Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Τρόικα απορρίπτει παράταση και το ΤΧΣ προτείνει να υλοποιηθούν 2 αμκ με τον όρο να προηγηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής για να αποφευχθεί το dilution στην Eurobank – Η Τρόικα διατηρεί τις 5 αιτιάσεις της και ο Σαμαράς αναζητά πολιτική λύση

Η Τρόικα απορρίπτει  παράταση και το ΤΧΣ προτείνει να υλοποιηθούν  2 αμκ με τον όρο να προηγηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής για να αποφευχθεί το dilution στην Eurobank  – Η Τρόικα διατηρεί τις 5 αιτιάσεις της και ο Σαμαράς αναζητά πολιτική λύση
Μετά την κατηγορηματική απόρριψη από την Τρόικα, της πρότασης να υπάρξει παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση ειδικά της Εθνική – Eurobank, η κυβέρνηση αναδιπλώνεται όπως και η Εθνική, υιοθετώντας την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να υλοποιηθούν 2 αυξήσεις κεφαλαίου με τον όρο να προηγηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας, ώστε να μπορέσει να καλύψει την συμμετοχή της στην Eurobank που φθάνει το 85% και να αποφευχθεί το dilution. 
Η Τρόικα συνεχίζει να έχει ενστάσεις και πλέον η λύση - αν υπάρξει λύση - μεταφέρεται στην κρίσιμη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουγού Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα την Κυριακή στις 11 το πρωί.
Ο Σαμαράς καλείται να δώσει μια πολιτική λύση καθώς η διοίκηση Τουρκολιά - Χριστοδούλου δεν μπορεί να δώσει τραπεζική - επιχειρηματική λύση.
Ουσιαστικά τι ζητάει η Κυβέρνηση και η Εθνική για να διασώσουν το deal, να υλοποιηθούν 2 αυξήσεις κεφαλαίου, να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, η Εθνική να καλύψει το 85% της αμκ της Eurobank ώστε να αποτραπεί το dilution, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα ακύρωνε το deal.
Η πρόταση αυτή συζητείται αλλά ακόμη, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία καθώς η Τρόικα συνεχίζει να προβάλει τις 5 βασικές τις αιτιάσεις για το deal Εθνικής με Eurobank.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικα και ειδικά του ΔΝΤ που εκφράζει και τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις στο deal με την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας και μέλη της Επιτροπής Συγχώνευσης συνεχίζονται.
Η πλευρά της Εθνικής έχει προβάλλει το επιχείρημα ότι οι 2 τράπεζες μαζί συγχωνευόμενες από οικονομίες κλίμακας θα ξεπεράσουν τα 7,5 δις ευρώ έως το 2014 σε εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.
Επίσης τονίζεται ότι παρουσιάστηκε πρόταση από την Εθνική η οποία αναφέρει ότι προκύπτουν πρόσθετες συνέργειες 800 εκατ με 1 δις ευρώ, λόγω του περιορισμού του κόστους.
Με βάση πληροφορίες μεταξύ των θεμάτων που έχουν τεθεί είναι η δραστική μείωση του προσωπικού, αναφέρονται έως 5000 εργαζόμενοι καθώς και η πώληση περιουσιακών στοιχείων εντός και εκτός Ελλάδος με πολύ συνοπτικές διαδικασίες.

Οι 5 αιτιάσεις

1)Το ενιαίο σχήμα θα κρατικοποιηθεί και η κρατικοποίηση μιας νέας τράπεζας που θα χρειαστεί συνολικά μαζί με τις προνομιούχες μετοχές τουλάχιστον 17,8 δις ευρώ σημαίνει ότι είναι αδύνατο να βρεθεί επενδυτής στο μέλλον να εξαγοράσει την τράπεζα αυτή.
2)Η διοίκηση της Εθνικής είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα βρει ιδιώτες επενδυτές να στηρίξουν το deal, όμως από την εξέλιξη των πραγμάτων προκύπτει ότι κανείς ξένος επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να πάρει τόσο μεγάλο ρίσκο.
Η Fairfax έθετε όρους απαράδεκτους ενώ τα σενάρια ότι η Deutsche bank ενδιαφέρεται για την Εθνική είναι όνειρα θερινής νυκτός.
Όταν η Deutsche bank έχει άνοιγμα 5,9 δις ευρώ στις ΗΠΑ στο real estate αλλά και προβλήματα στην Γερμανία θα ήταν επιχειρηματική αυτοκτονία να επενδύσει στην Ελλάδα μια χώρα τεράστιου ρίσκου και τραγικά χαμηλής απόδοσης.
3)Από την διαδικασία προκύπτει ότι αντί το νέο σχήμα να ενσωματωθεί στα καλύτερα συστήματα της Eurobank ακολουθείτο η αντίθετη πορεία εξέλιξη που προβλημάτισε την Τρόικα.
4)Η Τρόικα επίσης θεωρεί ότι το σχήμα Εθνικής – Eurobank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθεί πέραν των 15,5 δις ευρώ.
Άρα τίθεται το δίλημμα αν συγχωνευόμενες οι 2 τράπεζες  χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια έως 1,5 δις ευρώ π.χ. λόγω του fair valuation δηλαδή της αποτίμησης των δανείων της Eurobank στην δίκαιη αξία σε σύγκριση με το να ανακεφαλαιοποιηθούν αυτόνομα τότε εγείρεται το θέμα πρέπει ή δεν πρέπει να προχωρήσει το deal.
Στο ζήτημα αυτό ίσως βρεθεί λύση λογιστικού τύπου αλλά ακόμη παραμένει στο τραπέζι ως πρόβλημα.
5)Με βάση ασφαλείς πληροφορίες η Τρόικα έθεσε και θέμα επιφυλάξεων για το management της Εθνικής αν μπορεί δηλαδή διαχειριστεί αυτό το deal.
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως το www.bankingnews.gr το οποίο από την πρώτη μέρα του deal έθεσε θέμα management.
Τα ερωτήματα – διλήμματα της Τρόικα είναι ξεκάθαρα και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι το deal που έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά μπορεί να υλοποιηθεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης