την Κύπρο η οποία δεν ενέπλεκε τους ασφαλισμένους καταθέτες...
"Η πρόταση για συμμετοχή όλων των καταθετών στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών δεν ήταν έξυπνη. Ευτυχώς αναιρέθηκε γρήγορα", δεν παρέλειψε να εξηγήσει ο Draghi.
Και πρόσθεσε: Το "εκ των έσω" σχέδιο διάσωσης (bail-in) της Κύπρου δεν είναι πρόβλημα. Είναι μία λύση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Κύπρο αποτελεί πρότυπο για μελλοντικές ενέργειες. Δεν αποτελεί μοντέλο.
Όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο τραπεζίτης, το σχέδιο της Κύπρου δίνει στην Ευρωζώνη τη δυνατότητα να εξελίξει τα σχέδια διάσωσης. Αλλά χαρακτήρισε "ακατανόητες" τις δηλώσεις του J. Dijsselbloem, του προέδρου του Eurogroup, o οποίος πρόσφατα τόνισε πως το κυπριακό πακέτο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις.
"Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Κύπρο ήταν απόρροια έλλειψης εργαλείων για την αποφυγή ενός χρηματοπιστωτικού σοκ", αναγνώρισε στη συνέχεια, για να προσθέσει: Εάν η Κύπρος καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος θα είναι απογοητευτικό...
Και επανέλαβε: "Εάν χρειαστεί η Κύπρος είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε. Δεν μπορούμε όμως να υποκαταστήσουμε τις ενέργειες της κυβέρνησης.
H ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει για τη στήριξη του ευρώ, σε περίπτωση που οι εξελίξεις στην Κύπρο το απαιτήσουν, επισήμανε στη συνέχεια.
"Δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της η Κύπρος αν βγει από το ευρώ", τόνισε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ, επιχειρώντας εκ νέου να βάλει φρένο στα σενάρια εξόδου χώρας από την Ευρωζώνη.
Και αναγνώρισε: Οι αγορές συνήθως πλήττουν χώρες που έχουν γιγαντωμένους χρηματοπιστωτικούς κλάδους, σαν την Κύπρο...
H EKT στην περίπτωση της Κύπρου, συνέχισε ο Draghi, έκανε ότι όριζε ο κανονισμός. Εάν, πρόσθεσε, δεν υπήρχε το σχέδιο διάσωσης οι τράπεζες δεν ήταν βιώσιμες...
Εστιάζοντας, στη συνέχεια, ο τραπεζίτης στη δράση της ΕΚΤ, υποστήριξε πως "Εάν υπάρξει ανάγκη, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) είναι στη διάθεση μας...".
Και τόνισε: Για να μπορέσει η ΕΚΤ να στηρίξει τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών, πρέπει αυτές να έχουν assets που μπορούμε να αγοράσουμε. Για να αγοράσει η ΕΚΤ τραπεζικά assets πρέπει αυτά να έχουν την κατάλληλη ποιότητα και αξιολόγηση. Αλλά όπως προειδοποίησε: Δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε εμείς την κεφαλαιακή ανεπάρκεια των τραπεζών... Βέβαια, διαθέτουμε εργαλεία για να τις βοήθησουμε".
"Θα πρέπει να λάβουμε κάθε μέτρο που χρειάζεται για να διακοπεί η σύνδεση δημοσιονομικών και τραπεζών", κατέστησε επίσης σαφές ο κεντρικός τραπεζίτης.
"Τα έκτακτα μέτρα θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας", έσπευσε να προσθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης.
Στο μεταξύ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Draghi έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ο τραπεζίτης διεμήνυσε σε αυστηρούς τόνους πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχύσουν τις οικονομικές προοπτικές τους.
"Η ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ.
Και πρόσθεσε: "Για τη μείωση της ανεργίας οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν το πλαίσιο για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις".
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ΕΚΤ για τη διατήρηση της νομισματικής της πολιτικής, εξήγησε: "Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα επιτόκια. Οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν. Η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική θα βοηθήσει τη μειωμένη εσωτερική ζήτηση και τις καθυστερήσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή".
Αλλά προειδοποίησε: Δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων. Ήταν κατά πλειοψηφία...

Aμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο της ΕΚΤ


Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των αναλυτών.
Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,75 %, 1,50 % και 0,00 % αντιστοίχως.
Οι περισσότεροι αναλυτές σε δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Reuters εκτιμούσαν πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο 0,75% από τον Ιούλιο του 2012.
Όπως επισημαίνεται ωστόσο, το επενδυτικό κοινό θα αναζητήσει ενδείξεις από τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προχωρήσει αργότερα σήμερα ο πρόεδρός της Mario Draghi, ως προς το χρόνο κατά τον οποίο ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της η ΕΚΤ, με στόχο την αντιμετώπιση της παρούσας αρνητικής συγκυρίας στην ευρωζώνη.
Την άποψη ότι η κρίση χρέους που μαστίζει την Κύπρο μπορεί να εξελιχθεί σε μια «άριστη δικαιολογία» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων της εκφράζει ο αναλυτής Carstzen Brzeski της ING.
«Από την αρχή του έτους, παράγοντες της αγοράς αναφέρονταν αρκετά συχνά στο ενδεχόμενο μιας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Έως τώρα η ΕΚΤ αντιστάθηκε σε αυτόν τον πειρασμό» αναφέρει ο αναλυτής της ING, ο οποίος υποστηρίζει πως οι αλλαγές στα θεμελιώδη της οικονομίας από την τελευταία σύσκεψη της ΕΚΤ αλλά και οι συνέπειες της κρίσης στην Κύπρο και η πιθανή μακροπρόθεσμη επίδραση της σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης «θα μπορούσαν να παράσχουν την ΕΚΤ με μια άριστη δικαιολογία προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια» στη σημερινή συνεδρίαση της.
Σύμφωνα με τον Brzeski, ένας ακόμα παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και οι απογοητευτικοί δείκτες εμπιστοσύνης του Μαρτίου, οι οποίοι – όπως υποστηρίζει – δείχνουν ότι όχι μόνο η Ευρωζώνη ήταν σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά και ότι η όποια ανάκαμψη τους επόμενους μήνες θα παραμείνει στην καλύτερη περίπτωση υποτονική.
«Αν και η υποτονική ανάκαμψη από μόνη της πιθανόν δεν αποτελεί μια έκπληξη για την ΕΚΤ, το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα τον Μάρτιο ίσως να αποτελέσει νέα τροφή για σκέψη» επισημαίνει ο αναλυτής της ING. 
Πάντως και ο Brzeski έπεσε μέσα στην πρόβλεψή του ότι τελικά η ΕΚΤ θα αντισταθεί και πάλι στον «πειρασμό» και ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.
Δύο είναι τα ζητήματα «κλειδιά» στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωνε νωρίτερα η Barclays Capital.
Καταρχήν, αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης και του επιτοκίου καταθέσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού οίκου, αν η ΕΚΤ μειώσει το βασικό επιτόκιο, τότε θα υπάρξει ξεκάθαρη πίεση για το ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί tail risk εκτιμά η Barclays.
Το δεύτερο ερώτημα είναι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει μια νέα πολιτική με στόχο τη χαλάρωση των όρων δανεισμού για τις μικρομεσαίες
Η ανακοίνωση ενός τέτοιου προγράμματος θα προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη στήριξη στο ευρώ, σύμφωνα με την Barclays.
Δεδομένων των προσδοκιών της αγοράς σχετικά με τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι για το ευρώ θα είναι αυξημένοι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης